Κορυφαία η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών

Κορυφαία η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών

Νέα έρευνα από το ΑΠΘ κατέδειξε ότι τόσο η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών όσο και το γάλα των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις περιοχές των Γρεβενών έχουν υψηλή θρεπτική αξία. 

Πρόκειται για έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστηρίο Γενικής και Ειδικής Zωοτεχνίας του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως το «Μαγιάτικο» γάλα και τυρί των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές διαθέτουν αυξημένα ωφέλιμα λιπαρά οξέα για τον άνθρωπο σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 32%. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση οφείλεται στην πλούσια βλάστηση που υπάρχει στις συγκεκριμένες περιοχές η οποία και προσδίδει όλα αυτά τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα. Ειδικότερα τα κτηνοτρφικά προϊόντα των Γρεβενών διαθέτουν ιδαιτέρως υψηλά ποσοστά σε ωφέλιμα λιπαρά CLA, ω3, ακόρεστα λιπαρά ενώ ειδικά η σχέση ω6/ω3 αγγίζει το 2,59. Επιπλέον στα προϊόντα που παράχθηκαν από το συγκεκριμένο γάλα αναγνωρίστηκαν και τερπενοειδή συστατικά τα οποία τους προσδίδουν αυτή την ξεχωριστή ταυτότητα.

Τόσο η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών όσο και το γάλα των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις περιοχές των Γρεβενών έχουν υψηλή θρεπτική αξία.  Greek-Gourmet.gr

Τόσο η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών όσο και το γάλα των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις περιοχές των Γρεβενών έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της έρευνας ο αναπληρωτής καθηγητής του εργαστηρίου του Α.Π.Θ. κ. Ευθύμιος Σινάπης έδωσε έμφαση στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων των Γρεβενών ειδικά για την περίοδο Μάϊο-Ιούνιο ενώ έκανε την πρόταση να γίνεται συλλογή του γάλακτος εκείνης της περιόδου από τυροκομεία της περιοχής για την παραγωγή φέτας ανώτερης ποιότητας.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Πίνδος», η έναρξή της έγινε το 2009 ενώ ακόμα δεν έχει παραδοθεί στους αρμόδιους καθώς από το 2011 δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα η αρμόδια επιτροπή για την παραλαβή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚEΣ ΕΛΙΕΣ

Η σπάνια λευκή ελιά, αναβιώνει ξανά

Αφιερώματα
Κομοτηνή

Κομοτηνή: ένα πολιτισμικό ψηφιδωτό γαστρονομίας

Οδοιπορικό
olive-oil

«Έσπασε» το ρεκόρ της η Ελλάδα στον διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκη

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
opso-london-greek-cuisine

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου

Αφιερώματα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 200γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 200γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 200γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με…

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Θυμάρι, Θρούμπι, Ρίγανη 250gr.

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Θυμάρι, Θρούμπι, Ρίγανη 250gr.

Nissos Greek Food

Το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Θυμάρι, Θρούμπι, Ρίγανη 250gr. υπόσχεται να σας παρασύρει σε…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού έχει ελαφριά, πλούσια, φρουτώδης γεύση με φινίρισμα βουτύρου. Χωρίς καθόλου όξινη επίγευση. Συνδυασμούς τροφίμων/…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση τρούφας

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση τρούφας

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση τρούφας έχει ελαφριά, πλούσια γεύση με φινίρισμα βουτύρου. Χωρίς καθόλου όξινη επίγευση. Συνδυάζεται καλά με…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader