Μια νέα διατροφική προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας

Μια νέα διατροφική προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας

Ο Χρήστος Μαντάς, M.S.c Μηχανικός Βιοσυστημάτων, παρουσιάζει τόσο τις ευεργετικές ιδιότητες όσο και τη νέα πρωτοποριακή προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. 

Αμέτρητες αναφορές από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν γίνει για το πασίγνωστο γάλα της γαϊδούρας. Μάλιστα, οι Αρχαίοι Έλληνες, το θεωρούσαν άριστη θεραπεία για διάφορες ασθένειες, ενώ οι Ρωμαίοι το εξυμνούσαν ως ποτό πολυτελείας. Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε ως βασικό συστατικό για την ομορφιά της, ενώ ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για όλα τα είδη ασθενειών και παθήσεων.

Ξεκινώντας λοιπόν να αναφέρουμε το γάλα γαϊδούρας έχει αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες τα τελευταία χρόνια. Η σύνθεση του γαϊδουρόγαλου είναι παρόμοια του μητρικού γάλακτος. Από την αρχαιότητα είχαν εντοπισθεί οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις, αλλά και η χρήση του ως φυσικό καλλυντικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση σε άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, αλλεργίες και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενηλίκων. Το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων: Δερματολογικών παθήσεων, Ξηροδερμία, Ψωρίαση, Ενίσχυση δοντιών και ίασή τους, Πόνοι αρθρώσεων, Άσθμα, Έλκος στομάχου, Πονόλαιμος, Δυσκοιλιότητα, Βήχας κάθε είδους, Εκζέματα και Ακμή.

Μια νέα διατροφική προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας Greek-Gourmet.gr

Μια νέα διατροφική προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας

Το γάλα γαϊδούρας είναι επίσης εξαιρετικό για την αντιγήρανση και την θεραπεία των ρυτίδων. Έχει 60 φορές την βιταμίνη C από το γάλα της αγελάδας. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D & Ε., ενώ αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, ανοσφαιρίνες και γλυκερίνες.

Στο εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο οποίο είμαι επιστημονικός συνεργάτης εδώ και αρκετά χρόνια, αναπτύξαμε μία καινοτόμα κρυογονική μέθοδο με χρήση μηχανήματος λυοφιλίωσης για τη μετατροπή του πολύτιμου αυτού συστατικού σε σκόνη. Με τη μέθοδο μας, το γάλα αποξηραίνεται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και πίεσης και η θερμοκρασία διατηρείται χαμηλή έως -60°C. Σε αντίθεση, άλλες βιομηχανικοί μέθοδοι χρησιμοποιούν αέρα μέχρι 200°C (π.χ. spay drying και drum drying), με αποτέλεσμα να καταστρέφουν μεγάλο μέρος των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων.

Η μέθοδος που αναπτύξαμε δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τα χαρακτηριστικά του γάλακτος. Την αναγκαιότητα της επεξεργασίας αυτής, την επαληθεύει η αγορά, καθώς η μέθοδος έχει πατενταριστεί και τα εμπορικά δικαιώματα της τα κατέχει μια ελληνική εταιρεία. Το τελικό προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλωθεί ως έχει χωρίς καμία απολύτως μικροβιακής απειλής έναντι αντίστοιχων προϊόντων που κυκλοφορούν.

Επιπλέον, οι χρήσεις του είναι αρκετά διευρυμένες, καθώς είναι απόλυτα ασφαλές να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και σε παιδικές τροφές. Καθώς η τελική του μορφή είναι αφυδατωμένη σκόνη, δεν έχει προβλήματα συντήρησης και μεταφοράς, ενώ έχει διάρκεια ζωής δύο χρόνια σε συνθήκες δωματίο. Η ελληνική σκόνη γαϊδουρογάλακτος εξάγεται ήδη σε δύο χώρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πέντε τάσεις της αγοράς για το 2018

Mintel: Οι πέντε τάσεις της αγοράς για το 2018

Επικαιρότητα , Έρευνα
5Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Δωρεάν Workshops του skywalker.gr για καλύτερη αναζήτηση εργασίας

5Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Δωρεάν Workshops του skywalker.gr για καλύτερη αναζήτηση εργασίας

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
Σαλέπι το… θαυματουργό

Σαλέπι το… θαυματουργό

Αφιερώματα , Ποτά
Vogatsikou 3: το γνήσιο μπαρ

Vogatsikou 3: το γνήσιο μπαρ

Ποτά
«Γίδι»: η χασαποταβέρνα στα καλύτερά της

«Γίδι»: η χασαποταβέρνα στα καλύτερά της

Αφιερώματα

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός

Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός

Μελισσοκομία Χελμός

Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, το Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός δεν είναι πάρα πολυ γλυκό. Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού έχει ελαφριά, πλούσια, φρουτώδης γεύση με φινίρισμα βουτύρου. Χωρίς καθόλου όξινη επίγευση. Συνδυασμούς τροφίμων/…

Τσάι του βουνού ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ.

Τσάι του βουνού ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ.

Ορμύλια

Το Τσάι του βουνού ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ. συλλέγεται στο Άγιον Όρος και ανήκει στην ποικιλία Sideritis Athoa (μποτάνικα, όπως το ονομάζουν οι…

Ανθότυρο Ξηρό Τυρί Μεράκι Ηλιάκη

Ανθότυρο Ξηρό Τυρί Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ο Ανθότυρος ο ξηρός είναι στην ουσία ανθότυρος φρέσκος αποξηραμένος και ώριμος, όπως το όνομα του ξεκάθαρα υπονοεί. Η βασική…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Η μαγική Ονειρούπολη στη Δράμα

    04/12/2017 - 07/01/2018
  2. 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    26/01/2018-12:00 μμ - 29/01/2018-5:00 μμ
  3. Ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή» στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

    26/01/2018-4:00 μμ - 7:00 μμ
  4. Η Έκθεση Agrotica έρχεται το Φεβρουάριο

    01/02/2018 - 04/02/2018
  5. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23/05/2018 - 26/05/2018

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader