Συνταγές που θα «απογειώσουν» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η αντίστροφη μέτρηση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έφθασε και ο Executive chef Χρήστος Ξεροβάσιλας μας αποκαλύπτει συνταγές που θα «απογειώσουν» το xmas mood των καλεσμένων σας στα ύψη! Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας θα έχει εγγυημένη επιτυχία!

Σαλάτα σπανάκι με παντζάρια κονφί, ανθότυρο και βινεγκρέτ αχλαδιού

Σαλάτα χριστουγεννιάτικο τραπέζι Greek-Gourmet.gr

Υλικά για 6 άτομα 

500gr Σπανάκι baby
200gr Παντζάρια κονφί (σιγομαγειρεμένα σε χυμό πορτοκάλι, θυμάρι, κόκκους πιπεριού)
150gr Ανθότυρο
Βινεγκρέτ αχλαδιού
100gr Πουρέ αχλαδιού
70gr Παλαιωμένο μπαλσάμικο
200gr Ηλιέλαιο-Ελαιόλαδο
50gr Μέλι θυμαρίσιο

Tip: Αν θέλετε να ετοιμάσετε την πιο εντυπωσιακή σαλάτα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μην ξεχνάτε ότι στις βινεγκρέτ χρησιμοποιούμε mix λάδι όπως ελαιόλαδο με ηλιέλαιο για να μην παγώνει στο ψυγείο.


Σούπα βελουτέ αγκινάρας με σύγκλινο σωτέ και λάδι από μανιτάρια πορτσίνι

Σούπα χριστουγεννιάτικο τραπέζι Greek-Gourmet.gr

Υλικά

500gr Αγκινάρες καθαρισμένες
200gr Πατάτες ακανόνιστα κομένες
150gr Καρότα ακανόνιστα κομμένα
100gr Πράσο – σέλερυ (ακανόνιστα κομμένα)
2 σκελίδες σκόρδο
50gr Κρεμμύδια (ακανόνιστα κομμένα)
100gr Σύγκλινο σωταρισμένο στο τηγάνι
100gr Βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι πορτσίνι
1lit ζωμό κοτόπουλου

Εκτέλεση

Σε ένα ταψί προσθέτουμε όλα τα λαχανικά με το βούτυρο και τη μισή ποσότητα από το σύγκλινο. Τα μαγειρεύουμε στο φούρνο για περίπου μία ώρα στους 180 C σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο και τον ζωμό κοτόπουλου και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Επειδή την κάνουμε βελουτέ με μπίμπερ διορθώνουμε το αλατοπίπερο και το λάδι πορτσίνι και σερβίρουμε με το υπόλοιπο σύγκλινο.

Tip: Μπορεί το άγχος της προετοιμασίας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι μεγαλύτερο από την ετοιμασία των συνηθισμένων γεύματα μας, όμως, μην παραλείψετε να ακολουθήσετε την παρακάτω συμβουλή: Τα λαχανικά τα ξεκινάμε στο φούρνο σκεπασμένα για να μην έχουμε απώλεια γεύσεων στο βρασμό και για να κρατήσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.


Γαλοπούλα μπρεζέ με ταρτάρ γλυκού κιμά, αποξηραμένα φρούτα, κάστανα και chutney παντζαριού

Γαλοπούλα χριστουγεννιάτικο τραπέζι Greek-Gourmet.gr

Υλικά

Για τη γαλοπούλα – πρωταγωνίστρια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας
500γρ καρότο-πράσο-σέλινο-κρεμμύδι
Θυμάρι
3-4 φυλλα δάφνης

Για το ταρτάρ
1 κιλό κιμά μοσχάρι-χοιρινό (600γρ μοσχ-400γρ χοιρ.)
200γρ δαμάσκηνα-βερίκοκα (κομμένα σε κυβάκια)
100γρ σταφίδες
150γρ κάστανα (καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια)
50γρ κουκουνάρι
100γρ κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Λίγο κονιάκ
50γρ ζάχαρη
50γρ βούτυρο
Χυμός πορτοκαλιού

Για το chutney
150γρ παντζάρι
150γρ ζάχαρη
200ml κόκκινο κρασί 300ml χυμός πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για τη γαλοπούλα
Σε ένα ταψί προσθέτουμε τα λαχανικά ασύμμετρα κομμένα τα αρωματικά και την γαλοπούλα λίγο χυμό πορτοκάλι ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2,5-3 ώρες στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε κ δίνουμε χρώμα στη γαλοπούλα. Μην ξεχνάτε ότι ο χρόνος ψησίματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το μέγεθος της γαλοπούλας που έχετε αγοράσει. Προσαρμόστε τη διάρκεια ψησίματος στα κιλά της γαλοπούλας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Tip: Τα λαχανικά τα κάνουμε πουρέ και τα χρησιμοποιούμε για σάλτσα αν θέλουμε. Αυτό μπορείτε να το ακολουθείτε όχι μόνο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και στην καθημερινότητά σας.

Για το ταρτάρ
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε βούτυρο το κρεμμύδι και τον κιμά και σωτάρουμε έως ότου ο κιμάς χάσει όλα του τα υγρά στη συνέχεια σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι την ζάχαρη, τα κάστανα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο χυμό πορτοκαλιού. Στο τέλος προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και το κουκουνάρι.

Για το chutney

Σε μια κατσαρόλα μικρή βάζουμε τα παντζάρια και τα υπόλοιπα υλικά με τα παντζάρια να μαλακώσουν και να εξατμίστουν τα υγρά. Στη συνέχεια τα κάνουμε πουρέ με μπίμερ.


Χριστουγεννιάτικο κορμός με κρέμα κάστανου, φραγκοστάφυλα & σάλτσα σοκολάτας

Κορμός σοκολάτας Greek-Gourmet.gr

Υλικά

Για το παντεσπάνι
6 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
110 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. σοκολάτα 60% λιωμένη
25 γρ. κακάο
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την κρέμα
100gr Κρέμα γάλακτος
50gr Κρέμα κάστανου (πουρέ)
Λίγο κονιάκ

Για τη σάλτσα σοκολάτας
175ml Νερό
225gr Ζάχαρη
50gr Κακάο
150ml Κρέμα γάλακτος
2 Φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα.
Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1′-2′ να γυαλίσει το μίγμα .
Ρίχνουμε τους κρόκους έναν εναν, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο. Απαλά αναδιπλώνουμε. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.

Για την κρέμα
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου και το κονιάκ και ανακατεύουμε εκτός μίξερ κυκλικά έως ότου ενσωματωθούν μεταξύ τους. Το βάζουμε για 10-15 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει.

Για τη σάλτσα σοκολάτας
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό τη ζάχαρη την κρέμα γάλακτος κ το κακάο σκόνη. Τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Έπειτα αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε πολύ καλά και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Σύνθεση γλυκού
Κόβουμε το παντεσπάνι στο πάχος που επιθυμούμε κ το βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα κ στρώνουμε την κρέμα κάστανου στην συνέχεια διπλώνουμε τον κορμό σφιχτά με την βοήθεια της λαδόκολλας και τον βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 1 ημέρα. Στη συνέχεια περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνης κ φραγκοστάφυλα.

Καλή επιτυχία στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Συνταγές
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Αφιερώματα
Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Συνταγές
Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Αφιερώματα
Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σαφράν

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σαφράν

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σαφράν είναι εξαιρετικό για να συνοδεύει ζυμαρικά, όσπρια και ρύζι. 99,60% Ελαιολαδο ,0,40% σιροπι με…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto συνδυάζεται εξαιρετικά με ζυμαρικά, κρεατικά και ψητά λαχανικά. 99,60% Ελαιόλαδο & 0,40% σιρόπι με…

Πλιγούρι με μανιτάρια

Πλιγούρι με Μανιτάρι Μουσείο Μανιταριών

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Πλιγούρι με σκόνη αποξηραμένου Βωλίτη (Βασιλομανίταρο). Μια σύγχρονη πρόταση που επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς αναφέρεται ως παραδοσιακή συνταγή των Ποντίων.…

Λικέρ Βύσσινο ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Λικέρ Βύσσινο ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Ορμύλια

Τα λικέρ-ηδύποτα αποτελούν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Τα πρώτα λικέρ φτιάχτηκαν στα μοναστήρια από εκχύλιση βοτάνων και αρχικά είχαν χρήση φαρμακευτική.…


expotrof-banner

Εγγραφή στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader