Βασιλόψωμο, το ψωμί της Πρωτοχρονιάς

Βασιλόψωμο, ένα έθιμο της Πρωτοχρονιάς

Εκτός από το δημοφιλές Χριστόψωμο που ετοιμάζεται για το τραπέζι των Χριστουγέννων, ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμά μας που «ζεσταίνουν» εδώ και εκατοντάδες χρόνια την καθημερινότητά μας ξεχωρίζει και το Βασιλόψωμο.

Τα Χριστούγεννα φέρνουν μαζί τους τη θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη, θαλπωρή, μυρωδιές, εικόνες, γεύσεις, καθώς και ήθη και έθιμα. Ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμα ξεχωρίζει και το Βασιλόψωμο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Βασιλείου. Συγκεκριμένα το Βασιλόψωμο το απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού το μεσημέρι ως σύμβολο τύχης για την οικογένεια, το σπίτι και τη δουλειά.

Το Βασιλόψωμο ξεχωρίζει ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμά μας που «ζεσταίνουν» εδώ και εκατοντάδες χρόνια την καθημερινότητά μας.  Greek-Gourmet.gr

Το Βασιλόψωμο ξεχωρίζει ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμά μας που «ζεσταίνουν» εδώ και εκατοντάδες χρόνια την καθημερινότητά μας.

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι νοικοκυρές εκτός από αλεύρι προσθέτουν και αλεσμένο ρεβίθι ή καλαμπόκι, καθώς επίσης βασιλικό και μυρωδικά. Εξαιρετικά εντυπωσιακός είναι ο στολισμός του Βασιλόψωμου, ο οποίος περιλαμβάνει ποικίλες παραστάσεις αφιερωμένες στην υγεία της οικογένειας και στην καλή σοδειά. Αφού ζυμώσουμε το ψωμί, κρατάμε ένα μέρος της ζύμης για τις παραστάσεις που θα διακοσμήσουμε την επιφάνεια του ψωμιού. Από μια γιρλάντα μέχρι στάχυα, καλαμπόκια και σταφύλια που συμβολίζουν τη σοδειά, τον τσοπάνη που συμβολίζει τον νοικοκύρη, τον Άγιο Βασίλη ως σύμβολο της μεγάλης γιορτής και των δώρων ή ακόμη και ένα γουρούνι που συμβολίζει τα χοιροσφάγεια των ημερών. Πρόκειται για λαϊκά δημιουργήματα που καθρέπτιζαν απόλυτα την καθημερινότητα και τις ανησυχίες του κάθε νοικοκυριού.

Ακόμη και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδος τα Βασιλόψωμα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος των χριστουγεννιάτικων εθίμων των Ελλήνων. Μάλιστα, παράλληλα με το Βασιλόψωμο, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν και τις Βασιλοκουλούρες, που συνήθως δίνονται δώρα στα παιδιά και στα βαφτιστήρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚEΣ ΕΛΙΕΣ

Η σπάνια λευκή ελιά, αναβιώνει ξανά

Αφιερώματα
Κομοτηνή

Κομοτηνή: ένα πολιτισμικό ψηφιδωτό γαστρονομίας

Οδοιπορικό
olive-oil

«Έσπασε» το ρεκόρ της η Ελλάδα στον διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκη

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
opso-london-greek-cuisine

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου

Αφιερώματα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με γλυκάνισο Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με γλυκάνισο Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με γλυκάνισο Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως γλυκάνισο, αλεύρι, ελαιόλαδο,…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού είναι θαυμάσιο σε σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, όπως επίσης και στη ζαχαροπλαστική…

Φλωμάρια Λήμνου Μέτρια

Φλωμάρια Λήμνου Μέτρια Χρυσάφη 400gr

Χρυσάφη

Πρόκειται για την παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου: ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια Παρασκευάζεται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα…

Τσάι του βουνού - Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 20γρ.

Τσάι του βουνού – Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 20γρ.

Nissos Greek Food

Είσαστε έτοιμοι να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο  των ελληνικών βοτάνων; Το Nissos Greek Food σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα Αποξηραμένα Αυθεντικά…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader