Σαλέπι το… θαυματουργό

Σαλέπι το… θαυματουργό

Ένα θαυματουργό βότανο γνωστό από την αρχαιότητα δημιουργεί το πιο απολαυστικό ρόφημα του χειμώνα, ας μάθουμε περισσότερα για το Σαλέπι.

Ο χειμώνας μαζί με τα κρύα φέρνει στους δρόμους των πόλεων τους γραφικούς σαλεπατζίδες που σερβίρουν το καυτό ρόφημα από ένα μπακιρένιο σαμοβάρι. Πόσα όμως γνωρίζουμε για αυτό το πραγματικά θαυματουργό ρόφημα που μας ζεσταίνει από μέσα ηρεμώντας και χαλαρώνοντας το σώμα μας;

Η ιστορία του

Το βότανο από το οποίο φτιάχνεται η σκόνη για το σαλέπι δεν είναι κάτι το οποίο ανακαλύφθηκε τους τελευταίους αιώνες αλλά η ιστορία του χάνεται κάπου στην αρχαία ελληνική ιστορία. Φτιάχνεται από τις ρίζες ενός είδους σπάνιας ορχιδέας και στην αρχαιότητα του αποδίδονταν αφροδισιακές ιδιότητες συνδέοντας το φυτό με τον Όρχι, το γιο ενός σάτυρου με μία νύμφη ο οποίος μεταμορφώθηκε σε λουλούδι όταν έδειξε ασέβεια προσπαθώντας να βιάσει μία νύμφη κατά τη διάρκεια των Βακχικών Μυστηρίων. Στη νεότερη λαϊκή παράδοση είναι γνωστό με το όνομα σερνικοβότανο και ήταν το βότανο που έδιναν στις νύφες για να κάνουν αγόρια. Η παραγωγή της σκόνης που χρησιμοποιείται για το σαλέπι προκύπτει από την κονιορτοποίηση αποξηραμένων βολβών του φυτού.

Ένα θαυματουργό βότανο γνωστό από την αρχαιότητα δημιουργεί το πιο απολαυστικό ρόφημα του χειμώνα, το Σαλέπι. Greek-Gourmet.gr

Ένα θαυματουργό βότανο γνωστό από την αρχαιότητα δημιουργεί το πιο απολαυστικό ρόφημα του χειμώνα, το Σαλέπι.

Οι ιδιότητές του

Στις θαυματουργές του ιδιότητες αναφέρεται ένα πλήθος ιατρών της αρχαιότητας όπως ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης. Θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, για την τόνωση του οργανισμού αλλά και για τη βελτίωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως είναι το φώσφορο και το ασβέστιο, τη μαλακτική ουσία βασσαρίνη ενώ η τονωτική του δράση ενισχύεται από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του.

Η παρασκευή του

Στην αγορά μπορούμε πλέον να βρούμε το Σαλέπι σε μία πληθώρα επιλογών και με αντίστοιχη προσθήκη μπαχαρικών και αρωμάτων όπως είναι η μαστίχα, η σοκολάτα, το κάρδαμο και η κανέλα. Ο τρόπος παρασκευής του όμως δεν διαφοροποιείται από τη γεύση που θέλουμε να του δώσουμε. Θυμίζει λίγο τον τρόπο που φτιάχνουμε κι ένα ελληνικό καφέ με τη διαφορά ότι το βασικό συστατικό προστίθεται στο τέλος. Βράζουμε το νερό με τα μπαχαρικά (σε περίπτωση που δεν είναι ενσωματωμένα στη σκόνη του σαλεπιού), αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σαλέπι και ανακατεύουμε γρήγορα και καλά να διαλυθεί και να μη μας σβολιάσει. Εναλλακτικά η παρασκευή μπορεί να γίνει και με ζεστό γάλα απλά σε αυτή την περίπτωση απαιτείται λίγη περισσότερη προσπάθεια για να μη μας σβολιάσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ζυθογνωσία

Πάνω απο 150 μπύρες στην 5η Ζυθογνωσία

Επικαιρότητα , Ποτά
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Διατροφικές συμβουλές προς εργασιομανείς

Αφιερώματα , Διατροφικές συμβουλές
ΜΠΥΡΑ ΠΑΡΟΥ 56 Isles Aegean Wit

Παγκόσμια διάκριση για μια μπύρα από την Πάρο

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Κρασί

11 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

Επικαιρότητα , Ποτά
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

«Πρωταθλητές» στα συμπληρώματα διατροφής οι Έλληνες

Επικαιρότητα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Γαλομυζήθρα - Ντακοτύρι Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Γαλομυζήθρα – Ντακοτύρι Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το ντακοτύρι λέγεται και πηχτόγαλο ή γαλομυζήθρα. Είναι μαλακό τυρί ωρίμανσης, αλοιφώδους υφής, με υπόξυνη ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα.…

Χειροποίητη Λεμονάδα Jukeros by Dimitris Chomatas με Αγαύη, Ιβίσκο και Ginger 260ml

Χειροποίητη Λεμονάδα Jukeros by Dimitris Chomatas με Αγαύη, Ιβίσκο και Ginger 260ml

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική και άκρως δροσιστική η χειροποίητη Λεμονάδα Jukeros by Dimitris Chomatas με Αγαύη, Ιβίσκο και Ginger 260ml. • Χωρίς συντηρητικά,…

Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή 500ml

Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food – Ποικιλία Κολοβή 100ml

Nissos Greek Food

Το Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή 100ml ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα…

Μέλι Ανθέων Μελισσοκομίας Χελμός

Μέλι Ανθέων Μελισσοκομίας Χελμός

Μελισσοκομία Χελμός

Το Μέλι Ανθέων Μελισσοκομίας Χελμός παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και περιέχουν γυρεόκοκκους από πολλά φυτά σε ποικίλες αναλογίες.…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader