Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Μπορεί σε γενικές γραμμές να θεωρούμε πως το πλύσιμο είναι απαραίτητο για όλες τις τροφές ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να τις πλένουμε ποτέ.

Οι τροφές που επιβάλλεται να πλένουμε σε κάθε περίπτωση: 

1. Φρούτα και λαχανικά: είτε έχουν βρώσιμη είτε έχουν μη βρώσιμη φλούδα επιβάλλεται να τα πλένουμε πάντα για να είμαστε σίγουροι πως τα βακτήρια που υπάρχουν στη φλούδα τους δεν θα περάσουν στο εσωτερικό τους. Δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι για το καθάρισμά τους μόνο άφθονο νερό. Στη συνέχεια στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Τα λαχανικά και τα φρούτα είτε έχουν βρώσιμη είτε έχουν μη βρώσιμη φλούδα επιβάλλεται να τα πλένουμε.  Greek-Gourmet.gr

Τα λαχανικά και τα φρούτα είτε έχουν βρώσιμη είτε έχουν μη βρώσιμη φλούδα επιβάλλεται να τα πλένουμε.

2. Κονσέρβες: Όσο παράξενο κι αν μπορεί να μας φαίνεται όταν ανοίγουμε το καπάκι της κονσέρβας βακτήρια τα οποία ενδεχομένως να υπάρχουν στο εξωτερικό της μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν μέσα σε αυτήν. Συνεπώς τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε πάντοτε πριν από το άνοιγμα.

3. Αποξηραμένοι καρποί και φρούτα: Πρόκειται για τροφές οι οποίες διακινούνται συνήθως με το κιλό και δεν είμαστε πάντα σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο έχουν υπάρξει προστατευμένοι. Επιπλέον με το πλύσιμο των ξηρών καρπών απομακρύνουμε το φυτικό οξύ που περιέχουν και τους προστατεύει από τα παράσιτα αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ξεπλένουμε λοιπόν και τα δύο με άφθονο νερό. Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες τροφές που το πλύσιμο αντί να απαλείφει διασπείρει τα βακτήρια με πολλά αρνητικά αποτελέσματα.

Οι τροφές που δεν πρέπει να πλένουμε ποτέ:

1. Αυγά: τις περισσότερες φορές στα αυγά του εμπορίου τοποθετείται μία ειδική ουσία στο τσόφλι η οποία τα προστατεύει από την βακτηριδιακή μόλυνση. Το πλύσιμο μπορεί να καταστρέψει τη συγκεκριμένη ουσία.

2. Κοτόπουλο: είναι γνωστή η επικινδυνότητα των βακτηρίων που συναντάμε στο φρέσκο κοτόπουλο με τη σαλμονέλα να είναι ένα από τα πιο γνωστά. Όταν πλένουμε το κοτόπουλο το νερό στην ουσία βοηθάει τα βακτηρίδια να περάσουν από αυτό στα χέρια μας αλλά και σε όλο τον εξοπλισμό μας που θα έρθει σε επαφή με αυτό. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να βράζουμε κατευθείαν το κοτόπουλο για να σκοτώσουμε όλα τα βακτηρίδια.

Τα μανιτάρια μπορούμε να τα ξεπλύνουμε γρήγορα και να τα στεγνώσουμε αμέσως με χαρτί κουζίνας.  Greek-Gourmet.gr

Τα μανιτάρια μπορούμε να τα ξεπλύνουμε γρήγορα και να τα στεγνώσουμε αμέσως με χαρτί κουζίνας.

3. Κρέας: με τρόπο παρόμοιο με αυτό του κοτόπουλου μπορούν να περάσουν βακτηρίδια από τα υπόλοιπα νωπά κρέατα στα χέρια μας και στην κουζίνα μας. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος θα πρέπει να τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας πριν από το ψήσιμο και να τα ψήνουμε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

4. Ζυμαρικά: πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτή την πράξη αλλοιώνεται και η υφή τους καθώς το νερό αφαιρεί το άμυλο.

5. Μανιτάρια: η ιδιότητά τους να απορροφούν με μεγάλη ευκολία το νερό είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να τα βυθίζουμε σε νερό πριν το μαγείρεμα. Μπορούμε να τα ξεπλύνουμε γρήγορα και να τα στεγνώσουμε αμέσως με χαρτί κουζίνας. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται αμέσως πριν από το μαγείρεμα γιατί διαφορετικά αλλοιώνεται η υφή τους.

Πηγή: www.brightside.me

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

Β6: ο σύμμαχος της καλής υγείας

Αφιερώματα
Ναύπακτος

Ναύπακτος: η απόλυτη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου

Οδοιπορικό
VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Vegan: η νέα τάση διατροφής που τείνει να γίνει τρόπος ζωής

Αφιερώματα
TEFF

Teff: η νέα υπερτροφή που αγαπούν οι δρομείς

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μυζήθρα Νιώτικο

Μυζήθρα Νιώτικο

Νιώτικο

Ξινό Νιώτικο: Ένα τυρί κρεμώδες με ελάχιστα όξινη αλλά παράλληλα ευχάριστη και δροσερή γεύση, που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.…

Ξυνόχοντρος Κρήτης από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ξυνόχοντρος Κρήτης Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ο Ξυνόχοντρος είναι το προϊόν που προκύπτει με την ανάμειξη ξυνισμένου γάλακτος (πρόβειου ή αίγειου) και του χονδροαλεσμένου σιταριού. Παράγεται…

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής 3lt & 4,2lt

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής 3lt & 4,2lt

Nissos Greek Food

Το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής 3lt & 4,2lt διακρίνεται για την έντονη γεύση και την υψηλή…

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 180γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 180γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της μαύρης ελιάς (θρούμπας), που αποτελεί μια ιδιαίτερη ποικιλία της Μονής, γίνεται τον β. Η ελιά πρέπει να…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader