Το μέλλον της γεωργίας βρίσκεται στα… ρομπότ;

Το μέλλον της γεωργίας βρίσκεται στα... ρομπότ;

Νέες τεχνολογίες με ρομπότ βρίσκουν την εφαρμογή τους στον αγροδιατροφικό τομέα στοχεύοντας στην βελτίωση της παραγωγής, στη μείωση του κόστους και έχοντας προσανατολισμό στις βιώσιμες καλλιεργητικές μεθόδους.

Μπορεί να φαντάζει εικόνα βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας ωστόσο η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από το να δούμε ρομπότ-αγρότες. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει προσφέρει στον αγροδιατροφικό τομέα αρκετά προϊόντα και εφαρμογές οι οποίες έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Εφαρμογές μέσω smartphones, αισθητήρες που παρέχουν πληροφορίες στους παραγωγούς για τις εκτάσεις τους και άλλα πολλά είναι πλέον διαθέσιμα στους σύγχρονους καλλιεργητές.

Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία η σύνοδος κορυφής Agri Innovation 2017 στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν πολλές από τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της αγροδιατροφής. Πρόκειται για τεχνολογίες οι οποίες αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού τομέα και λαμβάνουν χρηματοδότηση από την τρέχουσα ΚΑΠ καθώς και από το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Νέες τεχνολογίες με ρομπότ βρίσκουν την εφαρμογή τους στον αγροδιατροφικό τομέα  Greek-Gourmet.gr

Νέες τεχνολογίες με ρομπότ βρίσκουν την εφαρμογή τους στον αγροδιατροφικό τομέα

Στο επίκεντρο της καινοτομίας στον αγροτικό κλάδο βρίσκεται η γεωργία ακριβείας σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τα επίσημα Μέσα της Ευρωπαϊκής επιτροπής και βασικός στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής με παράλληλη μείωση του κόστους ακολουθώντας πάντα βιώσιμες καλλιεργητικές μεθόδους.

Έρχεται ο ρομπότ-αγρότης

Πέρα από τις τεχνολογίες που λίγο πολύ έχουμε ακούσει και ενημερωθεί για αυτές μία νέα καινοτομία παρουσιάζεται από το πρόγραμμα «SWEEPER» το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το εν λόγω έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός ρομπότ-αγρότη το οποίο εξειδικεύεται στη συγκομιδή πιπεριών. Το όνομα αυτού είναι Peter Piper και μπορεί να εργάζεται ακόμα και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα προγράμματα «Foodie» και «Vinerobot». Το πρώτο αφορά σε μία πλατφόρμα cloud η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών ακριβείας στις αγροτικές εργασίες ενώ το δεύτερο με ένα μη επανδρωμένο όχημα εδάφους είναι σε θέση να εξετάσει την ωριμότητα των σταφυλιών που αναπτύσσονται στους αμπελώνες και να ενημερώσει για τη συγκομιδή τους.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Αφιερώματα , Έρευνα
Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Συνταγές
Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Έρευνα , Συνταγές
Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Αφιερώματα
5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

Ποτά

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση ρίγανης

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση ρίγανης

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση ρίγανης είναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες μέχρι και κρέατα και ψάρια. Τύπος λαδιού: Λάδι…

Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ GREEN & BLU 3lt

Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ GREEN & BLU 3lt

Green & Blu

Το Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ GREEN & BLU είναι πολύ χαμηλής οξύτητας. Το πιστοποιημένο βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,…

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 250ml με Βότανα Αγίου Όρους ΟΡΜΥΛΙΑ

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 250ml με Βότανα Αγίου Όρους ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Το ελαιόλαδο ΟΡΜΥΛΙΑ προέρχεται από τους ελαιώνες του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους στην…

Αγκινάρα σκορδαλιά Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Αγκινάρα σκορδαλιά Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Απολαύστε το άλλειμα Αγκινάρα σκορδαλιά Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς με παξιμάδια, ψωμί, πατατοσαλάτα αλλά και ψάρια!

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Freskon 2018: Διεθνής έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Θεσσαλονίκη

    26 Απριλίου - 28 Απριλίου
  2. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μάϊου - 26 Μάϊου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader