Το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Alzheimer

Το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Alzheimer

Νέα αμερικανική μελέτη αποδεικνύει πως το ελαιόλαδο βοηθάει τη μνήμη ενώ παράλληλα προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Alzheimer.

Νέα μελέτη την οποία υπογράφουν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεμπλ της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα πως το ελαιόλαδο συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της μνήμης, βελτιώνει τη μαθησιακή ικανότητα, μειώνοντας παράλληλα τις παθολογανατομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Το ελαιόλαδο βοηθάει τη μνήμη ενώ παράλληλα προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Alzheimer Greek-Gourmet.gr

Το ελαιόλαδο βοηθάει τη μνήμη ενώ παράλληλα προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Alzheimer

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ντομένικο Πράτικο πειραματίστηκαν σε ποντίκια τα οποία είχαν τροποποιηθεί προκειμένου να εμφανίζουν μετά από μία συγκεκριμένη ηλικία τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της νευροεκφυλιστικής νόσου, τα οποία είναι οι πλάκες β-αμυλοειδούς και οι νευροϊνιδιακοί θυσάνοι της πρωτεΐνης Ταυ. Οι επιστήμονες διαίρεσαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες δίνοντας στην πρώτη διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στη δεύτερη διατροφή χωρίς ελαιόλαδο. Η διατροφή αυτή είχε ξεκινήσει πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων που προσομοιάζουν της νόσου Alzheimer.

Τα τεστ που ακολούθησαν πλησιάζοντας στην κρίσιμη ηλικία έδειξαν πως τα ποντίκια από την ομάδα που είχε τραφεί με ελαιόλαδο είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από ότι εκείνα που δεν είχαν λάβει ελαιόλαδο. Η εξέταση που ακολούθησε τα αποτελέσματα αποκάλυψε πως υπήρχαν πολύ σημαντικές διαφορές στον τρόπο που λειτουργούσαν οι νευρώνες αλλά και στην ίδια τους την εμφάνιση. Όπως φάνηκε οι συνάψεις είχαν διατηρηθεί πολύ καλύτερα στην ομάδα του ελαιόλαδου ενώ οι βασικές παθολογανατομικές αλλοιώσεις είχαν εμφανιστεί σε πολύ μικρότερη έκταση. Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να πραγματοποιήσουν πειράματα χορηγώντας ελαιόλαδο σε ποντίκια τα οποία έχουν ήδη εκδηλώσει Alzheimer προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο δραστικό μπορεί να είναι το ελαιόλαδο στην παύση ή αναστροφή της νευροεκφύλισης.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

6Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Όλα όσα έγιναν στην 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Άρθρα , Αφιερώματα
Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Δαμάσκηνα για γερά οστά

Η Νο 1 τροφή για γερά οστά

Αφιερώματα , Έρευνα
edessa-i-poli-tou-nerou

Έδεσσα: η πόλη του νερού

Οδοιπορικό
Μωραΐτικα ζυμαρικά

Φρέσκα, αγνά και βραβευμένα τα ζυμαρικα «Μωραΐτικα»

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Πατέ πράσινης ελιάς και μαύρη τρούφα ϋδνον 80gr

Πατέ πράσινης ελιάς και μαύρη τρούφα ϋδνον 80gr

Υδνον

Το Πατέ πράσινης ελιάς και μαύρη τρούφα ϋδνον 80gr συνδυάζει τη μαγεία του συμπυκνωμένου αρώματος δάσους που κρύβει μέσα της η…

Γραβιέρα Τσίλιγκο Κρήτης Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Η εξαιρετικής ποιότητας Γραβιέρα Τσίλιγκο Κρήτης Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy από αιγοπρόβειο γάλα ξεχωρίζει για την ανώτερή της ποιότητα, καθώς…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σανγκουίνι

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σανγκουίνι

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σανγκουίνι έχει ελαφριά, πλούσια, φρουτώδη γεύση με φινίρισμα βουτύρου. Χωρίς καθόλου όξινη επίγευση. Συνδυασμούς τροφίμων/Χρήση:…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με μούρο

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με μούρο

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με μούρο συνδυάζεται με οποιοδήποτε καλό κρασί ή φρούτα. Ολοκλήρωση των πιάτων περιλαμβάνοντας σαλάτες, μαρινάδες, φιλέ…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Anuga: Taste the Future

    5 Οκτωβρίου - 9 Οκτωβρίου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader