Νάξος, εύφορη και μεθυστική

Νάξος, εύφορη και μεθυστική

Ανέθρεψε τον Δία, γέννησε τον έρωτα του Διονύσου για την Αριάδνη και υπήρξε αυτάρκης από τα αρχαία χρόνια, η Νάξος περιμένει απλά να την ανακαλύψουμε.

Με έκταση 442 τετρ. χλμ., η Νάξος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Σε αυτήν βρίσκουμε και το υψηλότερο όρος των νησιών τον Ζα και την χαμηλότερη Κόρωνο. Νησί με πλούσια γεωμορφολογία που διαθέτει όρη αλλά και εύφορες κοιλάδες, κατοικήθηκε από το 5.000 π.Χ. όπως αποδεικνύουν πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα και δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ!

Νάξος, εύφορη και μεθυστική Greek-Gourmet.gr

Νάξος, εύφορη και μεθυστική

Τα μεταλλεία της σμύριδας (σμυρίγλι στην τοπική διάλεκτο) και τα λατομεία του μαρμάρου έδωσαν από πολύ νωρίς στη Νάξο πλούτο και δύναμη. Το εύφορό της έδαφος από την άλλη ήταν ιδανικό για καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς ενώ η κτηνοτροφία αποτέλεσε μία ακόμα σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους της.

Πλούσια σε αξιοθέατα η Νάξος κερδίζει τις εντυπώσεις με την περίφημη Πορτάρα (ναό του Απόλλωνα) στη Χώρα, με τους αρχαίους ναούς και τα ιερά του Διονύσου και τη Δήμητρας αλλά και με τους σημαντικούς μεσαιωνικούς πύργους που διατηρούνται έως σήμερα όπως είναι ο πύργος του Μπελόνια στο χωριό Γαλανάδο ή οι πύργοι Γκρατσία και Μαρκοπολίτη στην Τραγαία.

Η εντυπωσιακή Πορτάρα της Νάξου Greek-Gourmet.gr

Η εντυπωσιακή Πορτάρα της Νάξου

Ο πλούτος του νησιού του προσέφερε την αυτάρκεια και σε πολλές περιπτώσεις την αυτονομίας. Η άνθιση της κτηνοτροφίας στη Νάξο είχε με τη σειρά της ως αποτέλεσμα την ύπαρξη γαλακτοφόρων αγελάδων στο νησί ήδη από τον 16ο αι. οδηγώντας στην πρώιμη ανάπτυξη της τυροκόμησης. Από το χθες στο σήμερα η τυροκομία της Νάξου έχει να προσφέρει στον επισκέπτη της γεύσεις μοναδικές και παγκοσμίως αναγνωρισμένες.

Το πιο γνωστό τυρί του νησιού είναι η διάσημη Γραβιέρα Νάξου το οποίο από το 1996 έχει χαρακτηριστεί τυρί ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και η παρασκευή του είναι κατοχυρωμένη από το 1988. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο γάλα και παραδοσιακή πυτιά. Επίσης τυρί ΠΟΠ έχει χαρακτηριστεί και η κοπανιστή Νάξου από παστεριωμένο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα με έντονη και πικάντικη γεύση. Η Νάξος είναι περήφανη επίσης για το ξυνοτύρι της, το Αρσενικό, το Θηλυκοτύρι και τον Κομό που συμπληρώνουν την τυροκομική πανδαισία του νησιού.

Γραβιέρα Νάξου Greek-Gourmet.gr

Γραβιέρα Νάξου

Οι γεύσεις όμως και τα αρώματα δεν τελειώνουν εδώ. Τα εκλεκτά κρεατικά του νησιού έχουν δώσει την καλύτερη πρώτη ύλη για μοναδικά αλλαντικά όπως το ζαμπόνι Νάξου το οποίο θυμίζει αρκετά το ιταλικό προσούτο. Από ολόκληρο χοιρινό μπούτι με πικάντικη και αλμυρή γεύση αφού ωριμάζει μέσα στο αλάτι από 3 έως 6 μήνες.

Το θυμαρίσιο μέλι, το ελαιόλαδο, το λικέρ κίτρου και το εκλεκτό κρασί ολοκληρώνουν την πανδαισία των γεύσεων που προσφέρει το νησί χωρίς να μπορούμε να παραλείψουμε και τις εύγευστες πατάτες Νάξου.

Με τόσο αξιόλογες πρώτες ύλες ήταν αναμενόμενο και η κουζίνα του νησιού να προσφέρει γεύσεις μοναδικές. Τα «κουκολομαέρια», η μανούρα με αβγά, το ρίφι με πατούδα και η σεφουκλωτή είναι μερικές μόνο από τις συνταγές που δεν θα πρέπει να σας… ξεφύγουν!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Δαμάσκηνα για γερά οστά

Η Νο 1 τροφή για γερά οστά

Αφιερώματα , Έρευνα
edessa-i-poli-tou-nerou

Έδεσσα: η πόλη του νερού

Οδοιπορικό
Μωραΐτικα ζυμαρικά

Φρέσκα, αγνά και βραβευμένα τα ζυμαρικα «Μωραΐτικα»

Αφιερώματα , Παραγωγοί

Grace Gin: Ένα τζιν με άρωμα Ελλάδας

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Τσίλιγκο γραβιέρα τ. Κρήτης

Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα με ήπια, γλυκιά γεύση. Συνοδεύει άριστα πιάτα φρούτων για ένα υγιεινό πρωινό ή επιδόρπιο.

Φάβα με κάπαρη Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Φάβα με κάπαρη Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Η Φάβα με κάπαρη Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχεται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως φάβα, κάπαρη, καραμελωμένα κρεμμύδια, λάδι, αλάτι…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με σύκο

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με σύκο

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με σύκο χρησιμοποιείται για το τελείωμα όλων των πιάτων συμπεριλαμβάνοντας σαλάτες, φιλέ μινιόν, πιάτα θαλασσινών και…

Ανθότυρο Ξηρό Τυρί Μεράκι Ηλιάκη

Ανθότυρο Ξηρό Τυρί Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ο Ανθότυρος ο ξηρός είναι στην ουσία ανθότυρος φρέσκος αποξηραμένος και ώριμος, όπως το όνομα του ξεκάθαρα υπονοεί. Η βασική…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεων αυτήν τη στιγμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader