Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη εντάσσεται σε ένα δίκτυο μουσείων ανά τη Μεσόγειο το οποίο αναδεικνύει την ιστορία ενός βασικού προϊόντος της περιοχής.

Στην αρχαιότητα ήταν σύμβολο θεάς, της Αθηνάς, στο σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας και ίσως το πιο φημισμένο. Η περιοχή της Σπάρτης υπήρξε από την αρχή της ιστορίας μία από τις περιοχές με μεγάλη παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου δεν είναι λοιπόν τυχαία η επιλογή ένα από τα δύο Μουσεία Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού της χώρας μας να βρίσκεται σε αυτήν. Το δεύτερο μουσείο το συναντάμε στη Λέσβο.

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αναδεικνύει τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής Greek-Gourmet.gr

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αναδεικνύει τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής

Βασικός σκοπός του Μουσείου Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού είναι η ανάδειξη του πολιτισμού και της τεχνολογίας της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής μίας δραστηριότητας που συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό μας. Τα εκθέματα ποικίλουν σε χρονολογική προέλευση με τον άνω όροφο του Μουσείου να παρουσιάζει τις πρώτες μαρτυρίες για την ελιά στον ελλαδικό χώρο ξεκινώντας από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνοντας μέχρι τον 20ο αι. Σπάνια απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας περίπου 50.000-60.000 ετών τα οποία βρέθηκαν στην καλντέρα της Σαντορίνης αλλά και οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες που εντοπίζονται σε πινακίδες Γραμμικής Β γραφής. Βασική εκθεσιακή ενότητα είναι και εκείνη που εστιάζει στη θέση της ελιάς και του λαδιού στη διατροφή όπου αποκαλύπτονται και αρκετές ξεχασμένες πλέον χρήσεις του λαδιού μέσα από πινακίδες και εκθέματα.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής του ελαιόλαδου από την αρχαιότητα μέχρι και την πρωτοβιομηχανική περίοδο αποτελεί τη θεματολογία του κάτω ορόφου. Μέσα από την έκθεση παρουσιάζεται η τεχνολογία των μεταβυζαντινών μηχανισμών. Ένα ζωοκίνητο ελαιοτριβείο από τη Λευκάδα κι ένα ξύλινο διπλό πιεστήριο με βαρούλκο από το γειτονικό Ξηροκάμπι βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα.

Εν αναμονή δημιουργίας βρίσκεται και η διαμόρφωση μίας ημιυπαίθριας έκθεσης με τους μηχανισμούς ενός προϊστορικού, ενός ελληνιστικού κι ενός βυζαντινού ελαιοτριβείου, οι οποίοι θα είναι λειτουργική προκειμένου να αξιοποιούνται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

Χρήσιμες πληροφορίες
Διεύθυνση: Όθωνος -Αμαλίας 129, Σπάρτη
Τηλέφωνο: 27310 89315
www.oliveoilmuseums.gr
Ώρες Λειτουργίας: 10:00-18:00 (1/3 – 15/10), 10:00-17:00 (16/10 – 28/2)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Συνταγές
Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Συνταγές
Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Αφιερώματα
Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Αφιερώματα
Πάρος: Το πιο λευκό νησί του Αιγαίου

Πάρος: Το πιο λευκό νησί του Αιγαίου

Οδοιπορικό

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μαρμελάδα Πορτοκάλι με Καρότο και Μύρτιλα Jukeros by Dimitris Chomatas 250gr

Μαρμελάδα Πορτοκάλι Jukeros by Dimitris Chomatas με Καρότο και Μύρτιλα 250g

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική, φρουτένια και άκρως δροσιστική, η Μαρμελάδα Πορτοκάλι Jukeros by Dimitris Chomatas με Καρότο και Μύρτιλα 250g «συντροφεύει» τόσο τις αλμυρές όσο…

Μαρμελάδα CITRUS τριών εσπεριδοειδών

Μαρμελάδα CITRUS τριών εσπεριδοειδών

Citrus - Άρωμα Μνήμης

Η χειροποίητη μαρμελάδα CITRUS τριών εσπεριδοειδών περιλαμβάνει το τρίπτυχος της απόλυτης γευστικής επιτυχίας: Πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και νεράντζι. Δεν υπάρχει αμφιβολία…

Γραβιέρα Νιώτικο

Γραβιέρα Νιώτικο

Νιώτικο

Γραβιέρα: Έκλεκτό επιτραπέζιο τυρί με ανοιχτό κιτρινο χρώμα, πλούσιο σε πρωτεϊνες με ευχάριστη γεύση.

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 400γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 400γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της μαύρης ελιάς (θρούμπας), που αποτελεί μια ιδιαίτερη ποικιλία της Μονής, γίνεται τον β. Η ελιά πρέπει να…


expotrof-banner

Εγγραφή στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader