post

Λέσβος

Ένα νησί που παράγει όλους τους μεσογειακούς θησαυρούς που μπορεί κανείς να ονειρευτεί δεν θα μπορούσε παρά να κατοικηθεί και να υμνηθεί από την αρχαιότητα, αυτή είναι η Λέσβος. Το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της χώρας μας μετά από την Κρήτη και την Εύβοια δεν είναι ένας κλασικός προορισμός. Για να μπορέσει κανείς να ανακαλύψει όλους τους θησαυρούς της θα πρέπει να αφιερώσει αρκετές μέρες και το σίγουρο είναι πως δεν θα απογοητευτεί στιγμή. Ένας τόπος ευλογημένος που ακόμα και οι Οθωμανοί είχαν χαρακτηρίσει «Περιβόλι της Αυτοκρατορίας» ακριβώς επειδή τα χώματά του παρήγαγαν τα πάντα. Δεν είναι μόνο το εύφορο έδαφος που προσέφερε τα μέγιστα στους κατοίκους του νησιού, είναι και η θάλασσα με τον πλούσιο βυθό της που έδωσε έναν ακόμα πιο ξεχωριστό χαρακτήρα στη Λέσβο.

Σε όλη τη διαδρομή του νησιού το κυρίαρχο δέντρο που συναντάς είναι η ελιά από τον καρπό της οποίας παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο αλλά και αρκετά καλλυντικά προϊόντα όπως το σαπούνι. Η ανεπτυγμένη ζωική παραγωγή του νησιού έχει οδηγήσει στην αυξημένη τυροκομία με τη φέτα, το κασέρι και το λαδοτύρι να έχουν χαρακτηριστεί ΠΟΠ. Το μέλι και το κρασί διαθέτουν εξίσου καλή φήμη ενώ οι γυναικείοι συνεταιρισμοί του νησιού έχουν βοηθήσει με τα προϊόντα τους να αναδειχθούν ακόμα περισσότερες πλευρές της ντόπιας παραγωγής. Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και οι χάχλες (τραχανάς από γάλα και σιτάρι σε σχήμα βαρκούλας) αποτελούν ορισμένα από αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα. Στα τραπέζια που στρώνονται στη Λέσβο κυριαρχούν τα ψαρικά και τα φρούτα της θάλασσας με τις σαρδέλες να βρίσκονται σε δεσπόζουσα θέση. Οι Γκιουζλεμέδες τοπικά τυροπιτάκια με δυόσμο αλλά και το σφουγγάτο (ομελέτα με κολοκυθάκια) αποτελούν από τους πιο γνωστούς μεζέδες. Η πλαντζέτα με γέμιση από καρύδι, η αλευριά από σύκα και το γλυκό κάστβανα είναι τα καλύτερα επιδόρπια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader