Βασιλόψωμο, το ψωμί της Πρωτοχρονιάς

Βασιλόψωμο, ένα έθιμο της Πρωτοχρονιάς

Εκτός από το δημοφιλές Χριστόψωμο που ετοιμάζεται για το τραπέζι των Χριστουγέννων, ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμά μας που «ζεσταίνουν» εδώ και εκατοντάδες χρόνια την καθημερινότητά μας ξεχωρίζει και το Βασιλόψωμο.

Τα Χριστούγεννα φέρνουν μαζί τους τη θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη, θαλπωρή, μυρωδιές, εικόνες, γεύσεις, καθώς και ήθη και έθιμα. Ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμα ξεχωρίζει και το Βασιλόψωμο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Βασιλείου. Συγκεκριμένα το Βασιλόψωμο το απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού το μεσημέρι ως σύμβολο τύχης για την οικογένεια, το σπίτι και τη δουλειά.

Το Βασιλόψωμο ξεχωρίζει ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμά μας που «ζεσταίνουν» εδώ και εκατοντάδες χρόνια την καθημερινότητά μας.  Greek-Gourmet.gr

Το Βασιλόψωμο ξεχωρίζει ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα έθιμά μας που «ζεσταίνουν» εδώ και εκατοντάδες χρόνια την καθημερινότητά μας.

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι νοικοκυρές εκτός από αλεύρι προσθέτουν και αλεσμένο ρεβίθι ή καλαμπόκι, καθώς επίσης βασιλικό και μυρωδικά. Εξαιρετικά εντυπωσιακός είναι ο στολισμός του Βασιλόψωμου, ο οποίος περιλαμβάνει ποικίλες παραστάσεις αφιερωμένες στην υγεία της οικογένειας και στην καλή σοδειά. Αφού ζυμώσουμε το ψωμί, κρατάμε ένα μέρος της ζύμης για τις παραστάσεις που θα διακοσμήσουμε την επιφάνεια του ψωμιού. Από μια γιρλάντα μέχρι στάχυα, καλαμπόκια και σταφύλια που συμβολίζουν τη σοδειά, τον τσοπάνη που συμβολίζει τον νοικοκύρη, τον Άγιο Βασίλη ως σύμβολο της μεγάλης γιορτής και των δώρων ή ακόμη και ένα γουρούνι που συμβολίζει τα χοιροσφάγεια των ημερών. Πρόκειται για λαϊκά δημιουργήματα που καθρέπτιζαν απόλυτα την καθημερινότητα και τις ανησυχίες του κάθε νοικοκυριού.

Ακόμη και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδος τα Βασιλόψωμα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος των χριστουγεννιάτικων εθίμων των Ελλήνων. Μάλιστα, παράλληλα με το Βασιλόψωμο, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν και τις Βασιλοκουλούρες, που συνήθως δίνονται δώρα στα παιδιά και στα βαφτιστήρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών ο 3ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef

Έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών ο 3ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Αφιερώματα

Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Αφιερώματα , Επικαιρότητα

Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας

Αφιερώματα , Ποτά

Upupa Epops, ο ψαγμένος τσαλαπετεινός των Πετραλώνων

Αφιερώματα , Ποτά

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο Jukeros by Dimitris Chomatas με Ροδόνερο 250g

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο Jukeros by Dimitris Chomatas με Ροδόνερο 250g

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική, φρουτένια και άκρως δροσιστική, η Μαρμελάδα Δαμάσκηνο Jukeros by Dimitris Chomatas με Ροδόνερο 250g «συντροφεύει» τόσο τις αλμυρές όσο…

Κρίταμο Nissos Greek Food σε ελαφριά άλμη και ξύδι 200γρ.

Κρίταμο Nissos Greek Food σε ελαφριά άλμη και ξύδι 200γρ.

Nissos Greek Food

Το Κρίταμο Nissos Greek Food σε ελαφριά άλμη και ξύδι 200γρ. είναι προϊόν που έτοιμο για χρήση , που παράγεται σύμφωνα…

Το Ορεκτικό της Κατερίνας Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Ορεκτικό της Κατερίνας Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Ορεκτικό της Κατερίνας Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχεται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως μελιτζάνα ψητή, πιπεριά φλωρίνης, καραμελωμένα…

Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food - Συλλογή 9 Βοτάνων 4,2lt

Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food – Συλλογή 9 Βοτάνων 4,2lt

Nissos Greek Food

Είσαστε έτοιμοι να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο  των ελληνικών βοτάνων; Το Nissos Greek Food σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα Αποξηραμένα Αυθεντικά…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    26 Ιανουαρίου-12:00 μμ - 29 Ιανουαρίου-5:00 μμ
  2. Ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή» στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

    26 Ιανουαρίου-4:00 μμ - 7:00 μμ
  3. Η Έκθεση Agrotica έρχεται το Φεβρουάριο

    1 Φεβρουαρίου - 4 Φεβρουαρίου
  4. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μαΐου - 26 Μαΐου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader