Κορυφαία η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών

Κορυφαία η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών

Νέα έρευνα από το ΑΠΘ κατέδειξε ότι τόσο η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών όσο και το γάλα των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις περιοχές των Γρεβενών έχουν υψηλή θρεπτική αξία. 

Πρόκειται για έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστηρίο Γενικής και Ειδικής Zωοτεχνίας του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως το «Μαγιάτικο» γάλα και τυρί των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές διαθέτουν αυξημένα ωφέλιμα λιπαρά οξέα για τον άνθρωπο σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 32%. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση οφείλεται στην πλούσια βλάστηση που υπάρχει στις συγκεκριμένες περιοχές η οποία και προσδίδει όλα αυτά τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα. Ειδικότερα τα κτηνοτρφικά προϊόντα των Γρεβενών διαθέτουν ιδαιτέρως υψηλά ποσοστά σε ωφέλιμα λιπαρά CLA, ω3, ακόρεστα λιπαρά ενώ ειδικά η σχέση ω6/ω3 αγγίζει το 2,59. Επιπλέον στα προϊόντα που παράχθηκαν από το συγκεκριμένο γάλα αναγνωρίστηκαν και τερπενοειδή συστατικά τα οποία τους προσδίδουν αυτή την ξεχωριστή ταυτότητα.

Τόσο η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών όσο και το γάλα των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις περιοχές των Γρεβενών έχουν υψηλή θρεπτική αξία.  Greek-Gourmet.gr

Τόσο η «μαγιάτικη» φέτα των Γρεβενών όσο και το γάλα των αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής από τις περιοχές των Γρεβενών έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της έρευνας ο αναπληρωτής καθηγητής του εργαστηρίου του Α.Π.Θ. κ. Ευθύμιος Σινάπης έδωσε έμφαση στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων των Γρεβενών ειδικά για την περίοδο Μάϊο-Ιούνιο ενώ έκανε την πρόταση να γίνεται συλλογή του γάλακτος εκείνης της περιόδου από τυροκομεία της περιοχής για την παραγωγή φέτας ανώτερης ποιότητας.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Πίνδος», η έναρξή της έγινε το 2009 ενώ ακόμα δεν έχει παραδοθεί στους αρμόδιους καθώς από το 2011 δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα η αρμόδια επιτροπή για την παραλαβή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

5 σπιτικές μάσκες για λαμπερά μαλλιά και ενυδατωμένο δέρμα

Αφιερώματα
ΘΑΣΟΣ

Θάσος: το νησί των Σειρήνων με τις ξακουστές παραλίες

Οδοιπορικό
PROMITHION ΚΡΙΤΑΜΟ

Κρίταμο, αρωματικό και ευεργετικό!

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

Πατάτες οι… γεμιστές!

Συνταγές
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο

Άρθρα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ξινό Νιώτικο

Ξινό Νιώτικο

Νιώτικο

Ξινό Νιώτικο: Ένα τυρί κρεμώδες με ελάχιστα όξινη αλλά παράλληλα ευχάριστη και δροσερή γεύση, που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.…

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με γλυκάνισο Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με γλυκάνισο Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με γλυκάνισο Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως γλυκάνισο, αλεύρι, ελαιόλαδο,…

Ξύγαλο από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ξύγαλο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το ξύγαλο είναι προϊόν όξυνσης του γάλακτος, μαλακό λευκό επιτραπέζιο τυρί αλοιφώδες ή κοκκώδες, χωρίς επιδερμίδα, με υπόξυνη ελαφρώς αλμυρή,…

Λαζάνια Τήνου με ντομάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Λαζάνια Τήνου με ντομάτα Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Λαζάνια Τήνου με ντομάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά, ντομάτα και…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Taste of Athens: Η γεύση της Αθήνας σε μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

    27 Σεπτεμβρίου-12:00 μμ - 30 Σεπτεμβρίου-10:30 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader