Βότκα… το κρυστάλλινο νερό

Βότκα… το κρυστάλλινο νερό

Μπορεί να απολαμβάνουμε τη Βότκα συχνά, όμως, πόσο καλά γνωρίζουμε την ιστορία, την ουσία και την απαραίτητη συνοδεία της;

Για την πατρότητά της ερίζουν μέχρι και σήμερα δύο χώρες η Ρωσία και η Πολωνία με το απόσταγμα να κάνει την πρώτη εμφάνισή του κάπου ανάμεσα στον 8ο και στον 9ο αι. μ.Χ.. Όπως και τα περισσότερα αποστάγματα τη αρχική χρήση της ήταν φαρμακευτική και καλλωπιστική ενώ αρκετές φορές συνδυαζόταν με φρούτα, βότανα και μπαχαρικά προκειμένου να αποκτήσει πιο απαλή γεύση.

Στα πολωνικά η ονομασία της «wodka» σημαίνει νερό και το πιθανότερο είναι πως συνδέεται με τη διαυγή, κρυστάλλινη όψη της. Παράγεται από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και πατάτα. Μέσα από ζύμωση και απόσταξη προκύπτει το πρώτο απόσταγμα το οποίο έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ που αγγίζει ακόμα και το 92%. Οι διαδοχικές αποστάξεις έχουν ως αποτέλεσμα μία αλκοολική περιεκτικότητα που αγγίζει το 98%. Το καθαρό απόσταγμα στη συνέχεια ενώνεται με το νερό κάποιας διάσημης πηγής με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα σε αλκοόλ να φτάσει το 40%.

Αναλόγως με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της βότκας προκύπτει και το αντίστοιχο άρωμα και γεύση, με την πατάτα να δίνει ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα και το κριθάρι να προσδίδει μία διακριτικότητα.

Στα πολωνικά η Βότκα ονομάζεται «wodka» και σημαίνει νερό. Greek-Gourmet.gr

Στα πολωνικά η Βότκα ονομάζεται «wodka» και σημαίνει νερό.

Εάν επιχειρήσουμε μία κατηγοριοποίηση θα μπορούσαμε να πούμε πως η βότκα ανατολικής παραγωγής (Ρωσία, Πολωνία) είναι η αυθεντική και η πιο έντονη την οποία είναι προτιμότερο να απολαμβάνουμε σκέτη ενώ η βότκα δυτικής παραγωγής (Γαλλία) έχει πιο απαλή γεύση και είναι περισσότερο εύχρηστη σε κοκτέιλς. Η Premium βότκα είναι πολλαπλής απόσταξης με στόχο τη μεγαλύτερη καθαρότητα με το κόστος βέβαια να αυξάνεται ανάλογα ενώ οι αρωματισμένες είναι εκείνες που περιέχουν αρώματα φρούτων, μπαχαρικών ή εκχυλίσματα από βότανα.

Ιδανικά μπορούμε να απολαύσουμε τη βότκα παγωμένη μέχρι και στους -18 βαθμούς Κελσίου και σε μικρά γυάλινα ποτηράκια συνοδεύοντάς της με εδέσματα όπως το χαβιάρι, το τουρσί, τα πικάντικα τυριά, τα καπνιστά ψάρια και τα καυτερά fingerfood.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ζυθογνωσία

Πάνω απο 150 μπύρες στην 5η Ζυθογνωσία

Επικαιρότητα , Ποτά
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Διατροφικές συμβουλές προς εργασιομανείς

Αφιερώματα , Διατροφικές συμβουλές
ΜΠΥΡΑ ΠΑΡΟΥ 56 Isles Aegean Wit

Παγκόσμια διάκριση για μια μπύρα από την Πάρο

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Κρασί

11 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

Επικαιρότητα , Ποτά
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

«Πρωταθλητές» στα συμπληρώματα διατροφής οι Έλληνες

Επικαιρότητα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Δενδρολίβανο - Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 50γρ.

Δενδρολίβανο – Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 50γρ.

Nissos Greek Food

Είσαστε έτοιμοι να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο  των ελληνικών βοτάνων; Το Nissos Greek Food σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα Αποξηραμένα Αυθεντικά…

Αγκινάρα σκορδαλιά Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Αγκινάρα σκορδαλιά Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Απολαύστε το άλλειμα Αγκινάρα σκορδαλιά Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς με παξιμάδια, ψωμί, πατατοσαλάτα αλλά και ψάρια!

Γραβιέρα Τσίλιγκο Πικάντικη Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Με την αψάδα που της προσδίδουν οι 6 μήνες ωρίμανσης να συμπληρώνει την πλούσια, ελαφρώς αλμυρή της γεύση, η Γραβιέρα…

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Hellenic Idea Κρήτης 1000ml

Hellenic Idea

Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Hellenic Idea Κρήτη 1000ml παράγεται από ποικιλίες καρπών ελιάς Κορωνέικη, οι οποίες καλλιεργούνται στην ορεινή περιοχή…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader