Μια νέα διατροφική προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας

Μια νέα διατροφική προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας

Ο Χρήστος Μαντάς, M.S.c Μηχανικός Βιοσυστημάτων, παρουσιάζει τόσο τις ευεργετικές ιδιότητες όσο και τη νέα πρωτοποριακή προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. 

Αμέτρητες αναφορές από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν γίνει για το πασίγνωστο γάλα της γαϊδούρας. Μάλιστα, οι Αρχαίοι Έλληνες, το θεωρούσαν άριστη θεραπεία για διάφορες ασθένειες, ενώ οι Ρωμαίοι το εξυμνούσαν ως ποτό πολυτελείας. Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε ως βασικό συστατικό για την ομορφιά της, ενώ ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για όλα τα είδη ασθενειών και παθήσεων.

Ξεκινώντας λοιπόν να αναφέρουμε το γάλα γαϊδούρας έχει αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες τα τελευταία χρόνια. Η σύνθεση του γαϊδουρόγαλου είναι παρόμοια του μητρικού γάλακτος. Από την αρχαιότητα είχαν εντοπισθεί οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις, αλλά και η χρήση του ως φυσικό καλλυντικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση σε άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, αλλεργίες και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενηλίκων. Το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων: Δερματολογικών παθήσεων, Ξηροδερμία, Ψωρίαση, Ενίσχυση δοντιών και ίασή τους, Πόνοι αρθρώσεων, Άσθμα, Έλκος στομάχου, Πονόλαιμος, Δυσκοιλιότητα, Βήχας κάθε είδους, Εκζέματα και Ακμή.

Μια νέα διατροφική προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας Greek-Gourmet.gr
Μια νέα διατροφική προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας

Το γάλα γαϊδούρας είναι επίσης εξαιρετικό για την αντιγήρανση και την θεραπεία των ρυτίδων. Έχει 60 φορές την βιταμίνη C από το γάλα της αγελάδας. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D & Ε., ενώ αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, ανοσφαιρίνες και γλυκερίνες.

Στο εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο οποίο είμαι επιστημονικός συνεργάτης εδώ και αρκετά χρόνια, αναπτύξαμε μία καινοτόμα κρυογονική μέθοδο με χρήση μηχανήματος λυοφιλίωσης για τη μετατροπή του πολύτιμου αυτού συστατικού σε σκόνη. Με τη μέθοδο μας, το γάλα αποξηραίνεται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και πίεσης και η θερμοκρασία διατηρείται χαμηλή έως -60°C. Σε αντίθεση, άλλες βιομηχανικοί μέθοδοι χρησιμοποιούν αέρα μέχρι 200°C (π.χ. spay drying και drum drying), με αποτέλεσμα να καταστρέφουν μεγάλο μέρος των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων.

Η μέθοδος που αναπτύξαμε δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τα χαρακτηριστικά του γάλακτος. Την αναγκαιότητα της επεξεργασίας αυτής, την επαληθεύει η αγορά, καθώς η μέθοδος έχει πατενταριστεί και τα εμπορικά δικαιώματα της τα κατέχει μια ελληνική εταιρεία. Το τελικό προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλωθεί ως έχει χωρίς καμία απολύτως μικροβιακής απειλής έναντι αντίστοιχων προϊόντων που κυκλοφορούν.

Επιπλέον, οι χρήσεις του είναι αρκετά διευρυμένες, καθώς είναι απόλυτα ασφαλές να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και σε παιδικές τροφές. Καθώς η τελική του μορφή είναι αφυδατωμένη σκόνη, δεν έχει προβλήματα συντήρησης και μεταφοράς, ενώ έχει διάρκεια ζωής δύο χρόνια σε συνθήκες δωματίο. Η ελληνική σκόνη γαϊδουρογάλακτος εξάγεται ήδη σε δύο χώρες.

Χρήστος Μαντάς
Χρήστος Μαντάς

O Χρήστος Μαντάς είναι μηχανικός βιοσυστημάτων με ειδίκευση στην μηχανική τροφίμων και  μεταπτυχιακές σπουδές στην ποιότητα διατροφής και περιβάλλοντος.  Σύμβουλος σε εταιρείες τροφίμων αλλά και εταιρείες παραγωγής φυτικών καλλυντικών.Είναι επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και συμμετείχε σε αρκετές έρευνες, κουπόνια καινοτομίας αλλά και ερευνητικά προγράμματα από επιχειρήσεις. Επίσης ολοκλήρωσε την ερευνά του για τα αντιοξειδωτικά ελιάς στο Μητροπολιτικό πανεπιστήμιο του Cardiff της Ουαλίας. Τον τελευταίο χρόνο ίδρυσε την δική του εταιρεία με αντικείμενο την υποστήριξη εταιρειών τροφίμων και παραγωγή καινοτόμων προιόντων Renova www.renova-eng.gr/