Λικέρ Μαρασκίνο: Η ιστορία πίσω από τη γεύση και το άρωμα

Λικέρ Μαρασκίνο: Η ιστορία πίσω από τη γεύση και το άρωμα

Διάσημο, ξεχωριστό και αρωματικό το λικέρ Μαρασκίνο έχει μία πλούσια ιστορία αντίστοιχη της φήμης του.

Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα λικέρ η ιστορία του λικέρ Μαρασκίνο ξεκινάει στα μοναστήρια της Ευρώπης και ειδικότερα σε ένα μοναστήρι στην πόλη Ζάρα της Κροατίας τον 16ο αι.. Οι Δομινικανοί μοναχοί του πειραματίστηκαν με τον καρπό ενός τοπικού είδους βυσσινιάς της Marasca για να παρασκευάσουν το δικό τους «ιαματικό» ποτό. Το αρχικό όνομα του λικέρ ήταν rosoli και προέρχονταν από την ένωση των λέξεων ros solis (μτφ. η δροσιά του ήλιου) και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Maraschino από το όνομα του φρούτου από το οποίο φτιάχνονταν.

η ιστορία του λικέρ Μαρασκίνο ξεκινάει στα μοναστήρια της Ευρώπης Greek-Gourmet.gr

η ιστορία του λικέρ Μαρασκίνο ξεκινάει στα μοναστήρια της Ευρώπης

Απόσταξη και τυποποίηση

Η απόσταξη γίνονταν όχι μόνο από τα ώριμα φρούτα αλλά και από τα τρυφερά φύλλα και τα κουκούτσια του καρπού. Η ωρίμανση απαιτούσε δύο χρόνια και γινόταν σε βαρέλια από φινλανδικό Ashwood προκειμένου να μην χρωματιστεί το λικέρ. Την παλαίωση ακολουθούσε η αραίωση με νερό προκειμένου να φτάσει τους αλκοολικούς βαθμούς που του ταιριάζουν και η προσθήκη ζάχαρης για την επίτευξη της επιθυμητής γλυκύτητας.

Η τέχνη του λικέρ Maraschino πέρασε από τους μοναχούς στους πολίτες το 1821 όταν βρέθηκε ως πρόξενος στην περιοχή ο Girolamo Luxardo με τη σύζυγό του η οποία ασχολούνταν με την παρασκευή λικέρ. Η οικογένεια Luxardo δημιουργεί την πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής στην περιοχή και το λικέρ Maraschino γίνεται το αγαπημένο λικέρ ευγενών και βασιλέων. Ανάμεσα στους διασημότερους καταναλωτές του ήταν ο Μέγας Ναπολέων και ο τσάρος Νικόλαος Β΄.

Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου αναγκάζει την οικογένεια να διαφύγει στην Ιταλία συνεχίζοντας την παραγωγή του διάσημου λικέρ σε νέα βάση στην Torreglia.

Φτάνοντας στο σήμερα το λικέρ Luxardo έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα αποστάγματα του κόσμου με την κρυστάλλινη διαφάνεια και το έντονο άρωμα του βύσσινου να αποτελούν τα βασικότερα χαρακτηριστικά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚEΣ ΕΛΙΕΣ

Η σπάνια λευκή ελιά, αναβιώνει ξανά

Αφιερώματα
Κομοτηνή

Κομοτηνή: ένα πολιτισμικό ψηφιδωτό γαστρονομίας

Οδοιπορικό
olive-oil

«Έσπασε» το ρεκόρ της η Ελλάδα στον διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκη

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
opso-london-greek-cuisine

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου

Αφιερώματα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μελενια - Μελισσόκηπος Αξιού

ΜΕΛΕΝΙΑ με φουντούκι

Μελισσόκηπος Αξιού

Αλειμα  Μελιού με Χαρούπι  Ταχίνι  &  Φουντούκι

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σανγκουίνι

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σανγκουίνι

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σανγκουίνι έχει ελαφριά, πλούσια, φρουτώδη γεύση με φινίρισμα βουτύρου. Χωρίς καθόλου όξινη επίγευση. Συνδυασμούς τροφίμων/Χρήση:…

Λαζάνια Τήνου με σκόρδο Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Λαζάνια Τήνου με σκόρδο Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Λαζάνια Τήνου με σκόρδο Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά, σκόρδο και…

Το Ορεκτικό της Κατερίνας Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Ορεκτικό της Κατερίνας Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Ορεκτικό της Κατερίνας Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχεται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως μελιτζάνα ψητή, πιπεριά φλωρίνης, καραμελωμένα…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader