Το σάκε, η παράδοση της Ιαπωνίας σε ένα ποτό

Το σάκε, η παράδοση της Ιαπωνίας σε ένα ποτό

Μπορεί για την δημιουργία του να ερίζουν κι άλλες χώρες ωστόσο η Ιαπωνία είναι εκείνη που δημιούργησε με την παράδοσή της το σάκε.

Η ιστορία του σάκε χάνεται μέσα στις χιλιετίες ωστόσο η πρώτη καταγραφή κατανάλωσής του χρονολογείται το 300 π.Χ.. Σύμφωνα με τον μύθο η ζύμωσή του επιτυγχάνονταν από το μάσημα των κόκκων ρυζιού από πανέμορφες παρθένες κοπέλες, το ποτό είχε θρησκευτικό χαρακτήρα ενώ αποτελούσε αγαπημένη απόλαυση των αυτοκρατόρων.

Φτάνοντας στο σήμερα σαφώς η διαδικασία παραγωγής του έχει εξελιχθεί όμως η συνταγή παραμένει ίδια και αναλλοίωτη. Οι αλκοολικοί του βαθμοί καθορίζονται στους 15 ενώ το ρύζι περνά από μία ειδική επεξεργασία επιτυγχάνοντας την κατάλληλη ζύμωση. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας το ρύζι χάνει περίπου το 50% του όγκου του καθώς πριν χρησιμοποιηθεί πρέπει να λειανθεί. Για να ξεκινήσει η ζύμωση η διαδικασία της οποίας κράτα από 15 έως και 20 ημέρες προστίθεται ένας μικροοργανισμός που λέγεται koji προτού μπει στο μείγμα η μαγιά. Συνήθως στη ζύμωση χρησιμοποιούνται και ορισμένα επιπλέον συστατικά τα οποία γεμίζουν αρώματα το σάκε. Συστατικά όπως είναι τα λίτσι, τα φύλλα μπαμπού και το κυπαρισσόμηλο. Απαραίτητο για την παραγωγή ενός ποιοτικού σάκε είναι το καλής ποιότητας νερό για αυτό και συνήθως οι μονάδες παραγωγής στήνονται κοντά σε μία φυσική πηγή.

Το σάκε, η παράδοση της Ιαπωνίας σε ένα ποτό Greek-Gourmet.gr

Το σάκε, η παράδοση της Ιαπωνίας σε ένα ποτό

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο αλκοολούχο ποτό το οποίο εμφιαλώνεται σε μικρά μπουκάλια πορσελάνης και φυλάσσεται σε σκοτεινά και δροσερά μέρα συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα. Ο υπεύθυνος για την παραγωγή ονομάζεται toji.

Το παραγόμενο σάκε χωρίζεται σε δυνατό και ελαφρύ ενώ υπάρχουν έξι κατηγορίες το namazake (απαστερίωτο), το nigorizake (με θολή όψη και πυκνή υφή), το kimoto (το παραδοσιακό), το sparkling (αφρώδες) και το aged (παλαιωμένο έως και 15 έτη). Ιδανικά σερβίρεται σε μικρά πορσελάνινα ποτηράκια τα seishu και συνοδεύει ιαπωνικούς μεζέδες από ψάρι τους sakana.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

6Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Όλα όσα έγιναν στην 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Άρθρα , Αφιερώματα
Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Δαμάσκηνα για γερά οστά

Η Νο 1 τροφή για γερά οστά

Αφιερώματα , Έρευνα
edessa-i-poli-tou-nerou

Έδεσσα: η πόλη του νερού

Οδοιπορικό
Μωραΐτικα ζυμαρικά

Φρέσκα, αγνά και βραβευμένα τα ζυμαρικα «Μωραΐτικα»

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με μήλο

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με μήλο

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με μήλο συνδυάζεται με οποιοδήποτε καλό κρασί ή φρούτα. Χρησιμοποιείται για το τελείωμα όλων των πιάτων…

Μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι και σοκολάτα

Μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι και σοκολάτα

Citrus - Άρωμα Μνήμης

Η χειροποίητη μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι και σοκολάτα αποτελεί μια ασυναγώνιστη γευστική πρόταση με έναν εκρηκτικό συνδυασμό που ικανοποιεί και…

Χυμουδιά Λεμόνι bio aloe vera Naxonisos Tastes 250ml

Χυμουδιά Λεμόνι bio aloe vera Naxonisos Tastes 250ml

Naxonisos Tastes

Πρόκειται για μια μοναδική γευστική εμπειρία που κλείνει μέσα της τα πιο γευστικά και ευεργετικά συστατικά της φύσης στις πιο…

Λαζάνια Τήνου με σκόρδο Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Λαζάνια Τήνου με σκόρδο Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Λαζάνια Τήνου με σκόρδο Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά, σκόρδο και…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Anuga: Taste the Future

    5 Οκτωβρίου - 9 Οκτωβρίου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader