Wine Trivia για αυθεντικούς οινόφιλους

Χρήσιμο ή… μάταιο, το Wine Trivia είναι εδώ για να«ακονίσει» λίγο τις γνώσεις σας στο αγαπημένο σας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από το κρασί! Γνωρίζατε ότι…

  • Η «τυφλή» γευσιγνωσία κρασιού του 1976 στο Παρίσι –«Judgment of Paris»– έφερε αντιμέτωπα τα μεγαλύτερα γαλλικά crus με τα καλιφορνέζικα κρασιά! Μέσα από αυτή την ιστορική αναμέτρηση, νικήτρια αναδείχθηκε η Καλιφόρνια με ένα Cabernet Sauvignon της Stag’s Leap Wine Cellars και ένα Chardonnay του Chateau Montelana. Έτσι, η περίφημη Napa Valley απέσπασε τον τίτλο του απόλυτου οινικού προορισμού και η αμερικανική οινοπαραγωγή έπλευσε σε διεθνή ύδατα. Όσο για τον μοναδικό δημοσιογράφο που ήταν παρών στην εκδήλωση; Ο George M. Taber, ανταποκριτής του «Time» μπήκε στη μαύρη λίστα από τους Παριζιάνους επειδή δημοσιοποίησε το όχι και τόσο κολακευτικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης…
Στιγμιότυπο από την ιστορική «τυφλή» γευσιγνωσία κρασιού του 1976 στο Παρίσι Greek-Gourmet.gr

Στιγμιότυπο από την ιστορική «τυφλή» γευσιγνωσία κρασιού του 1976 στο Παρίσι

  • Το Tastevin είναι μία μικρή κούπα δοκιμής κρασιού -που συνήθως φέρει και αλυσίδα- την οποία χρησιμοποιούσαν οι οινοποιοί της Βουργουνδίας για να μπορέσουν να κρίνουν τη σαφήνεια και το χρώμα του κρασιού.
Wine Trivia για αυθεντικούς οινόφιλους Greek-Gourmet.gr

Το περίφημο δοχείο δοκιμής κρασιού Tastevin…

  • Για να γίνει ένα μπουκάλι κρασί (750 ml) χρειάζονται κατά μέσο όρο 11 κιλά σταφύλι. Επιπλέον, ένα ποτήρι κρασί«περιέχει» περίπου 75 σταφύλια!
  • Τα κρασιά συσκευάζονται σε κασόνια των 12 μποτιλιών.
  • Το άρωμα και η γεύση της βανίλιας σε ένα κρασί προκύπτει όταν αυτό παλαιώνει μέσα σε νεότερα δρύινα βαρέλια.
  • Το τιρμπουσόν (γαλλ.: tire-bouchon, «τραβώ-πώμα») ανακαλύφθηκε το πρώτο μισό του 17ου αιώνα από οπλοποιούς στο Σίτι του Λονδίνου για τους αριστοκράτες της εποχής.

    Το γνωστό σε όλους tire-boushon Greek-Gourmet.gr

    Το γνωστό σε όλους tire-boushon

  • Ανά τον κόσμο υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ποικιλίες σταφυλιού για οινοπαραγωγή.
  • Ένα βαρέλι κρασιού περιέχει περίπου 227 λίτρα.

    Wine Trivia για αυθεντικούς οινόφιλους Greek-Gourmet.gr

    Κάθε βαρέλι και μία ιστορία…

  • Παρότι στην ιστορία εντοπίζουμε αναφορές στην κατανάλωση του κρασιού ήδη από την Κίνα περί το 7.000 π.Χ. το αρχαιότερο οινοποιείο ανακαλύφθηκε στην Αρμενία και χρονολογείται το 4.100 π.Χ.
  • Η υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση κρασιού σύμφωνα με το Wine Institute σημειώνεται στο Βατικανό με τον κάθε πολίτη να καταναλώνει περίπου 74 λίτρα το χρόνο!
  • Απαιτούνται τρία είδη σταφυλιού για να παραχθεί σαμπάνια. Δύο κόκκινα (Pinot Noir και Pinot Meunier) και ένα λευκό (Chardonnay).
  • Το αρχαιότερο μπουκάλι κρασί ανακαλύφθηκε το 1867 σε μία πόλη κοντά στο Speyer της Γερμανίας θαμμένο σε ένα τάφο Ρωμαίου ευγενούς και χρονολογείται το 325 π. Χ..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Συνταγές
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Αφιερώματα
Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Συνταγές
Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Αφιερώματα
Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Τυρί τόστ πρόβειο ή αίγειο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυρί τοστ πρόβειο ή αίγειο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το Τυρί τοστ πρόβειο ή αίγειο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη είναι ένα σκληρό τυρί το οποίο έχει μπει τώρα και λίγα…

Φλωμάρια Λήμνου Χονδρά Χρυσάφη

Φλωμάρια Λήμνου Χονδρά Χρυσάφη 800gr

Χρυσάφη

Πρόκειται για την παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου: ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια Παρασκευάζεται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα…

Μαρμελάδα Σύκο Jukeros by Dimitris Chomatas με Βινσάντο 250g

Μαρμελάδα Σύκο Jukeros by Dimitris Chomatas με Βινσάντο 250g

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική, φρουτένια και άκρως δροσιστική, η Μαρμελάδα Σύκο Jukeros by Dimitris Chomatas με Βινσάντο 250g «συντροφεύει» τόσο τις αλμυρές όσο…

Κεφαλοτύρι κατσικίσιο Νιώτικο

Κεφαλοτύρι Κατσικίσιο Νιώτικο

Νιώτικο

Κεφαλοτύρι Κατσικίσιο Νιώτικο: Το παλαιότερο τυρί όλων. Ο μέντορας της νέας τυροκομίας. Έχει ελάχιστα αλμυρή, λιπαρή, αλλα πάντα ευχάριστη γεύση.


expotrof-banner

Εγγραφή στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader