Λικέρ Μαρασκίνο: Η ιστορία πίσω από τη γεύση και το άρωμα

Λικέρ Μαρασκίνο: Η ιστορία πίσω από τη γεύση και το άρωμα

Διάσημο, ξεχωριστό και αρωματικό το λικέρ Μαρασκίνο έχει μία πλούσια ιστορία αντίστοιχη της φήμης του.

Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα λικέρ η ιστορία του λικέρ Μαρασκίνο ξεκινάει στα μοναστήρια της Ευρώπης και ειδικότερα σε ένα μοναστήρι στην πόλη Ζάρα της Κροατίας τον 16ο αι.. Οι Δομινικανοί μοναχοί του πειραματίστηκαν με τον καρπό ενός τοπικού είδους βυσσινιάς της Marasca για να παρασκευάσουν το δικό τους «ιαματικό» ποτό. Το αρχικό όνομα του λικέρ ήταν rosoli και προέρχονταν από την ένωση των λέξεων ros solis (μτφ. η δροσιά του ήλιου) και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Maraschino από το όνομα του φρούτου από το οποίο φτιάχνονταν.

η ιστορία του λικέρ Μαρασκίνο ξεκινάει στα μοναστήρια της Ευρώπης Greek-Gourmet.gr

η ιστορία του λικέρ Μαρασκίνο ξεκινάει στα μοναστήρια της Ευρώπης

Απόσταξη και τυποποίηση

Η απόσταξη γίνονταν όχι μόνο από τα ώριμα φρούτα αλλά και από τα τρυφερά φύλλα και τα κουκούτσια του καρπού. Η ωρίμανση απαιτούσε δύο χρόνια και γινόταν σε βαρέλια από φινλανδικό Ashwood προκειμένου να μην χρωματιστεί το λικέρ. Την παλαίωση ακολουθούσε η αραίωση με νερό προκειμένου να φτάσει τους αλκοολικούς βαθμούς που του ταιριάζουν και η προσθήκη ζάχαρης για την επίτευξη της επιθυμητής γλυκύτητας.

Η τέχνη του λικέρ Maraschino πέρασε από τους μοναχούς στους πολίτες το 1821 όταν βρέθηκε ως πρόξενος στην περιοχή ο Girolamo Luxardo με τη σύζυγό του η οποία ασχολούνταν με την παρασκευή λικέρ. Η οικογένεια Luxardo δημιουργεί την πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής στην περιοχή και το λικέρ Maraschino γίνεται το αγαπημένο λικέρ ευγενών και βασιλέων. Ανάμεσα στους διασημότερους καταναλωτές του ήταν ο Μέγας Ναπολέων και ο τσάρος Νικόλαος Β΄.

Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια του Πολέμου αναγκάζει την οικογένεια να διαφύγει στην Ιταλία συνεχίζοντας την παραγωγή του διάσημου λικέρ σε νέα βάση στην Torreglia.

Φτάνοντας στο σήμερα το λικέρ Luxardo έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα αποστάγματα του κόσμου με την κρυστάλλινη διαφάνεια και το έντονο άρωμα του βύσσινου να αποτελούν τα βασικότερα χαρακτηριστικά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

6Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Όλα όσα έγιναν στην 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Άρθρα , Αφιερώματα
Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Δαμάσκηνα για γερά οστά

Η Νο 1 τροφή για γερά οστά

Αφιερώματα , Έρευνα
edessa-i-poli-tou-nerou

Έδεσσα: η πόλη του νερού

Οδοιπορικό
Μωραΐτικα ζυμαρικά

Φρέσκα, αγνά και βραβευμένα τα ζυμαρικα «Μωραΐτικα»

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Φασκόμηλο - Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 25γρ.

Φασκόμηλο – Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 25γρ.

Nissos Greek Food

Είσαστε έτοιμοι να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο  των ελληνικών βοτάνων; Το Nissos Greek Food σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα Αποξηραμένα Αυθεντικά…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON κλασικό

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON κλασικό

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON κλασικό είναι γλυκό και σιροπιαστό  με ένα χαμηλό επίπεδο οξύτητας. Συνδυάζεται με οποιοδήποτε καλό κρασί ή φρούτα. Ολοκλήρωση…

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 250γρ. σε Vaccum ΟΡΜΥΛΙΑ

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 250γρ. σε Vaccum ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της μαύρης ελιάς (θρούμπας), που αποτελεί μια ιδιαίτερη ποικιλία της Μονής, γίνεται τον β. Η ελιά πρέπει να…

Μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι

Μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι

Citrus - Άρωμα Μνήμης

Η χειροποίητη μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι δίνει μια νέα διάσταση στο πρωινό. Από φρέσκα ζουμερά πορτοκάλια από το Κτήμα Citrus, η…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Anuga: Taste the Future

    5 Οκτωβρίου - 9 Οκτωβρίου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader