Top 5 μαμαδίστικες συνταγές

Υπάρχουν ορισμένες μαμαδίστικες συνταγές, οι οποίες έχουν χαραχτεί στη μνήμη μας από παιδιά και κάθε φορά που τα γευόμαστε μας θυμίζουν μαμά.

Μυρωδιές, γεύσεις και αρώματα που μας ταξιδεύουν σε άλλες στιγμές κι εποχές. Τότε που ήμασταν παιδιά και μπαίναμε κρυφά στην κουζίνα την ώρα που μαγείρευε η μαμά για να «κλέψουμε» κάτι από τα υλικά ή να δοκιμάσουμε το φαγητό την ώρα που έβγαινε από το φούρνο. Τέτοιες γεύσεις και αρώματα κάθε φορά που φτάνουν στις αισθήσεις μας μάς φέρνουν αναμνήσεις από μανούλα και μας κάνουν και πάλι παιδιά. Ποιες είναι όμως οι πέντε αγαπημένες μαμαδίστικες συνταγές; Το Greek-Gourmet έκανε τη δική του εσωτερική δημοσκόπηση και σας παρουσιάζει παμψηφεί το δικό του TOP 5 με τις κορυφαίες μαμαδίστικες συνταγές.

1. Παστίτσιο
Δεν νομίζουμε πως θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο άλλο σε αυτή τη θέση. Αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων συνήθως βρισκόταν στο μεσημεριανό τραπέζι μας τις Κυριακές όταν η οικογένεια συγκεντρωνόταν όλη για φαγητό.

Παστίτσιο, κλασικό και αξεπέραστο! Greek-Gourmet.gr

Παστίτσιο, κλασικό και αξεπέραστο!

Παστίτσιο
Για 6 άτομα

Υλικά
500 γρ. Μακαρόνια χοντρά
600 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος (διπλά αλεσμένος)
200 γρ. αλεσμένες ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ξύλο κανέλας
1/2 φλτζ. κόκκινο κρασί
1/2 φλτζ. φρυγανιά τριμμένη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1 1/2 φλτζ, φρέσκο γάλα
μοσχοκάρυδο
1/2 φλτζ. τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

1. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συχνά για να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 3΄ να πάρει άρωμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
2. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες και τα σουρώνουμε.
3. Σε ένα μεγάλο πυρέξ στρώνουμε τα μακαρόνια ως βάση. Σε δεύτερη στρώση ρίχνουμε τον κιμά.
4. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας το αλεύρι. Σταδιακά και συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε το γάλα έως ότου έχουμε μία αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το τυρί και το μοσχοκάρυδο.
5. Στρώνουμε τη μπεσαμέλ επάνω από τον κιμά και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
6. Ψήνουμε στους 180ºC για 45΄ περίπου έως ότου να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η μπεσαμέλ.

2. Μακαρόνια με κιμά
Η αγαπημένη εύκολη λύση των μαμάδων που λατρέψαμε όταν ήμασταν παιδιά και αναζητούμε ακόμα! Γρήγορα και νόστιμα σίγουρα υπήρχαν μία φορά στις δέκα μέρες στο τραπέζι μας!

Πώς θα μπορούσε να απουσιάζει από το Top 5 με τις δημοφιλείς μαμαδίστικες συνταγές το αγαπημένο πιάτο των μακαρονάδων; Greek-Gourmet.gr

Πώς θα μπορούσε να απουσιάζει από το Top 5 με τις δημοφιλείς μαμαδίστικες συνταγές το αγαπημένο πιάτο των μακαρονάδων;

Μακαρόνια με κιμά
Για 4 άτομα

Υλικά
500 γρ. Μακαρόνια
400 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
200 γρ. Αλεσμένη ντομάτα
30 ml. κρασί λευκό
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ξύλο κανέλας
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
τριμμένη μυζήθρα

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες, τα σουρώνουμε και τα περνάμε από το ελαιόλαδο.
2. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά έως ότου να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα και την κανέλα. Αφήνουμε να βράσει για 35΄.
3. Σερβίρουμε τα μακαρόνια και από πάνω τον κιμά. Πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα.

3. Κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές
Οι πιο νόστιμες μπουκίτσες του καλοκαιριού και απαραίτητη συνοδεία για τα πικ νικ, τις εκδρομές ή τη θάλασσα! Με έντονη τη μυρωδιά του δυόσμου να συνοδεύει την κάθε μας μπουκιά και τις τηγανητές πατάτες να συνοδεύουν γλυκά το πιάτο μας.

Και οι μαμαδίστικες συνταγές συνεχίζονται με τα αγαπημένα κεφτεδάκια! Greek-Gourmet.gr

Και οι μαμαδίστικες συνταγές συνεχίζονται με τα αγαπημένα κεφτεδάκια!

Κεφτεδάκια
Για 4 άτομα

Υλικά
600 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
μουσκεμένη ψίχα από μισή φρατζόλα ψωμί
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. Δυόσμο ψιλοκομμένο
1 αβγό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
1. Μουλιάζουμε το ψωμί και το στραγγίζουμε καλά.
2. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το αβγό, αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε.
3. Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια.
4. Περνάμε τα κεφτεδάκια από το αλεύρι και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά.

4. Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες
Το έντονο άρωμα του λεμονιού και της ρίγανης να έχει ποτίσει το κοτόπουλο και τις πατάτες γεμίζοντας γεύση το στόμα μας! Αγαπημένο φαγητό για τις καθημερινές και τις Κυριακές με τον κάθε ένα να έχει τη δική του απαίτηση για μπούτι, φτερούγα ή στήθος!

Στις Top 5 μαμαδίστικες συνταγές αναμφίβολα ξεχωρίζει το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες. Greek-Gourmet.gr

Στις Top 5 μαμαδίστικες συνταγές αναμφίβολα ξεχωρίζει το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες.

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο
Για 6 άτομα

Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο
1 κιλό πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
χυμό από δύο λεμόνια
1 κάρδαμο
ρίγανη
2 κ.σ. μουστάρδα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
2. Πλένουμε και καθαρίζουμε το κοτόπουλο. Το περνάμε σε όλη του την επιφάνεια με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
3. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί μαζί με το κοτόπουλο.
4. Σπάμε το κάρδαμο και βγάζουμε τα μικρά σποράκια. Ρίχνουμε τα σποράκια μέσα στο ταψί.
5. Διαλύουμε τη μουστάρδα όσο γίνεται μέσα στο λεμόνι, ανακατεύουμε μέσα το σκόρδο και περιχύνουμε με το μείγμα το κοτόπουλο.
6. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και ψήνουμε στους 180ºC για 1 ώρα και 15΄περίπου γυρνώντας μία φορά.

5. Αβγά καγιανά
Εύκολο και νόστιμο φαγητό του καλοκαιριού. Η εύκολη λύση το μεσημέρι μετά το μπάνιο στη θάλασσα και φυσικά με την απαραίτητη συνοδεία της τηγανητής πατάτας. Ορισμένες φορές στο τηγάνι έμπαιναν και μερικές πιπεριές και μελιτζάνες για συνοδεία.

Αβγά καγιανά για μερακλίδικους ουρανίσκους! Οι μαμαδίστικες συνταγές καλά κρατούν... Greek-Gourmet.gr

Αβγά καγιανά για μερακλίδικους ουρανίσκους! Οι μαμαδίστικες συνταγές καλά κρατούν…

Αβγά Καγιανά
Για 4 άτομα

Υλικά
6 αβγά
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
5 ντομάτες τριμμένες
ρίγανη
ελαιόλαδο
λίγη φέτα

Εκτέλεση
1. Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.
2. Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στη ντομάτα ανακατεύοντας. Μόλις απορροφήσει τα πολλά υγρά προσθέτουμε λίγη φέτα τριμμένη ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Συνταγές
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Αφιερώματα
Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Συνταγές
Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Αφιερώματα
Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού είναι θαυμάσιο σε σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, όπως επίσης και στη ζαχαροπλαστική…

Λικέρ Ρόδι ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Λικέρ Ρόδι ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Ορμύλια

Τα λικέρ-ηδύποτα αποτελούν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Τα πρώτα λικέρ φτιάχτηκαν στα μοναστήρια από εκχύλιση βοτάνων και αρχικά είχαν χρήση φαρμακευτική.…

Αγαρικό σε λάδι

Αγαρικό σε λάδι Μουσείο Μανιταριών

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Ευρέως γνωστό και δημοφιλές μανιτάρι καλλιέργειας, με τραγανή σάρκα, ελκυστική γεύση και εξαίρετη νοστιμιά. Το προϊόν είναι έτοιμο για κατανάλωση.…

Πατέ πράσινης ελιάς και μαύρη τρούφα ϋδνον 80gr

Πατέ πράσινης ελιάς και μαύρη τρούφα ϋδνον 80gr

Υδνον

Το Πατέ πράσινης ελιάς και μαύρη τρούφα ϋδνον 80gr συνδυάζει τη μαγεία του συμπυκνωμένου αρώματος δάσους που κρύβει μέσα της η…


expotrof-banner

Εγγραφή στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader