Wine Trivia για αυθεντικούς οινόφιλους

Χρήσιμο ή… μάταιο, το Wine Trivia είναι εδώ για να«ακονίσει» λίγο τις γνώσεις σας στο αγαπημένο σας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από το κρασί! Γνωρίζατε ότι…

  • Η «τυφλή» γευσιγνωσία κρασιού του 1976 στο Παρίσι –«Judgment of Paris»– έφερε αντιμέτωπα τα μεγαλύτερα γαλλικά crus με τα καλιφορνέζικα κρασιά! Μέσα από αυτή την ιστορική αναμέτρηση, νικήτρια αναδείχθηκε η Καλιφόρνια με ένα Cabernet Sauvignon της Stag’s Leap Wine Cellars και ένα Chardonnay του Chateau Montelana. Έτσι, η περίφημη Napa Valley απέσπασε τον τίτλο του απόλυτου οινικού προορισμού και η αμερικανική οινοπαραγωγή έπλευσε σε διεθνή ύδατα. Όσο για τον μοναδικό δημοσιογράφο που ήταν παρών στην εκδήλωση; Ο George M. Taber, ανταποκριτής του «Time» μπήκε στη μαύρη λίστα από τους Παριζιάνους επειδή δημοσιοποίησε το όχι και τόσο κολακευτικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης…
Στιγμιότυπο από την ιστορική «τυφλή» γευσιγνωσία κρασιού του 1976 στο Παρίσι Greek-Gourmet.gr

Στιγμιότυπο από την ιστορική «τυφλή» γευσιγνωσία κρασιού του 1976 στο Παρίσι

  • Το Tastevin είναι μία μικρή κούπα δοκιμής κρασιού -που συνήθως φέρει και αλυσίδα- την οποία χρησιμοποιούσαν οι οινοποιοί της Βουργουνδίας για να μπορέσουν να κρίνουν τη σαφήνεια και το χρώμα του κρασιού.
Wine Trivia για αυθεντικούς οινόφιλους Greek-Gourmet.gr

Το περίφημο δοχείο δοκιμής κρασιού Tastevin…

  • Για να γίνει ένα μπουκάλι κρασί (750 ml) χρειάζονται κατά μέσο όρο 11 κιλά σταφύλι. Επιπλέον, ένα ποτήρι κρασί«περιέχει» περίπου 75 σταφύλια!
  • Τα κρασιά συσκευάζονται σε κασόνια των 12 μποτιλιών.
  • Το άρωμα και η γεύση της βανίλιας σε ένα κρασί προκύπτει όταν αυτό παλαιώνει μέσα σε νεότερα δρύινα βαρέλια.
  • Το τιρμπουσόν (γαλλ.: tire-bouchon, «τραβώ-πώμα») ανακαλύφθηκε το πρώτο μισό του 17ου αιώνα από οπλοποιούς στο Σίτι του Λονδίνου για τους αριστοκράτες της εποχής.

    Το γνωστό σε όλους tire-boushon Greek-Gourmet.gr

    Το γνωστό σε όλους tire-boushon

  • Ανά τον κόσμο υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ποικιλίες σταφυλιού για οινοπαραγωγή.
  • Ένα βαρέλι κρασιού περιέχει περίπου 227 λίτρα.

    Wine Trivia για αυθεντικούς οινόφιλους Greek-Gourmet.gr

    Κάθε βαρέλι και μία ιστορία…

  • Παρότι στην ιστορία εντοπίζουμε αναφορές στην κατανάλωση του κρασιού ήδη από την Κίνα περί το 7.000 π.Χ. το αρχαιότερο οινοποιείο ανακαλύφθηκε στην Αρμενία και χρονολογείται το 4.100 π.Χ.
  • Η υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση κρασιού σύμφωνα με το Wine Institute σημειώνεται στο Βατικανό με τον κάθε πολίτη να καταναλώνει περίπου 74 λίτρα το χρόνο!
  • Απαιτούνται τρία είδη σταφυλιού για να παραχθεί σαμπάνια. Δύο κόκκινα (Pinot Noir και Pinot Meunier) και ένα λευκό (Chardonnay).
  • Το αρχαιότερο μπουκάλι κρασί ανακαλύφθηκε το 1867 σε μία πόλη κοντά στο Speyer της Γερμανίας θαμμένο σε ένα τάφο Ρωμαίου ευγενούς και χρονολογείται το 325 π. Χ..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών ο 3ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef

Έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών ο 3ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Αφιερώματα

Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Αφιερώματα , Επικαιρότητα

Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας

Αφιερώματα , Ποτά

Upupa Epops, ο ψαγμένος τσαλαπετεινός των Πετραλώνων

Αφιερώματα , Ποτά

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μανιταρόσουπα

Μανιταρόσουπα Μουσείο Μανιταριών

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Η «σύνοδος κορυφής» των εκλεκτών άγριων μανιταριών: Βωλίτης, Μαύρη Τρομπέτα και Κανθαρίσκος. Η ισχύς της γεύσεως, των αρωμάτων και των…

Πράσινες ελιές Χαλκιδικής Βιολογικές σε Άλμη 200γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες ελιές Χαλκιδικής Βιολογικές σε Άλμη 200γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες ελιές Χαλκιδικής Βιολογικές σε Άλμη 200γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με το χέρι…

Μυζήθρα Βαρελιού Ξυνή Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Μυζήθρα Βαρελιού Ξυνή Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Μαλακό λευκό αφορμάριστο τυρί που παρασκευάζεται όπως και η φρέσκια μυζήθρα μόνο που αφήνεται πριν καταναλωθεί να ωριμάσει και να…

Ρόφημα Λουΐζας Jukeros by Dimitris Chomatas με Λεμόνι και Αγαύη 260ml

Ρόφημα Λουΐζας ‘Detox on the Rocks’ Jukeros by Dimitris Chomatas 250ml

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστικό ρόφημα Λουΐζας Detox on the Rocks με Λεμόνι και Αγαύη 250ml από την εταιρεία Jukeros by Dimitris Chomatas. •…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    26 Ιανουαρίου-12:00 μμ - 29 Ιανουαρίου-5:00 μμ
  2. Ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή» στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

    26 Ιανουαρίου-4:00 μμ - 7:00 μμ
  3. Η Έκθεση Agrotica έρχεται το Φεβρουάριο

    1 Φεβρουαρίου - 4 Φεβρουαρίου
  4. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μαΐου - 26 Μαΐου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader