Βότκα… το κρυστάλλινο νερό

Βότκα… το κρυστάλλινο νερό

Μπορεί να απολαμβάνουμε τη Βότκα συχνά, όμως, πόσο καλά γνωρίζουμε την ιστορία, την ουσία και την απαραίτητη συνοδεία της;

Για την πατρότητά της ερίζουν μέχρι και σήμερα δύο χώρες η Ρωσία και η Πολωνία με το απόσταγμα να κάνει την πρώτη εμφάνισή του κάπου ανάμεσα στον 8ο και στον 9ο αι. μ.Χ.. Όπως και τα περισσότερα αποστάγματα τη αρχική χρήση της ήταν φαρμακευτική και καλλωπιστική ενώ αρκετές φορές συνδυαζόταν με φρούτα, βότανα και μπαχαρικά προκειμένου να αποκτήσει πιο απαλή γεύση.

Στα πολωνικά η ονομασία της «wodka» σημαίνει νερό και το πιθανότερο είναι πως συνδέεται με τη διαυγή, κρυστάλλινη όψη της. Παράγεται από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και πατάτα. Μέσα από ζύμωση και απόσταξη προκύπτει το πρώτο απόσταγμα το οποίο έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ που αγγίζει ακόμα και το 92%. Οι διαδοχικές αποστάξεις έχουν ως αποτέλεσμα μία αλκοολική περιεκτικότητα που αγγίζει το 98%. Το καθαρό απόσταγμα στη συνέχεια ενώνεται με το νερό κάποιας διάσημης πηγής με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα σε αλκοόλ να φτάσει το 40%.

Αναλόγως με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της βότκας προκύπτει και το αντίστοιχο άρωμα και γεύση, με την πατάτα να δίνει ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα και το κριθάρι να προσδίδει μία διακριτικότητα.

Στα πολωνικά η Βότκα ονομάζεται «wodka» και σημαίνει νερό. Greek-Gourmet.gr

Στα πολωνικά η Βότκα ονομάζεται «wodka» και σημαίνει νερό.

Εάν επιχειρήσουμε μία κατηγοριοποίηση θα μπορούσαμε να πούμε πως η βότκα ανατολικής παραγωγής (Ρωσία, Πολωνία) είναι η αυθεντική και η πιο έντονη την οποία είναι προτιμότερο να απολαμβάνουμε σκέτη ενώ η βότκα δυτικής παραγωγής (Γαλλία) έχει πιο απαλή γεύση και είναι περισσότερο εύχρηστη σε κοκτέιλς. Η Premium βότκα είναι πολλαπλής απόσταξης με στόχο τη μεγαλύτερη καθαρότητα με το κόστος βέβαια να αυξάνεται ανάλογα ενώ οι αρωματισμένες είναι εκείνες που περιέχουν αρώματα φρούτων, μπαχαρικών ή εκχυλίσματα από βότανα.

Ιδανικά μπορούμε να απολαύσουμε τη βότκα παγωμένη μέχρι και στους -18 βαθμούς Κελσίου και σε μικρά γυάλινα ποτηράκια συνοδεύοντάς της με εδέσματα όπως το χαβιάρι, το τουρσί, τα πικάντικα τυριά, τα καπνιστά ψάρια και τα καυτερά fingerfood.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚEΣ ΕΛΙΕΣ

Η σπάνια λευκή ελιά, αναβιώνει ξανά

Αφιερώματα
Κομοτηνή

Κομοτηνή: ένα πολιτισμικό ψηφιδωτό γαστρονομίας

Οδοιπορικό
olive-oil

«Έσπασε» το ρεκόρ της η Ελλάδα στον διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκη

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
opso-london-greek-cuisine

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου

Αφιερώματα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ανθότυρο φρέσκο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ανθότυρο φρέσκο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Είναι η μυζήθρα ή αλλιώς ανθότυρος φρέσκος, ένα από τα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδας και θα μπορούσε να πει κανείς…

Ψητή μελιτζάνα με λιαστή ντομάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Ψητή μελιτζάνα με λιαστή ντομάτα Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Απολαύστε την Ψητή μελιτζάνα με λιαστή ντομάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς ως ορεκτικό, καθώς και με παξιμαδάκια ή φρέσκο ψωμάκι.

Χειροποίητη Λεμονάδα Jukeros by Dimitris Chomatas με Αγαύη, Φράουλα, Βασιλικό και Chia 260ml

Χειροποίητη Λεμονάδα Jukeros by Dimitris Chomatas με Αγαύη, Φράουλα, Βασιλικό & Chia 260ml

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική και άκρως δροσιστική η χειροποίητη Λεμονάδα Jukeros by Dimitris Chomatas με Αγαύη, Φράουλα, Βασιλικό & Chia 260ml. • Χωρίς συντηρητικά,…

Κρίταμο Nissos Greek Food σε ελαφριά άλμη και ξύδι 1,7kgr

Κρίταμο Nissos Greek Food σε ελαφριά άλμη και ξύδι 1,7kgr

Nissos Greek Food

Το Κρίταμο Nissos Greek Food σε ελαφριά άλμη και ξύδι 1,7kgr είναι προϊόν που έτοιμο για χρήση , που παράγεται…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader