Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Ακολουθήστε τα σωστά βήματα για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας τηγανητές πατάτες όπως ακριβώς τις ονειρεύεστε! Και φυσικά με ασφάλεια!

Τραγανές πατάτες απ’ έξω και μαλακές στο εσωτερικό τους… Είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται; Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από την δημιουργία αυτού του άκρως εθιστικού συνοδευτικού ή μερικές φορές και κυρίως πιάτου. Αναμφίβολα, η κατάλληλη πρώτη ύλη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα επιτυχημένο πιάτο και σε αυτό σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσουν οι φημισμένες πατάτες προελεύσεως Νευροκοπίου, Νάξου, Λασιθίου, Αρκαδίας, Ορεστιάδας και Κύπρου. Βεβαίως, όσο πιο φρέσκες είναι πατάτες και δεν έχουν ξεχαστεί στο υπόγειό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο πιο νόστιμες θα γίνουν. Αν διαπιστώσετε ότι οι πατάτες που μόλις τηγανίσατε έχουν γλυκιά γεύση σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένες.

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες Greek-Gourmet.gr

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Τώρα που έχετε στη διάθεσή σας τη σωστή πρώτη ύλη μπορείτε να ξεκινήσετε… Όμως, πρώτα θα πρέπει να «συμμορφωθείτε» με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (11/04/2018), ο οποίος επιχειρεί να μας προστατεύσει από το ακρυλαμίδιο, μια καρκινογόνο ουσία που παράγεται όταν αμυλούχες τροφές όπως πατάτες και ψωμί ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Άρα έχετε στο νου σας ότι δεν μπορείτε να αφήνετε τις πατάτες να τηγανίζονται πολλή ώρα και μόλις τις δείτε να αποκτούν το χρυσό τους χρώμα να τις αποσύρετε από την φωτιά, προκειμένου να μειώσετε την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Επιπλέον, σημαντικό είναι οι πατάτες που θα τηγανίσετε να έχουν μείνει για αρκετή ώρα σε νερό, προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Και κάτι εξίσου σημαντικό: μπορείτε αρχικά να βράσετε τις πατάτες -καθώς στα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί σύνθεση ακρυλαμιδίου- και κατόπιν να τις τηγανίσετε, ώστε να μειώσετε την διάρκεια του τηγανίσματος.

Αφού ακολουθήσετε τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να συνεχίσετε ακάθεκτοι τον αρχικό σας σκοπό, δηλαδή να ετοιμάσετε τις πιο νόστιμες και τραγανές τηγανιτές πατάτες. Αφού, λοιπόν τις καθαρίσετε, τις βάζετε σε μια λεκάνη νερό, τις κόβετε σε μπαστουνάκια και ελέγχετε το πάχος τους να μην ξεπερνάει το μισό εκατοστό. Φυσικά, δεν υπάρχει περιορισμός στο σχήμα που θέλετε να δώσετε στις πατάτες σας, αφού και οι ροδέλες είναι άκρως ελκυστικές! Επίσης, καλό είναι να πετύχετε ομοιόμορφο κόψιμο ώστε να τηγανιστούν στον ίδιο χρόνο και να μην καούν. Αφού τις αφήσετε για αρκετή ώρα στο νερό, τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Αν είσαστε αμετανόητοι και δεν επιθυμείτε να τις βράσετε για λίγο πρώτα, τότε περάστε κατευθείαν στο τηγάνισμα με ελαιόλαδο.

Απολαύστε τις αγαπημένες σας τηγανητές πατάτες στο σχήμα που επιθυμείτε! Greek-Gourmet.gr

Απολαύστε τις αγαπημένες σας τηγανητές πατάτες στο σχήμα που επιθυμείτε!

Στη συνέχεια, σε μια βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Αν δεν έχετε θερμόμετρο –το λάδι είναι έτοιμο όταν φθάσει στους 130° περίπου- τότε θα καταλάβετε ότι έχετε πετύχει τη σωστή θερμοκρασία του λαδιού όταν οι πατάτες σιγοβράζουν μέσα στο λάδι.

Αν δεν έχετε βράσει τις πατάτες πρώτα, τότε τις τηγανίζετε για περίπου 8 λεπτά και τις αποσύρετε μόλις αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και όχι ξεροψημένο! Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, τότε τις τηγανίζετε σε μικρές δόσεις ώστε να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού. Μεταφέρουμε τις πατάτες –αφού πρώτα δοκιμάσουμε μία- με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στρωμένο με διπλό χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Μπορείτε να τις αλατίσετε με θαλασσινό αλάτι, να προσθέσετε ξερή ρίγανη,  γλυκιά πάπρικα, τυρί ή ακόμη και μπέικον. Καλή απόλαυση και μην ξεχνάτε ότι οι νόστιμες πατάτες δεν είναι παρατηγανισμένες πατάτες. Και ένα bonus tip: Υπάρχουν διαθέσιμες συσκευές που ετοιμάζουν πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες προσθέτοντας μόνο μία κουταλιά λάδι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισκεφθείτε το παρακάτω link:

https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/contaminants/catalogue/acrylamide_en

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Spa water: Μικρά μυστικά αποτοξίνωσης με νερό

Spa water: Μικρά μυστικά αποτοξίνωσης με νερό

Συνταγές
Παξοί: Το νησί του έρωτα που θα σας συναρπάσει

Παξοί: Το νησί του έρωτα που θα σας συναρπάσει

Οδοιπορικό
Grandma’s Restaurant: Ένας μοναδικός γαστρονομικός προορισμός

Grandma’s Restaurant: Ένας μοναδικός γαστρονομικός προορισμός

Αφιερώματα

Μικρά μυστικά διατροφής για να δροσίσετε τον οργανισμό σας

Αφιερώματα
Μουχλιασμένα τρόφιμα: Κι, όμως, κάποια μπορείτε να τα καταναλώσετε

Μουχλιασμένα τρόφιμα: Κι, όμως, κάποια μπορείτε να τα καταναλώσετε

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού έχει ελαφριά, πλούσια, φρουτώδης γεύση με φινίρισμα βουτύρου. Χωρίς καθόλου όξινη επίγευση. Συνδυασμούς τροφίμων/…

Ξύγαλο από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ξύγαλο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το ξύγαλο είναι προϊόν όξυνσης του γάλακτος, μαλακό λευκό επιτραπέζιο τυρί αλοιφώδες ή κοκκώδες, χωρίς επιδερμίδα, με υπόξυνη ελαφρώς αλμυρή,…

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής 3lt & 4,2lt

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής 3lt & 4,2lt

Nissos Greek Food

Το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής 3lt & 4,2lt διακρίνεται για την έντονη γεύση και την υψηλή…

Μυζήθρα Νιώτικο

Μυζήθρα Νιώτικο

Νιώτικο

Ξινό Νιώτικο: Ένα τυρί κρεμώδες με ελάχιστα όξινη αλλά παράλληλα ευχάριστη και δροσερή γεύση, που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 83η ΔΕΘ HELEXPO 2018

    8 Σεπτεμβρίου-10:00 πμ - 16 Σεπτεμβρίου-10:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader