Το ακτινίδιο ανοίγει τις πόρτες των απαιτητικών ασιατικών αγορών

Το ακτινίδιο «ανοίγει» τις πόρτες των απαιτητικών ασιατικών αγορών

Ένα πολλά υποσχόμενο εξαγώγιμο προϊόν, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, αποτελεί το ελληνικό ακτινίδιο που γίνεται ανάρπαστο στις μεγάλες αγορές Ευρώπης και Αμερικής, ενώ «ανοίγει» τις πόρτες των απαιτητικών ασιατικών αγορών.

Κλείνει ένας χρόνος που έχει επιλυθεί το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις εξαγωγές των ακτινιδίων από τη χώρα μας προς την Κίνα. Το πρόβλημα είχε ανακύψει όταν η Ν. Ζηλανδία εξήγαγε ακτινίδια σε τσαμπιά (Actinidia arguta) χωρίς όμως να υπάρχει σχετική πρόβλεψη από το μεταξύ τους πρωτόκολλο. Στη συνέχεια η Κίνα εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες στα τελωνεία οι οποίες απαιτούσαν την πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε ισχύ με Τρίτες χώρες. Θορυβημένοι οι εξαγωγείς που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εξαγωγέων νωπών καρπών ακτινιδίων ενημέρωσαν την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το «Πρωτόκολλο φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελληνική Δημοκρατία στην Κίνα μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» το οποίο και ίσχυε από τις 24/11/2008 ο νωπός καρπός ακτινιδίων που επιτρεπόταν να εισαχθεί από την χώρα μας στην Κίνα ήταν εκείνος με την επιστημονική ονομασία Actinidia chinensis. Η πλειοψηφία όμως των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Κίνα όσον αφορά το ακτινίδιο αφορούσαν κατά κύριο λόγο στην ποικιλία Actinidia deliciosa και σε μικρότερη ποσότητα στην Actinidia chinensis.

Το ακτινίδιο «ανοίγει» τις πόρτες των απαιτητικών ασιατικών αγορών Greek-Gourmet.gr

Το ακτινίδιο «ανοίγει» τις πόρτες των απαιτητικών ασιατικών αγορών

Καθώς λοιπόν αυτό ίσχυε από το 2008 και δεν επρόκειτο για εισαγωγή κάποιου νέου είδους ώστε να χρειάζεται έναρξη διαπραγματεύσεων απλώς χρειάζονταν μία επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από το ΥΠΑΑΤ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία εξηγούσε το πρόβλημα που είχε ανακύψει καθώς και τους κινδύνους που ενείχε για την οικονομική πορεία των Ελλήνων εξαγωγέων όσον αφορά το νωπό ακτινίδιο.

Στη συνέχεια η υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεργαζόμενη με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο πραγματοποίησε συνάντηση με τους υπάλληλους της κινεζικής αρμόδιας αρχής στην 11η σύνοδο για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα (CPM11) καταλήγοντας σε επιτυχή διευθέτηση του θέματος διατυπώνοντας παράλληλα άποψη για τροποποίηση της τεχνικής προδιαγραφής του πρωτοκόλλου προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι δύο ποικιλίες.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες ήταν εκείνες που τελικά οδήγησαν στην επιθυμητή επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για το ακτινίδιο και την εισαγωγή των νωπών καρπών στην Κίνα ως Actinidia chinensis ή Actinidia deliciosa.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σπιτικό λιμοντσέλο

Σπιτικό λιμοντσέλο

Συνταγές
ΚΡΕΑΤΑ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Τα καμένα κρέατα «ασπίδα» των λοιμώξεων

Έρευνα
ΛΟΥΚΑΚΟΥ FAMILY

Λουκάκου family: τα κουλουράκια όπως παλιά!

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Κέικ με σπανάκι και μυρωδικά

Συνταγές
ΤΟ ΣΤΑΧΥ

Το Στάχυ: ζυμαρικά από δίκοκκο σιτάρι

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μαρμελάδα CITRUS με καρπούζι, ροδάκινο & πικραμύγδαλο

Μαρμελάδα CITRUS με καρπούζι, ροδάκινο & πικραμύγδαλο

Citrus - Άρωμα Μνήμης

Η χειροποίητη μαρμελάδα CITRUS με καρπούζι, ροδάκινο και άρωμα πικραμύγδαλου φέρνει το άρωμα του καλοκαιριού στο πρωινό σας. Ένας πρωτότυπος…

Ρίγανη - Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 50γρ.

Ρίγανη – Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 50γρ.

Nissos Greek Food

Είσαστε έτοιμοι να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο  των ελληνικών βοτάνων; Το Nissos Greek Food σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα Αποξηραμένα Αυθεντικά…

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Hellenic Idea Κρήτης 250ml

Hellenic Idea

Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Hellenic Idea από την Κρήτη 250ml παράγεται από ποικιλίες καρπών ελιάς Κορωνέικη, οι οποίες καλλιεργούνται στην…

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής 3lt & 4,2lt

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής 3lt & 4,2lt

Nissos Greek Food

Το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής 3lt & 4,2lt διακρίνεται για την έντονη γεύση και την υψηλή…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader