Πατάτες όπως δεν τις έχετε φανταστεί!

Ήρθε η στιγμή να απολαύσετε τις αγαπημένες σας Πατάτες μέσα από μια σειρά ευφάνταστων συνταγών. Από Πατάτες Ντοφινουάζ και Πατάτες Λιονέζ μέχρι Νιόκι και Βελουτέ πατάτας!

Πατάτες Ντοφινουάζ

Πατάτες Ντοφινουάζ

Υλικά για 6-8 άτομα
500 ml. Κρέμα γάλακτος
500 ml. Γάλα πλήρες
3 σκελίδες σκόρδο
2 κιλά πατάτες
150 γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το σκόρδο. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
  3. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και τις προσθέτουμε στην κρέμα. Τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 3 λεπτά έως ότου να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε απαλά να χωριστούν μεταξύ τους.
  4. Με μία τρυπητή κουτάλα αποσύρουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα πυρέξ.
  5. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα του σκόρδου και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
  6. Ψήνουμε στους 180C για περίπου 30 λεπτά έως ότου να αποκτήσουν ένα καφέ-χρυσό χρώμα.
Πατάτες Lyonnaise

Πατάτες Λιονέζ

Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό πατάτες
4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. Ελαιόλαδο
80 γρ, βούτυρο
Φρέσκο μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει για περίπου 4 λεπτά. Τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
  3. Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε αυτό τα κρεμμύδια για περίπου 8 λεπτά, έως ότου καραμελώσουν.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ώσπου να μαλακώσει κι αυτό.
  5. Λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε σε ένα πυρέξ. Βάζουμε εναλλάξ σε στρώσεις τις πατάτες με τα κρεμμύδια αρχίζοντας και τελειώνοντας με πατάτες. Φροντίζουμε να αλατοπιπερώνουμε ανάμεσα στις στρώσεις.
  6. Ψήνουμε στους 200C για περίπου 10 λεπτά έως ότου οι πατάτες να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα καφέ χρώμα.
  7. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Νιόκι πατάτας

Νιόκι πατάτας

Υλικά για 4 άτομα
2 μεγάλες πατάτες
1 αβγό
2 φλιτζ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε νερό που βράζει. Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά έως ότου να μαλακώσουν.
  2. Τις βγάζουμε να στραγγίξουν και στη συνέχεια τις πολτοποιούμε με το κατάλληλο εργαλείο.
  3. Αρχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα αναμιγνύοντας τις λιωμένες πατάτες, αλεύρι και αβγό σε ένα μπολ.
  4. Δουλεύουμε το μείγμα σε ζύμη. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και την πλάθουμε σε μπαστούνια επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  5. Κόβουμε κάθε μπαστούνι σε κομμάτια 2 εκατοστών.
  6. Βάζουμε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να πάρει βράση, ρίχνουμε στο νερό που βράζει τα νιόκι για περίπου 3-5 λεπτά έως ότου τα νιόκι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
  7. Σουρώνουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα.
Βελουτέ πατάτας

Βελουτέ πατάτας

Υλικά για 6-8 άτομα
4 κ.σ. Βούτυρο
4 καρότα χοντροκομμένα
5 πατάτες κομμένες σε καρέ
1 μπαστουνάκι σέλερι
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζ. Κρέμα γάλακτος
Φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε αυτό το σέλερι, το κρεμμύδι και τα καρότα έως ότου να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τις πατάτες ανακατεύοντας να πάρουν χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το ζωμό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου να μαλακώσουν οι πατάτες.
  4. Λιώνουμε όλα τα υλικά με ένα μπλέντερ χειρός. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να ενωθούν σε χαμηλή θερμοκρασία για 3 λεπτά περίπου.
  5. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο θυμάρι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚEΣ ΕΛΙΕΣ

Η σπάνια λευκή ελιά, αναβιώνει ξανά

Αφιερώματα
Κομοτηνή

Κομοτηνή: ένα πολιτισμικό ψηφιδωτό γαστρονομίας

Οδοιπορικό
olive-oil

«Έσπασε» το ρεκόρ της η Ελλάδα στον διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκη

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
opso-london-greek-cuisine

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου

Αφιερώματα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Χειροποίητη Λεμονάδα Jukeros by Dimitris Chomatas με Αγαύη, Φράουλα, Βασιλικό και Chia 260ml

Χειροποίητη Λεμονάδα Jukeros by Dimitris Chomatas με Αγαύη, Φράουλα, Βασιλικό & Chia 260ml

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική και άκρως δροσιστική η χειροποίητη Λεμονάδα Jukeros by Dimitris Chomatas με Αγαύη, Φράουλα, Βασιλικό & Chia 260ml. • Χωρίς συντηρητικά,…

Μυζήθρα Νιώτικο

Μυζήθρα Νιώτικο

Νιώτικο

Ξινό Νιώτικο: Ένα τυρί κρεμώδες με ελάχιστα όξινη αλλά παράλληλα ευχάριστη και δροσερή γεύση, που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.…

Αθόγαλο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Αθόγαλο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το Αθόγαλο ή κρέμα γάλακτος από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη είναι το προϊόν που προέρχεται από την μερική ή ολική αποκορύφωση…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση δεντρολίβανου

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση δεντρολίβανου

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση δεντρολίβανου ταιριάζει πολύ με ψητές πατάτες, μελιτζάνες αλλά και αρνί και φυσικά ο τέλειος συνδυασμός…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader