Τηνιακοί Αμπελώνες T-OINOS: από τους μονόλιθους… στην παραγωγή γεύσεων και αρωμάτων!

Τηνιακοί Αμπελώνες T-OINOS: από τους μονόλιθους… στην παραγωγή γεύσεων και αρωμάτων!

Εκεί όπου οι Τιτάνες μάχονταν σήμερα παράγονται μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά με διεθνή αναγνώριση. Ο λόγος για τους Τηνιακούς Αμπελώνες T-OINOS στον Φαλατάδο!

Ανάμεσα σε τεράστιους γρανιτικούς ογκόλιθους που όμοιούς τους δύσκολα θα συναντήσει κανείς σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος με τον Gérard Margeon «είδαν» να ξεφυτρώνουν… αμπελώνες! Μέσα στο βράχο, στην κορυφή του νησιού, 400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μία τοποθεσία που κατατάσσεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς από την Unesco, ο οινολόγος Θάνος Φακορέλλης ανέλαβε, με τις γνώσεις και την εμπειρία του, να ταιριάξει τη γη με τις ποικιλίες, και τις γεύσεις με την ιδιαιτερότητα της φύσης, στήνοντας έναν αμπελώνα ικανό να παράγει το καλύτερο ελληνικό κρασί.

Ο Μιχάλης Τζανουλίνος εν δράσει... Greek-Gourmet.gr

Ο Μιχάλης Τζανουλίνος εν δράσει…

Το τοπίο είναι ασύλληπτο, εξωπραγματικό! Τεράστια ογκόλιθοι που σχηματίστηκαν πριν από 15-25 εκατομμύρια χρόνια και με τις μεταβολές της θερμοκρασίας, της υγρασίας, την τριβή από τους ανέμους του νησιού, διαβρώθηκαν και πήραν εκατοντάδες σχήματα. Άλλα μοιάζουν με ολοστρόγγυλους βόλους, άλλα μοιάζουν με παράξενα ζώα από άλλους πλανήτες. Ο μύθος λέει ότι εδώ ήταν ένα από τα πεδία της Τιτανομαχίας και οι γρανιτένιοι ογκόλιθοι ήταν τα όπλα της. Οι επιστήμονες πάλι ισχυρίζονται πως το τοπίο εδώ έχει επηρεαστεί από διάφορα γεωφυσικά φαινόμενα (έκρηξη ηφαιστείου, πτώση μετεωρίτη, αποκάλυψη υποθαλάσσιων βράχων). Ότι και να έχει συμβεί, ένα είναι σίγουρο, ο ανθρώπινους νους δύσκολα μπορεί να συλλάβει πως είναι δυνατόν μέσα σε αυτό το εξωπραγματικό τοπίο να παράγονται μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά διεθνώς. Πως είναι δυνατόν να ευδοκιμούν οι αμπελώνες.

Τηνιακοί Αμπελώνες T-OINOS: από τους μονόλιθους… στην παραγωγή γεύσεων και αρωμάτων! Greek-Gourmet.gr

Τηνιακοί Αμπελώνες T-OINOS: από τους μονόλιθους… στην παραγωγή γεύσεων και αρωμάτων!

Αυτό το εξωπραγματικό τοπίο έκαναν τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο να ερωτευτεί το μέρος και να αποφασίσει να επενδύσει εδώ το πάθος για την αμπελουργία. Το 2002 ξεκίνησε να φυτεύει τέσσερις ποικιλίες (ασύρτικο, μαλαγουζιά, μαυροτράγανο και αυγουστιάτη)σε ένα αμπέλι έξω από τον Φαλατάδο, με πυκνή φύτευση που καλλιεργείτε βιολογικά. Φυτεύτηκαν 1000 αμπέλια στο στρέμμα που έδωσαν τους πρώτους του καρπούς το 2008. Το μικροκλίμα της περιοχής ουσιαστικά υπέδειξε τις ποικιλίες που ταιριάζουν σε αυτήν τη γη και ενσωματώνουν τις γεύσεις και τα αρώματα του κυκλαδίτικου νησιού.

Για την παραγωγή τους, τα κόκκινα κρασιά (Clos Stegasta από Μαυροτράγανο και Τ-Oinos από Μαυροτράγανο /Αυγουστιάτης) ωριμάζουν σε δρύινα, γαλλικά βαρέλια για 12 έως και 18 μήνες και κατόπιν εμφιαλώνονται, παραμένουν στις εγκαταστάσεις για τουλάχιστον δύο έως τέσσερα χρόνια πριν διατεθούν στην αγορά. Τα λευκά (Clos Stegasta από Ασύρτικο και T-Oinos από Ασύρτικο) παραμένουν στις λάσπες τους για έξι έως οκτώ μήνες, όπου και δουλεύονται, ενώ η αποθήκευσή τους μετά την εμφιάλωσή τους διαρκεί δύο με τρεις μήνες.

Αυτές τις ετικέτες, ο Gérard Margeon, sommelier του ομίλου Ducasse, από τους πιο επιφανείς στον τομέα του κρασιού στην Γαλλία, έχει τοποθετήσει στον κατάλογο των εστιατορίων του, ενώ ο Olivier Poussier, ο καλύτερος sommelier στον κόσμο για το 2000, δηλώνει ερωτευμένος με την Μαλαγουζιά και το Μαυροτράγανο. Από το 2016 τις ετικέτες των Τηνιακών Αμπελών Τ-Oinos τις συναντάμε και σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια της ελληνικής αγοράς.

Πληροφορίες
ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΑΕ
Διεύθυνση: Αγ. Δημήτριος, Φαλατάδος Τ.Κ. 84200 Τήνος, Ελλάδα
Τηλέφωνα: 22830 41120 & 6937 471043
Email: tin-amp@otenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μικρά μυστικά διατροφής για να δροσίσετε τον οργανισμό σας

Αφιερώματα
Μουχλιασμένα τρόφιμα: Κι, όμως, κάποια μπορείτε να τα καταναλώσετε

Μουχλιασμένα τρόφιμα: Κι, όμως, κάποια μπορείτε να τα καταναλώσετε

Αφιερώματα

Το φακόρυζο… σύμμαχος ενάντια στο σάκχαρο

Έρευνα
Αχιλλέας Πλακίδας: ο Έλληνας Bartender of the Year 2018

Αχιλλέας Πλακίδας: ο Έλληνας Bartender of the Year 2018

Επικαιρότητα , Ποτά

Anthony Bourdain: Ο λάτρης της ζωής και εραστής της γεύσης

Αφιερώματα , Επικαιρότητα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Λαζάνια Τήνου με σπανάκι Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Λαζάνια Τήνου με σπανάκι Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Λαζάνια Τήνου με σπανάκι Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά, σπανάκι και αλάτι.…

Κεφαλοτύρι κατσικίσιο Νιώτικο

Κεφαλοτύρι Κατσικίσιο Νιώτικο

Νιώτικο

Κεφαλοτύρι Κατσικίσιο Νιώτικο: Το παλαιότερο τυρί όλων. Ο μέντορας της νέας τυροκομίας. Έχει ελάχιστα αλμυρή, λιπαρή, αλλα πάντα ευχάριστη γεύση.

Μαρμελάδα Φράουλα Jukeros by Dimitris Chomatas με Ρούμι και Καστανή Ζάχαρη

Μαρμελάδα Φράουλα Jukeros by Dimitris Chomatas με Ρούμι και Καστανή Ζάχαρη 250g

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική, φρουτένια και άκρως δροσιστική, η Μαρμελάδα Φράουλα Jukeros by Dimitris Chomatas με Ρούμι και Καστανή Ζάχαρη 250g «συντροφεύει» τόσο τις…

Λαζάνια Τήνου με ντομάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Λαζάνια Τήνου με ντομάτα Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Λαζάνια Τήνου με ντομάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά, ντομάτα και…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 83η ΔΕΘ HELEXPO 2018

    8 Σεπτεμβρίου-10:00 πμ - 16 Σεπτεμβρίου-10:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader