Φλωμάρια Λήμνου Ψιλά Χρυσάφη 800gr

Πρόκειται για την παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου: ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια Παρασκευάζεται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα αυγά και λημνιό πρόβειο γάλα.Το ζύμωμα, το άνοιγμα και το κόψιμο των φλωμαριών σε προηγούμενες εποχές ήταν μια διαδικασία που θύμιζε γιορτή. Οι νοικοκυρές μαζεύονταν όλες μαζί από σπίτι σε σπίτι για να φτιάξουν τα φλωμάρια της κάθε οικογένειας, να τραγουδήσουν, να κουτσομπολέψουν και να φάνε όλες μαζί στο τέλος της διαδικασίας.

Κατηγορία: Ετικέτες: ,
Εταιρίες:
logo Χρυσάφη
ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ
Άλλα προϊόντα παραγωγoύ

Περιγραφή

Πρόκειται για την παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου: ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια Παρασκευάζεται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα αυγά και λημνιό πρόβειο γάλα.Το ζύμωμα, το άνοιγμα και το κόψιμο των φλωμαριών σε προηγούμενες εποχές ήταν μια διαδικασία που θύμιζε γιορτή. Οι νοικοκυρές μαζεύονταν όλες μαζί από σπίτι σε σπίτι για να φτιάξουν τα φλωμάρια της κάθε οικογένειας, να τραγουδήσουν, να κουτσομπολέψουν και να φάνε όλες μαζί στο τέλος της διαδικασίας. Το κόψιμο των φλωμαριών ήταν ένα από τα στοιχεία που καθόριζαν την επιδεξιότητα μιας νοικοκυράς. Τα φλωμάρια φτιάχνονταν τους καλοκαιρινούς μήνες, για να στεγνώσουν σωστά, και αποθηκεύονταν, για να αποτελέσουν ένα γρήγορο και χορταστικό φαγητό τους κρύους μήνες του χειμώνα. Τα φλωμάρια χρησιμοποιούνται σε πολλές παραδοσιακές λημνιακές συνταγές με κρέας ή με λαχανικά και σε σούπες. Χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα με φλωμάρια είναι τα εξής:

  • Πετ’νός (κόκκορας) κοκκινιστός με φλωμάρια: παραδοσιακό φαγητό της Λήμνου, το συνήθιζαν σε όλες τις γιορτές και κυρίως του Αγίου Παντελεήμονα και της Παναγίας.
  • Πέρδικα κοκκινιστή με φλωμάρια
  • Φλωμάρια λαδερά με μελιτζάνες (ή σκέτα με φρέσκια ντομάτα)
  • Φλωμάρια με σαλιγκάρια

Τα φλωμάρια κυκλοφορούν σε 3 τύπους: ψιλά, μέτρια και χονδρά.


ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ

Greek Gourmet

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Εαν είστε ο παραγωγός επικοινωνήστε με την εταιρία μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας
Ελλάδα
Άγνωστο
Διεύθυνση: Άγνωστη

Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

logo Χρυσάφη
Χρυσάφη

Η εταιρεία ΧΡΥΣΑΦΗ ιδρύθηκε στη Λήμνο πριν από 28 χρόνια. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που με πάθος συνεχίζει την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού.

Με έμβλημα το κρινάκι της θάλασσας, ένα χαρακτηριστικό και σπάνιο στοιχείο της χλωρίδας της Λήμνου, η οικογένεια ΧΡΥΣΑΦΗ αναβιώνει παραδοσιακές συνταγές αξιοποιώντας τις μοναδικές πρώτες ύλες της Λημνίας γης: το πρόβειο και αίγειο γάλα, το αλεύρι από την ποικιλία «μαυραγάνι», τα ντόπια αυγά.

Σε όλα τα στάδια της παραγωγής η εταιρεία ΧΡΥΣΑΦΗ εφαρμόζει πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ΕΝ ISO 22000:2005.

Παράλληλα, από το 2009 συνεργάζεται στενά με το «ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (www.fns.aegean.gr) σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Η συνεργασία αυτή είναι πολυδιάστατη και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την υλοποίηση εγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη δημιουργία νέων καινοτόμων παραδοσιακών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.hrysafi.gr


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Λήμνος
Λήμνος

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (260 χιλιόμετρα). Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την επαρχία Λήμνου του νομού Λέσβου. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Ως το 1955 η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, ονομασία που επικράτησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και άτυπα ακόμα έτσι αποκαλείται από τους παλιότερους Λημνιούς.

Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αν και δεν έχει δάση, έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Επίσης, έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες και είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές. Οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η αλιεία. Επίσης, ο τουρισμός, το εμπόριο και τα ναυτικά επαγγέλματα. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε 17.000 κατοίκους περίπου βάσει της απογραφής του 2011 (το 2001 ο πληθυσμός είχε βρεθεί περίπου 18.000).


preloader