Πατάτες όπως δεν τις έχετε φανταστεί!

Ήρθε η στιγμή να απολαύσετε τις αγαπημένες σας Πατάτες μέσα από μια σειρά ευφάνταστων συνταγών. Από Πατάτες Ντοφινουάζ και Πατάτες Λιονέζ μέχρι Νιόκι και Βελουτέ πατάτας!

Πατάτες Ντοφινουάζ

Πατάτες Ντοφινουάζ

Υλικά για 6-8 άτομα
500 ml. Κρέμα γάλακτος
500 ml. Γάλα πλήρες
3 σκελίδες σκόρδο
2 κιλά πατάτες
150 γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το σκόρδο. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
  3. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και τις προσθέτουμε στην κρέμα. Τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 3 λεπτά έως ότου να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε απαλά να χωριστούν μεταξύ τους.
  4. Με μία τρυπητή κουτάλα αποσύρουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα πυρέξ.
  5. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα του σκόρδου και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
  6. Ψήνουμε στους 180C για περίπου 30 λεπτά έως ότου να αποκτήσουν ένα καφέ-χρυσό χρώμα.
Πατάτες Lyonnaise

Πατάτες Λιονέζ

Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό πατάτες
4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. Ελαιόλαδο
80 γρ, βούτυρο
Φρέσκο μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει για περίπου 4 λεπτά. Τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
  3. Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε αυτό τα κρεμμύδια για περίπου 8 λεπτά, έως ότου καραμελώσουν.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ώσπου να μαλακώσει κι αυτό.
  5. Λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε σε ένα πυρέξ. Βάζουμε εναλλάξ σε στρώσεις τις πατάτες με τα κρεμμύδια αρχίζοντας και τελειώνοντας με πατάτες. Φροντίζουμε να αλατοπιπερώνουμε ανάμεσα στις στρώσεις.
  6. Ψήνουμε στους 200C για περίπου 10 λεπτά έως ότου οι πατάτες να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα καφέ χρώμα.
  7. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Νιόκι πατάτας

Νιόκι πατάτας

Υλικά για 4 άτομα
2 μεγάλες πατάτες
1 αβγό
2 φλιτζ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε νερό που βράζει. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά έως ότου να μαλακώσουν.
  2. Τις βγάζουμε να στραγγίξουν και στη συνέχεια τις πολτοποιούμε με το κατάλληλο εργαλείο.
  3. Αρχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα αναμιγνύοντας τις λιωμένες πατάτες, αλεύρι και αβγό σε ένα μπολ.
  4. Δουλεύουμε το μείγμα σε ζύμη. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και την πλάθουμε σε μπαστούνια επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  5. Κόβουμε κάθε μπαστούνι σε κομμάτια 2 εκατοστών.
  6. Βάζουμε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να πάρει βράση, ρίχνουμε στο νερό που βράζει τα νιόκι για περίπου 3-5 λεπτά έως ότου τα νιόκι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
  7. Σουρώνουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα.
Βελουτέ πατάτας

Βελουτέ πατάτας

Υλικά για 6-8 άτομα
4 κ.σ. Βούτυρο
4 καρότα χοντροκομμένα
5 πατάτες κομμένες σε καρέ
1 μπαστουνάκι σέλερι
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζ. Κρέμα γάλακτος
Φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε αυτό το σέλερι, το κρεμμύδι και τα καρότα έως ότου να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τις πατάτες ανακατεύοντας να πάρουν χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το ζωμό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου να μαλακώσουν οι πατάτες.
  4. Λιώνουμε όλα τα υλικά με ένα μπλέντερ χειρός. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να ενωθούν σε χαμηλή θερμοκρασία για 3 λεπτά περίπου.
  5. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο θυμάρι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Αφιερώματα

Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Αφιερώματα , Επικαιρότητα

Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας

Αφιερώματα , Ποτά

Upupa Epops, ο ψαγμένος τσαλαπετεινός των Πετραλώνων

Αφιερώματα , Ποτά

Ποτό και τσιγάρο προκαλούν πρόωρη γήρανση

Έρευνα

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Φιστίκια Αιγίνης με χυμό λεμονιού Λεμονοδάσος

Φιστίκια Αιγίνης με χυμό λεμονιού Λεμονοδάσος

Λεμονοδάσος

Άκρως αρωματικά και θρεπτικά τα Φιστίκια Αιγίνης με χυμό λεμονιού Λεμονοδάσος αποτελούν το ιδανικό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας…

Μαρμελάδα Φράουλα Jukeros by Dimitris Chomatas με Ρούμι και Καστανή Ζάχαρη

Μαρμελάδα Φράουλα Jukeros by Dimitris Chomatas με Ρούμι και Καστανή Ζάχαρη 250g

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική, φρουτένια και άκρως δροσιστική, η Μαρμελάδα Φράουλα Jukeros by Dimitris Chomatas με Ρούμι και Καστανή Ζάχαρη 250g «συντροφεύει» τόσο τις…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο είναι υπέροχο σαν μαρινάδα ή σαν dressing για σαλάτα( σαλάτα από σπανάκι με κατσικίσιο…

Αγιορείτικο αφέψημα ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ.

Αγιορείτικο αφέψημα ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ.

Ορμύλια

Το Αγιορείτικο αφέψημα ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ. συνδυάζει αρμονικά έντεκα βότανα που συλλέγονται στον Άθωνα: βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, λουίζα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, μέντα,…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    26 Ιανουαρίου-12:00 μμ - 29 Ιανουαρίου-5:00 μμ
  2. Ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή» στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

    26 Ιανουαρίου-4:00 μμ - 7:00 μμ
  3. Η Έκθεση Agrotica έρχεται το Φεβρουάριο

    1 Φεβρουαρίου - 4 Φεβρουαρίου
  4. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μαΐου - 26 Μαΐου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader