Κορυφαία η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών

Κορυφαία η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών

Νέα έρευνα από το ΑΠΘ κατέδειξε ότι τόσο η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών όσο και το γάλα των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις περιοχές των Γρεβενών έχουν υψηλή θρεπτική αξία. 

Πρόκειται για έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστηρίο Γενικής και Ειδικής Zωοτεχνίας του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως το «Μαγιάτικο» γάλα και τυρί των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές διαθέτουν αυξημένα ωφέλιμα λιπαρά οξέα για τον άνθρωπο σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 32%. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση οφείλεται στην πλούσια βλάστηση που υπάρχει στις συγκεκριμένες περιοχές η οποία και προσδίδει όλα αυτά τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα. Ειδικότερα τα κτηνοτρφικά προϊόντα των Γρεβενών διαθέτουν ιδαιτέρως υψηλά ποσοστά σε ωφέλιμα λιπαρά CLA, ω3, ακόρεστα λιπαρά ενώ ειδικά η σχέση ω6/ω3 αγγίζει το 2,59. Επιπλέον στα προϊόντα που παράχθηκαν από το συγκεκριμένο γάλα αναγνωρίστηκαν και τερπενοειδή συστατικά τα οποία τους προσδίδουν αυτή την ξεχωριστή ταυτότητα.

Τόσο η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών όσο και το γάλα των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις περιοχές των Γρεβενών έχουν υψηλή θρεπτική αξία.  Greek-Gourmet.gr

Τόσο η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών όσο και το γάλα των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις περιοχές των Γρεβενών έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της έρευνας ο αναπληρωτής καθηγητής του εργαστηρίου του Α.Π.Θ. κ. Ευθύμιος Σινάπης έδωσε έμφαση στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων των Γρεβενών ειδικά για την περίοδο Μάϊο-Ιούνιο ενώ έκανε την πρόταση να γίνεται συλλογή του γάλακτος εκείνης της περιόδου από τυροκομεία της περιοχής για την παραγωγή φέτας ανώτερης ποιότητας.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Πίνδος», η έναρξή της έγινε το 2009 ενώ ακόμα δεν έχει παραδοθεί στους αρμόδιους καθώς από το 2011 δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα η αρμόδια επιτροπή για την παραλαβή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΥΡΑ ΠΑΡΟΥ 56 Isles Aegean Wit

Παγκόσμια διάκριση για μια μπύρα από την Πάρο

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Κρασί

11 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

Επικαιρότητα , Ποτά
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

«Πρωταθλητές» στα συμπληρώματα διατροφής οι Έλληνες

Επικαιρότητα , Έρευνα
ΨΩΜΙ

Ψωμί, φρέσκο και μυρωδάτο για μέρες!

Αφιερώματα , Έρευνα
Κρασί

Άσχημα τα νέα για όσους αγαπούν το κρασί

Αφιερώματα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 250ml με Βότανα Αγίου Όρους ΟΡΜΥΛΙΑ

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 250ml με Βότανα Αγίου Όρους ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Το ελαιόλαδο ΟΡΜΥΛΙΑ προέρχεται από τους ελαιώνες του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους στην…

Φάβα με κάπαρη Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Φάβα με κάπαρη Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Η Φάβα με κάπαρη Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχεται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως φάβα, κάπαρη, καραμελωμένα κρεμμύδια, λάδι, αλάτι…

Έξτρα Παρθένο Οργανικό Ελαιόλαδο Hellenic Idea Κρήτης 500ml

Hellenic Idea

Το Έξτρα Παρθένο Οργανικό Ελαιόλαδο Κρήτης 500ml παράγεται από ποικιλίες καρπών ελιάς Κορωνέικη, οι οποίες καλλιεργούνται στην ορεινή περιοχή της…

Λαζάνια Τήνου με αυγά & γάλα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Λαζάνια Τήνου με αυγά & γάλα Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Λαζάνια Τήνου με αυγά & γάλα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά,…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader