Τα κόκκινα αβγά της Λαμπρής

Τα κόκκινα αβγά της Λαμπρής

Ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην παράδοση και στη θρησκεία μας, το οποίο κρύβει έναν ουσιαστικότερο συμβολισμό… Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα για τα πασχαλινά αβγά!

Κάθε έθιμο έχει πίσω του μία μεγάλη ιστορία, έναν θρύλο ή ένα μύθο. Σύμφωνα με τις παραδόσεις υπάρχουν διαφορετικοί θρύλοι πίσω από τα κόκκινα αυγά της Λαμπρής. Ο πρώτος θρύλος αναφέρει πως μετά την Ανάσταση του Κυρίου η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα ανακοινώνοντάς του ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Εκείνος δεν την πίστεψε και της απάντησε πως εάν κάτι τέτοιο ισχύει τότε τα λευκά αυγά που βρίσκονταν σε ένα κοντινό καλάθι θα έπρεπε να γίνουν κόκκινα, όπερ και εγένετο μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Καίσαρα.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο Ρώσικο μοναστήρι της Μαρίας Μαγδαληνής στους Άγιους Τόπους πάνω από το τέμπλο του ιερού βήματος υπάρχει μία τοιχογραφία όπου παρουσιάζεται η Αγία να προσφέρει ένα κόκκινο αυγό στον Καίσαρα. Μία παραλλαγή του συγκεκριμένου θρύλου αναφέρει πως μία απλή γυναίκα όταν άκουσε την είδηση της Ανάστασης δεν την πίστεψε και αποκρίθηκε σε όσους διέδιδαν την είδηση πως εάν κάτι τέτοιο ισχύει τότε τα αβγά που κρατάει να γίνουν κόκκινα. Το θαύμα έγινε μπροστά στα μάτια όλων και η γυναίκα πείστηκε. Ένας άλλος θρύλος υποστηρίζει πως η Παναγία είχε προσφέρει αβγά στους δεσμώτες του Υιού της προκειμένου να του φερθούν καλά κι από τα δάκρυά της τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα.

Τα κόκκινα αβγά της Λαμπρής  Greek-Gourmet.gr

Τα κόκκινα αβγά της Λαμπρής

Ο συμβολισμός

Όποια κι αν είναι η ιστορία πίσω από τον θρύλο τα κόκκινα αβγά αποτελούν μία από τις βασικότερες γαστρονομικές μας παραδόσεις κατά τον εορτασμό της Ανάστασης. Οι πιστοί βάφουν τα αυγά κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη και υπάρχει συμβολισμός τόσο στο χρώμα όσο και στο προϊόν. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα την ημέρα που έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος όπου ο Κύριος προσέφερε στους μαθητές του άρτο και κρασί, το σώμα και το αίμα Του. Το κόκκινο χρώμα σύμφωνα πάντα με την ορθόδοξη παράδοση, συμβολίζει το αίμα που έχυσε ο Χριστός όταν σταυρώθηκε ενώ παράλληλα συμβολίζει και τη χαρά. Το ίδιο το αβγό συμβολίζει την έναρξη ενός νέου κύκλου ζωής και την αναγέννηση. Από ιστορικές αναφορές πληροφορούμαστε την ύπαρξη του εθίμου και στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου (272-337 μ.Χ.) ο οποίος μαζί με τη μητέρα του Αγία Ελένη προσέφεραν την Κυριακή του Πάσχα κόκκινα αβγά στους καλεσμένους τους.

Τρόποι βαφής

Πριν ανακαλυφθούν οι σύγχρονες βαφές τα αβγά υπήρχαν πιο… φυσικοί τρόποι βαφής. Οι νοικοκυρές είτε έβραζαν φύλλα από κρεμμύδια είτε παντζάρια και χρησιμοποιούσαν το χρωματιστό νερό τους για να βαφτίσουν σε αυτό τα αβγά τους. Μάλιστα υπήρχε και η συνήθεια να απεικονίζονται διάφορα σχέδια επάνω στο αβγό τα οποία πετύχαιναν χρησιμοποιώντας διάφορα φύλλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

olive-oil

«Έσπασε» το ρεκόρ της η Ελλάδα στον διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκη

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
opso-london-greek-cuisine

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου

Αφιερώματα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

Β6: ο σύμμαχος της καλής υγείας

Αφιερώματα
Ναύπακτος

Ναύπακτος: η απόλυτη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου

Οδοιπορικό

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο είναι υπέροχο σαν μαρινάδα ή σαν dressing για σαλάτα( σαλάτα από σπανάκι με κατσικίσιο…

Κρίταμο Nissos Greek Food σε ελαφριά άλμη και ξύδι 200γρ.

Κρίταμο Nissos Greek Food σε ελαφριά άλμη και ξύδι 200γρ.

Nissos Greek Food

Το Κρίταμο Nissos Greek Food σε ελαφριά άλμη και ξύδι 200γρ. είναι προϊόν που έτοιμο για χρήση , που παράγεται σύμφωνα…

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 250γρ. σε Vaccum ΟΡΜΥΛΙΑ

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 250γρ. σε Vaccum ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της μαύρης ελιάς (θρούμπας), που αποτελεί μια ιδιαίτερη ποικιλία της Μονής, γίνεται τον β. Η ελιά πρέπει να…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader