Βότκα… το κρυστάλλινο νερό

Βότκα… το κρυστάλλινο νερό

Μπορεί να απολαμβάνουμε τη Βότκα συχνά, όμως, πόσο καλά γνωρίζουμε την ιστορία, την ουσία και την απαραίτητη συνοδεία της;

Για την πατρότητά της ερίζουν μέχρι και σήμερα δύο χώρες η Ρωσία και η Πολωνία με το απόσταγμα να κάνει την πρώτη εμφάνισή του κάπου ανάμεσα στον 8ο και στον 9ο αι. μ.Χ.. Όπως και τα περισσότερα αποστάγματα τη αρχική χρήση της ήταν φαρμακευτική και καλλωπιστική ενώ αρκετές φορές συνδυαζόταν με φρούτα, βότανα και μπαχαρικά προκειμένου να αποκτήσει πιο απαλή γεύση.

Στα πολωνικά η ονομασία της «wodka» σημαίνει νερό και το πιθανότερο είναι πως συνδέεται με τη διαυγή, κρυστάλλινη όψη της. Παράγεται από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και πατάτα. Μέσα από ζύμωση και απόσταξη προκύπτει το πρώτο απόσταγμα το οποίο έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ που αγγίζει ακόμα και το 92%. Οι διαδοχικές αποστάξεις έχουν ως αποτέλεσμα μία αλκοολική περιεκτικότητα που αγγίζει το 98%. Το καθαρό απόσταγμα στη συνέχεια ενώνεται με το νερό κάποιας διάσημης πηγής με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα σε αλκοόλ να φτάσει το 40%.

Αναλόγως με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της βότκας προκύπτει και το αντίστοιχο άρωμα και γεύση, με την πατάτα να δίνει ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα και το κριθάρι να προσδίδει μία διακριτικότητα.

Στα πολωνικά η Βότκα ονομάζεται «wodka» και σημαίνει νερό. Greek-Gourmet.gr

Στα πολωνικά η Βότκα ονομάζεται «wodka» και σημαίνει νερό.

Εάν επιχειρήσουμε μία κατηγοριοποίηση θα μπορούσαμε να πούμε πως η βότκα ανατολικής παραγωγής (Ρωσία, Πολωνία) είναι η αυθεντική και η πιο έντονη την οποία είναι προτιμότερο να απολαμβάνουμε σκέτη ενώ η βότκα δυτικής παραγωγής (Γαλλία) έχει πιο απαλή γεύση και είναι περισσότερο εύχρηστη σε κοκτέιλς. Η Premium βότκα είναι πολλαπλής απόσταξης με στόχο τη μεγαλύτερη καθαρότητα με το κόστος βέβαια να αυξάνεται ανάλογα ενώ οι αρωματισμένες είναι εκείνες που περιέχουν αρώματα φρούτων, μπαχαρικών ή εκχυλίσματα από βότανα.

Ιδανικά μπορούμε να απολαύσουμε τη βότκα παγωμένη μέχρι και στους -18 βαθμούς Κελσίου και σε μικρά γυάλινα ποτηράκια συνοδεύοντάς της με εδέσματα όπως το χαβιάρι, το τουρσί, τα πικάντικα τυριά, τα καπνιστά ψάρια και τα καυτερά fingerfood.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

5 σπιτικές μάσκες για λαμπερά μαλλιά και ενυδατωμένο δέρμα

Αφιερώματα
ΘΑΣΟΣ

Θάσος: το νησί των Σειρήνων με τις ξακουστές παραλίες

Οδοιπορικό
PROMITHION ΚΡΙΤΑΜΟ

Κρίταμο, αρωματικό και ευεργετικό!

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

Πατάτες οι… γεμιστές!

Συνταγές
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο

Άρθρα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Κουλουράκια Κρασιού της Μαμάς Οικογένεια Λουκάκου 210γρ.

Κουλουράκια Κρασιού της Μαμάς Οικογένεια Λουκάκου 210γρ.

Οικογένεια Λουκάκου

Τα Κουλουράκια Κρασιού της Μαμάς Οικογένεια Λουκάκου 210γρ. με τη μεθυστική τους γεύση και το άρωμα κόκκινου κρασιού είναι βέβαιο…

Λικέρ Μούσμουλο ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Λικέρ Μούσμουλο ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Ορμύλια

Τα λικέρ-ηδύποτα αποτελούν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Τα πρώτα λικέρ φτιάχτηκαν στα μοναστήρια από εκχύλιση βοτάνων και αρχικά είχαν χρήση φαρμακευτική.…

Τσίλιγκο γραβιέρα τ. Κρήτης

Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα με ήπια, γλυκιά γεύση. Συνοδεύει άριστα πιάτα φρούτων για ένα υγιεινό πρωινό ή επιδόρπιο.

Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός

Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός

Μελισσοκομία Χελμός

Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, το Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός δεν είναι πάρα πολυ γλυκό. Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Taste of Athens: Η γεύση της Αθήνας σε μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

    27 Σεπτεμβρίου-12:00 μμ - 30 Σεπτεμβρίου-10:30 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader