Σαλέπι το… θαυματουργό

Σαλέπι το… θαυματουργό

Ένα θαυματουργό βότανο γνωστό από την αρχαιότητα δημιουργεί το πιο απολαυστικό ρόφημα του χειμώνα, ας μάθουμε περισσότερα για το Σαλέπι.

Ο χειμώνας μαζί με τα κρύα φέρνει στους δρόμους των πόλεων τους γραφικούς σαλεπατζίδες που σερβίρουν το καυτό ρόφημα από ένα μπακιρένιο σαμοβάρι. Πόσα όμως γνωρίζουμε για αυτό το πραγματικά θαυματουργό ρόφημα που μας ζεσταίνει από μέσα ηρεμώντας και χαλαρώνοντας το σώμα μας;

Η ιστορία του

Το βότανο από το οποίο φτιάχνεται η σκόνη για το σαλέπι δεν είναι κάτι το οποίο ανακαλύφθηκε τους τελευταίους αιώνες αλλά η ιστορία του χάνεται κάπου στην αρχαία ελληνική ιστορία. Φτιάχνεται από τις ρίζες ενός είδους σπάνιας ορχιδέας και στην αρχαιότητα του αποδίδονταν αφροδισιακές ιδιότητες συνδέοντας το φυτό με τον Όρχι, το γιο ενός σάτυρου με μία νύμφη ο οποίος μεταμορφώθηκε σε λουλούδι όταν έδειξε ασέβεια προσπαθώντας να βιάσει μία νύμφη κατά τη διάρκεια των Βακχικών Μυστηρίων. Στη νεότερη λαϊκή παράδοση είναι γνωστό με το όνομα σερνικοβότανο και ήταν το βότανο που έδιναν στις νύφες για να κάνουν αγόρια. Η παραγωγή της σκόνης που χρησιμοποιείται για το σαλέπι προκύπτει από την κονιορτοποίηση αποξηραμένων βολβών του φυτού.

Ένα θαυματουργό βότανο γνωστό από την αρχαιότητα δημιουργεί το πιο απολαυστικό ρόφημα του χειμώνα, το Σαλέπι. Greek-Gourmet.gr

Ένα θαυματουργό βότανο γνωστό από την αρχαιότητα δημιουργεί το πιο απολαυστικό ρόφημα του χειμώνα, το Σαλέπι.

Οι ιδιότητές του

Στις θαυματουργές του ιδιότητες αναφέρεται ένα πλήθος ιατρών της αρχαιότητας όπως ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης. Θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, για την τόνωση του οργανισμού αλλά και για τη βελτίωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως είναι το φώσφορο και το ασβέστιο, τη μαλακτική ουσία βασσαρίνη ενώ η τονωτική του δράση ενισχύεται από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του.

Η παρασκευή του

Στην αγορά μπορούμε πλέον να βρούμε το Σαλέπι σε μία πληθώρα επιλογών και με αντίστοιχη προσθήκη μπαχαρικών και αρωμάτων όπως είναι η μαστίχα, η σοκολάτα, το κάρδαμο και η κανέλα. Ο τρόπος παρασκευής του όμως δεν διαφοροποιείται από τη γεύση που θέλουμε να του δώσουμε. Θυμίζει λίγο τον τρόπο που φτιάχνουμε κι ένα ελληνικό καφέ με τη διαφορά ότι το βασικό συστατικό προστίθεται στο τέλος. Βράζουμε το νερό με τα μπαχαρικά (σε περίπτωση που δεν είναι ενσωματωμένα στη σκόνη του σαλεπιού), αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σαλέπι και ανακατεύουμε γρήγορα και καλά να διαλυθεί και να μη μας σβολιάσει. Εναλλακτικά η παρασκευή μπορεί να γίνει και με ζεστό γάλα απλά σε αυτή την περίπτωση απαιτείται λίγη περισσότερη προσπάθεια για να μη μας σβολιάσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καρπενήσι: ορεινό και ένδοξο

Καρπενήσι: ορεινό και ένδοξο

Οδοιπορικό
Κεράσια για αδυνάτισμα

Κεράσια για αδυνάτισμα

Έρευνα
Αθηναϊκόν: το μεζεδοπωλείο της Αθήνας

Αθηναϊκόν: το μεζεδοπωλείο της Αθήνας

Αφιερώματα
Κέικ λεμονιού με γλάσο

Κέικ λεμονιού με γλάσο

Συνταγές
Σχοινούσα: ένα μικρό διαμάντι

Σχοινούσα: ένα μικρό διαμάντι

Οδοιπορικό

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Κρέμα Λευκής Τρούφας ϋδνον 90gr

Κρέμα Λευκής Τρούφας ϋδνον 90gr

Υδνον

Η Κρέμα Λευκής Τρούφας ϋδνον 90gr  συνδυάζει τη μαγεία του συμπυκνωμένου αρώματος δάσους που κρύβει μέσα της η τρούφα, την σπινθηροβόλα νοστιμιά…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με σύκο

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με σύκο

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με σύκο χρησιμοποιείται για το τελείωμα όλων των πιάτων συμπεριλαμβάνοντας σαλάτες, φιλέ μινιόν, πιάτα θαλασσινών και…

Γαλομυζήθρα - Ντακοτύρι Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Γαλομυζήθρα – Ντακοτύρι Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το ντακοτύρι λέγεται και πηχτόγαλο ή γαλομυζήθρα. Είναι μαλακό τυρί ωρίμανσης, αλοιφώδους υφής, με υπόξυνη ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα.…

Αθόγαλο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Αθόγαλο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το Αθόγαλο ή κρέμα γάλακτος από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη είναι το προϊόν που προέρχεται από την μερική ή ολική αποκορύφωση…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μαΐου - 26 Μαΐου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader