Βασιλόψωμο, το ψωμί της Πρωτοχρονιάς

Βασιλόψωμο, ένα έθιμο της Πρωτοχρονιάς

Εκτός από το δημοφιλές Χριστόψωμο που ετοιμάζεται για το τραπέζι των Χριστουγέννων, ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμά μας που «ζεσταίνουν» εδώ και εκατοντάδες χρόνια την καθημερινότητά μας ξεχωρίζει και το Βασιλόψωμο.

Τα Χριστούγεννα φέρνουν μαζί τους τη θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη, θαλπωρή, μυρωδιές, εικόνες, γεύσεις, καθώς και ήθη και έθιμα. Ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμα ξεχωρίζει και το Βασιλόψωμο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Βασιλείου. Συγκεκριμένα το Βασιλόψωμο το απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού το μεσημέρι ως σύμβολο τύχης για την οικογένεια, το σπίτι και τη δουλειά.

Το Βασιλόψωμο ξεχωρίζει ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμά μας που «ζεσταίνουν» εδώ και εκατοντάδες χρόνια την καθημερινότητά μας.  Greek-Gourmet.gr

Το Βασιλόψωμο ξεχωρίζει ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμά μας που «ζεσταίνουν» εδώ και εκατοντάδες χρόνια την καθημερινότητά μας.

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι νοικοκυρές εκτός από αλεύρι προσθέτουν και αλεσμένο ρεβίθι ή καλαμπόκι, καθώς επίσης βασιλικό και μυρωδικά. Εξαιρετικά εντυπωσιακός είναι ο στολισμός του Βασιλόψωμου, ο οποίος περιλαμβάνει ποικίλες παραστάσεις αφιερωμένες στην υγεία της οικογένειας και στην καλή σοδειά. Αφού ζυμώσουμε το ψωμί, κρατάμε ένα μέρος της ζύμης για τις παραστάσεις που θα διακοσμήσουμε την επιφάνεια του ψωμιού. Από μια γιρλάντα μέχρι στάχυα, καλαμπόκια και σταφύλια που συμβολίζουν τη σοδειά, τον τσοπάνη που συμβολίζει τον νοικοκύρη, τον Άγιο Βασίλη ως σύμβολο της μεγάλης γιορτής και των δώρων ή ακόμη και ένα γουρούνι που συμβολίζει τα χοιροσφάγεια των ημερών. Πρόκειται για λαϊκά δημιουργήματα που καθρέπτιζαν απόλυτα την καθημερινότητα και τις ανησυχίες του κάθε νοικοκυριού.

Ακόμη και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδος τα Βασιλόψωμα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος των χριστουγεννιάτικων εθίμων των Ελλήνων. Μάλιστα, παράλληλα με το Βασιλόψωμο, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν και τις Βασιλοκουλούρες, που συνήθως δίνονται δώρα στα παιδιά και στα βαφτιστήρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Αφιερώματα , Έρευνα
Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Συνταγές
Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Έρευνα , Συνταγές
Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Αφιερώματα
5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

Ποτά

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μαρμελάδα Πορτοκάλι με Καρότο και Μύρτιλα Jukeros by Dimitris Chomatas 250gr

Μαρμελάδα Πορτοκάλι Jukeros by Dimitris Chomatas με Καρότο και Μύρτιλα 250g

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική, φρουτένια και άκρως δροσιστική, η Μαρμελάδα Πορτοκάλι Jukeros by Dimitris Chomatas με Καρότο και Μύρτιλα 250g «συντροφεύει» τόσο τις αλμυρές όσο…

Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχεται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι.…

Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Η Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο…

Αγιορείτικο αφέψημα ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ.

Αγιορείτικο αφέψημα ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ.

Ορμύλια

Το Αγιορείτικο αφέψημα ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ. συνδυάζει αρμονικά έντεκα βότανα που συλλέγονται στον Άθωνα: βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, λουίζα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, μέντα,…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μάϊου - 26 Μάϊου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader