post

Νάξος

Με έκταση 442 τετρ. χλμ., η Νάξος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Σε αυτήν βρίσκουμε και το υψηλότερο όρος των νησιών τον Ζα και την χαμηλότερη Κόρωνο. Νησί με πλούσια γεωμορφολογία που διαθέτει όρη αλλά και εύφορες κοιλάδες, κατοικήθηκε από το 5.000 π.Χ. όπως αποδεικνύουν πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα και δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ! Το πιο γνωστό τυρί του νησιού είναι η διάσημη Γραβιέρα Νάξου το οποίο από το 1996 έχει χαρακτηριστεί τυρί ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και η παρασκευή του είναι κατοχυρωμένη από το 1988. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο γάλα και παραδοσιακή πυτιά. Επίσης τυρί ΠΟΠ έχει χαρακτηριστεί και η κοπανιστή Νάξου από παστεριωμένο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα με έντονη και πικάντικη γεύση. Η Νάξος είναι περήφανη επίσης για το ξυνοτύρι της, το Αρσενικό, το Θηλυκοτύρι και τον Κομό που συμπληρώνουν την τυροκομική πανδαισία του νησιού. Οι γεύσεις όμως και τα αρώματα δεν τελειώνουν εδώ. Τα εκλεκτά κρεατικά του νησιού έχουν δώσει την καλύτερη πρώτη ύλη για μοναδικά αλλαντικά όπως το ζαμπόνι Νάξου το οποίο θυμίζει αρκετά το ιταλικό προσούτο. Από ολόκληρο χοιρινό μπούτι με πικάντικη και αλμυρή γεύση αφού ωριμάζει μέσα στο αλάτι από 3 έως 6 μήνες. Το θυμαρίσιο μέλι, το ελαιόλαδο, το λικέρ κίτρου και το εκλεκτό κρασί ολοκληρώνουν την πανδαισία των γεύσεων που προσφέρει το νησί χωρίς να μπορούμε να παραλείψουμε και τις εύγευστες πατάτες Νάξου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader