Το σάκε, η παράδοση της Ιαπωνίας σε ένα ποτό

Το σάκε, η παράδοση της Ιαπωνίας σε ένα ποτό

Μπορεί για την δημιουργία του να ερίζουν κι άλλες χώρες ωστόσο η Ιαπωνία είναι εκείνη που δημιούργησε με την παράδοσή της το σάκε.

Η ιστορία του σάκε χάνεται μέσα στις χιλιετίες ωστόσο η πρώτη καταγραφή κατανάλωσής του χρονολογείται το 300 π.Χ.. Σύμφωνα με τον μύθο η ζύμωσή του επιτυγχάνονταν από το μάσημα των κόκκων ρυζιού από πανέμορφες παρθένες κοπέλες, το ποτό είχε θρησκευτικό χαρακτήρα ενώ αποτελούσε αγαπημένη απόλαυση των αυτοκρατόρων.

Φτάνοντας στο σήμερα σαφώς η διαδικασία παραγωγής του έχει εξελιχθεί όμως η συνταγή παραμένει ίδια και αναλλοίωτη. Οι αλκοολικοί του βαθμοί καθορίζονται στους 15 ενώ το ρύζι περνά από μία ειδική επεξεργασία επιτυγχάνοντας την κατάλληλη ζύμωση. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας το ρύζι χάνει περίπου το 50% του όγκου του καθώς πριν χρησιμοποιηθεί πρέπει να λειανθεί. Για να ξεκινήσει η ζύμωση η διαδικασία της οποίας κράτα από 15 έως και 20 ημέρες προστίθεται ένας μικροοργανισμός που λέγεται koji προτού μπει στο μείγμα η μαγιά. Συνήθως στη ζύμωση χρησιμοποιούνται και ορισμένα επιπλέον συστατικά τα οποία γεμίζουν αρώματα το σάκε. Συστατικά όπως είναι τα λίτσι, τα φύλλα μπαμπού και το κυπαρισσόμηλο. Απαραίτητο για την παραγωγή ενός ποιοτικού σάκε είναι το καλής ποιότητας νερό για αυτό και συνήθως οι μονάδες παραγωγής στήνονται κοντά σε μία φυσική πηγή.

Το σάκε, η παράδοση της Ιαπωνίας σε ένα ποτό Greek-Gourmet.gr

Το σάκε, η παράδοση της Ιαπωνίας σε ένα ποτό

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο αλκοολούχο ποτό το οποίο εμφιαλώνεται σε μικρά μπουκάλια πορσελάνης και φυλάσσεται σε σκοτεινά και δροσερά μέρα συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα. Ο υπεύθυνος για την παραγωγή ονομάζεται toji.

Το παραγόμενο σάκε χωρίζεται σε δυνατό και ελαφρύ ενώ υπάρχουν έξι κατηγορίες το namazake (απαστερίωτο), το nigorizake (με θολή όψη και πυκνή υφή), το kimoto (το παραδοσιακό), το sparkling (αφρώδες) και το aged (παλαιωμένο έως και 15 έτη). Ιδανικά σερβίρεται σε μικρά πορσελάνινα ποτηράκια τα seishu και συνοδεύει ιαπωνικούς μεζέδες από ψάρι τους sakana.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΡΕΑΤΑ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Τα καμένα κρέατα «ασπίδα» των λοιμώξεων

Έρευνα
ΛΟΥΚΑΚΟΥ FAMILY

Λουκάκου family: τα κουλουράκια όπως παλιά!

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Κέικ με σπανάκι και μυρωδικά

Συνταγές
ΤΟ ΣΤΑΧΥ

Το Στάχυ: ζυμαρικά από δίκοκκο σιτάρι

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΠΑΤΜΟΣ

Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης

Αφιερώματα , Οδοιπορικό

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μέλι Ανθέων Μελισσοκομίας Χελμός

Μέλι Ανθέων Μελισσοκομίας Χελμός

Μελισσοκομία Χελμός

Το Μέλι Ανθέων Μελισσοκομίας Χελμός παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και περιέχουν γυρεόκοκκους από πολλά φυτά σε ποικίλες αναλογίες.…

Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή 500ml

Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food – Ποικιλία Κολοβή 100ml

Nissos Greek Food

Το Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή 100ml ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα…

Βαλσάμικο ξίδι GREEN & BLU Άρτυμα με Δαμάσκηνο 250ml

Βαλσάμικο ξίδι GREEN & BLU Άρτυμα με Δαμάσκηνο 250ml

Green & Blu

Το Βαλσάμικο ξίδι GREEN & BLU Άρτυμα αρωματισμένο με Δαμάσκηνο 250ml μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα τις σαλάτες και τα φαγητά…

Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχεται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι.…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader