Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Ακολουθήστε τα σωστά βήματα για να απολαύσετε τις αγαπημένες σας τηγανητές πατάτες όπως ακριβώς τις ονειρεύεστε! Και φυσικά με ασφάλεια!

Τραγανές πατάτες απ’ έξω και μαλακές στο εσωτερικό τους… Είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται; Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από την δημιουργία αυτού του άκρως εθιστικού συνοδευτικού ή μερικές φορές και κυρίως πιάτου. Αναμφίβολα, η κατάλληλη πρώτη ύλη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα επιτυχημένο πιάτο και σε αυτό σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσουν οι φημισμένες πατάτες προελεύσεως Νευροκοπίου, Νάξου, Λασιθίου, Αρκαδίας, Ορεστιάδας και Κύπρου. Βεβαίως, όσο πιο φρέσκες είναι πατάτες και δεν έχουν ξεχαστεί στο υπόγειό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο πιο νόστιμες θα γίνουν. Αν διαπιστώσετε ότι οι πατάτες που μόλις τηγανίσατε έχουν γλυκιά γεύση σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένες.

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες Greek-Gourmet.gr

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Τώρα που έχετε στη διάθεσή σας τη σωστή πρώτη ύλη μπορείτε να ξεκινήσετε… Όμως, πρώτα θα πρέπει να «συμμορφωθείτε» με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (11/04/2018), ο οποίος επιχειρεί να μας προστατεύσει από το ακρυλαμίδιο, μια καρκινογόνο ουσία που παράγεται όταν αμυλούχες τροφές όπως πατάτες και ψωμί ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Άρα έχετε στο νου σας ότι δεν μπορείτε να αφήνετε τις πατάτες να τηγανίζονται πολλή ώρα και μόλις τις δείτε να αποκτούν το χρυσό τους χρώμα να τις αποσύρετε από την φωτιά, προκειμένου να μειώσετε την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Επιπλέον, σημαντικό είναι οι πατάτες που θα τηγανίσετε να έχουν μείνει για αρκετή ώρα σε νερό, προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Και κάτι εξίσου σημαντικό: μπορείτε αρχικά να βράσετε τις πατάτες -καθώς στα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί σύνθεση ακρυλαμιδίου- και κατόπιν να τις τηγανίσετε, ώστε να μειώσετε την διάρκεια του τηγανίσματος.

Αφού ακολουθήσετε τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να συνεχίσετε ακάθεκτοι τον αρχικό σας σκοπό, δηλαδή να ετοιμάσετε τις πιο νόστιμες και τραγανές τηγανιτές πατάτες. Αφού, λοιπόν τις καθαρίσετε, τις βάζετε σε μια λεκάνη νερό, τις κόβετε σε μπαστουνάκια και ελέγχετε το πάχος τους να μην ξεπερνάει το μισό εκατοστό. Φυσικά, δεν υπάρχει περιορισμός στο σχήμα που θέλετε να δώσετε στις πατάτες σας, αφού και οι ροδέλες είναι άκρως ελκυστικές! Επίσης, καλό είναι να πετύχετε ομοιόμορφο κόψιμο ώστε να τηγανιστούν στον ίδιο χρόνο και να μην καούν. Αφού τις αφήσετε για αρκετή ώρα στο νερό, τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Αν είσαστε αμετανόητοι και δεν επιθυμείτε να τις βράσετε για λίγο πρώτα, τότε περάστε κατευθείαν στο τηγάνισμα με ελαιόλαδο.

Απολαύστε τις αγαπημένες σας τηγανητές πατάτες στο σχήμα που επιθυμείτε! Greek-Gourmet.gr

Απολαύστε τις αγαπημένες σας τηγανητές πατάτες στο σχήμα που επιθυμείτε!

Στη συνέχεια, σε μια βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Αν δεν έχετε θερμόμετρο –το λάδι είναι έτοιμο όταν φθάσει στους 130° περίπου- τότε θα καταλάβετε ότι έχετε πετύχει τη σωστή θερμοκρασία του λαδιού όταν οι πατάτες σιγοβράζουν μέσα στο λάδι.

Αν δεν έχετε βράσει τις πατάτες πρώτα, τότε τις τηγανίζετε για περίπου 8 λεπτά και τις αποσύρετε μόλις αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και όχι ξεροψημένο! Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, τότε τις τηγανίζετε σε μικρές δόσεις ώστε να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού. Μεταφέρουμε τις πατάτες –αφού πρώτα δοκιμάσουμε μία- με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στρωμένο με διπλό χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Μπορείτε να τις αλατίσετε με θαλασσινό αλάτι, να προσθέσετε ξερή ρίγανη,  γλυκιά πάπρικα, τυρί ή ακόμη και μπέικον. Καλή απόλαυση και μην ξεχνάτε ότι οι νόστιμες πατάτες δεν είναι παρατηγανισμένες πατάτες. Και ένα bonus tip: Υπάρχουν διαθέσιμες συσκευές που ετοιμάζουν πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες προσθέτοντας μόνο μία κουταλιά λάδι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισκεφθείτε το παρακάτω link:

https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/contaminants/catalogue/acrylamide_en

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

olive-oil

«Έσπασε» το ρεκόρ της η Ελλάδα στον διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκη

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
opso-london-greek-cuisine

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου

Αφιερώματα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

Β6: ο σύμμαχος της καλής υγείας

Αφιερώματα
Ναύπακτος

Ναύπακτος: η απόλυτη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου

Οδοιπορικό

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με…

Ανθότυρο Ξηρό Τυρί Μεράκι Ηλιάκη

Ανθότυρο Ξηρό Τυρί Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ο Ανθότυρος ο ξηρός είναι στην ουσία ανθότυρος φρέσκος αποξηραμένος και ώριμος, όπως το όνομα του ξεκάθαρα υπονοεί. Η βασική…

Μελιτζανοσαλάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Μελιτζανοσαλάτα Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Απολάυστε την Μελιτζανοσαλάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς ως συνοδευτικό στο φαγητό ή ακόμα και σαν ντιπ με παξιμαδάκια ή φρέσκο…

Κρέμα Λευκής Τρούφας ϋδνον 90gr

Κρέμα Λευκής Τρούφας ϋδνον 90gr

Υδνον

Η Κρέμα Λευκής Τρούφας ϋδνον 90gr  συνδυάζει τη μαγεία του συμπυκνωμένου αρώματος δάσους που κρύβει μέσα της η τρούφα, την σπινθηροβόλα νοστιμιά…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader