Τα καμένα κρέατα «ασπίδα» των λοιμώξεων

ΚΡΕΑΤΑ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Η προτίμηση των Ελλήνων στα καμένα κρέατα αποδεικνύεται αποτρεπτική για τυχόν τροφιμογενείς λοιμώξεις

Μπορεί η προτίμηση των Ελλήνων να καίνε τα κρέατα κατά την διάρκεια του ψησίματος να είναι απαράδεκτη από πλευράς γαστρονομίας, ωστόσο αποδεικνύεται σωτήρια για την υγεία καθώς αποτρέπει τις τροφογενείς λοιμώξεις. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιολογικών Κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων καθηγητής κος Κώστας Κουτσουμανής «Στην Ελλάδα μας σώζει ότι τρώμε το φαγητό μας σχεδόν καμμένο και έτσι, η πολύ καλή θερμική επεξεργασία λύνει όλα τα προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που προτιμούν το κρέας σχεδόν ωμό».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κο Κουτσουμάνη η επικινδυνότητα έγκειται και στις συνθήκες που το τρόφιμο έχει παραχθεί, διακινηθεί και συντηρηθεί, κυρίως από τον ίδιο τον καταναλωτή στο σπίτι του. Όπως εξηγεί σε συνέντευξη του «η θερμοκρασία των οικιακών ψυγείων, ενώ θα έπρεπε να είναι στους 4 βαθμούς και χαμηλότερα, είναι κατά μέσο όρο 7 με 8 βαθμούς και έτσι το ψυγείο δεν έχει ικανοποιητική ψύξη». Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ,που πραγματοποιήθηκε σε 1000 οικιακά ψυγεία.

Προσοχή στο κοτόπουλο και τα λαχανικά
Άλλο σημαντικό ζήτημα που παρατηρείται στις οικιακές κουζίνες, είναι η διαχείριση των τροφών. «Παίρνουμε για παράδειγμα ένα κοτόπουλο, που έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι επιμολυσμένο με ένα παθογόνο, το κόβουμε, το μαγειρεύουμε αλλά στην επιφάνεια που το τεμαχίσαμε, κόβουμε και μια σαλάτα που δεν την μαγειρεύουμε. Αυτό λέγεται διασταυρούμενη επιμόλυνση και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα αν έχουμε στο σπίτι μας άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, παιδιά, εγκυμονούσες, άτομα σε ανοσοκαταστολή)». Σύμφωνα με τον καθηγητή τόσο τα ζωικά προϊόντα όσο και τα λαχανικά είναι πιθανό να περιέχουν παθογόνα γι’ αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Για τα λαχανικά, συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσουμανής συνιστά ξύδι καθώς είναι δραστικά αντιμικροβιακό και απολυμαίνει ακόμη και τα σφουγγάρια κουζίνας, όπου έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να «κρύβουν» μέχρι και 40 δις κολοβακτηρίδια!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Δαμάσκηνα για γερά οστά

Η Νο 1 τροφή για γερά οστά

Αφιερώματα , Έρευνα
edessa-i-poli-tou-nerou

Έδεσσα: η πόλη του νερού

Οδοιπορικό
Μωραΐτικα ζυμαρικά

Φρέσκα, αγνά και βραβευμένα τα ζυμαρικα «Μωραΐτικα»

Αφιερώματα , Παραγωγοί

Grace Gin: Ένα τζιν με άρωμα Ελλάδας

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με…

Λικέρ Καρυδάκι ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Λικέρ Καρυδάκι ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Ορμύλια

Τα λικέρ-ηδύποτα αποτελούν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Τα πρώτα λικέρ φτιάχτηκαν στα μοναστήρια από εκχύλιση βοτάνων και αρχικά είχαν χρήση φαρμακευτική.…

Φλωμάρια Λήμνου Χονδρά Χρυσάφη

Φλωμάρια Λήμνου Χονδρά Χρυσάφη 400gr

Χρυσάφη

Πρόκειται για την παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου: ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια Παρασκευάζεται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα…

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με 4 Πιπέρια 250gr.

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με 4 Πιπέρια 250gr.

Nissos Greek Food

Το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με 4 Πιπέρια 250gr. υπόσχεται να σας παρασύρει σε μοναδικές…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεων αυτήν τη στιγμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader