Καταπολεμήστε το κρύο με σούπες

Καταπολεμήστε το κρύο με σούπες

Δυναμωτικές και βάλσαμο για τον οργανισμό μας, οι σούπες είναι ένας ιδανικός τρόπος για να προσφέρουμε στο σώμα μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία χωρίς να βαρύνουμε το στομάχι.

Το κρύο έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του προλογίζοντας τον επερχόμενο χειμώνα και μαζί του δυστυχώς έχει φέρει και τις ανεπιθύμητες ιώσεις. Μπορούμε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές της εποχής θωρακίζοντας τον οργανισμό μας απέναντι στις ιώσεις από… μέσα. Σούπες θρεπτικές με αγνά υλικά της επιλογής μας και άφθονα λαχανικά μας ζεσταίνουν και μας προσφέρουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αντιμετωπίσουμε το κρύο και τις ιώσεις.

 

Πρωταγωνίστρια στις φθινοπωρινές σούπες, η κοτόσουπα

Κλασική κοτόσουπα

Υλικά για 4 άτομα
1 χωριάτικο κοτόπουλο ή κοτόπουλο εμπορίου με την πέτσα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά
3 καρότα
1 πατάτα
¼ ματσάκι σέλινο
2 μπαστουνάκια σέλερι
3 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το κοτόπουλο. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα, το καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε το ένα από τα δύο κρεμμύδια ολόκληρα.
  2. Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το κοτόπουλο. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα, το καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε το ένα από τα δύο κρεμμύδια ολόκληρα.
  3. Ξαφρίζουμε εάν χρειαστεί και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου το κοτόπουλο να μαλακώσει και να ασπρίσει το κρέας του.
  4. Με μία κουτάλα βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό μαζί με το κρεμμύδι. Πετάμε το πρώτο κρεμμύδι και καθαρίζουμε το κοτόπουλο. Το κόβουμε σε μπουκιές.
  5. Προσθέτουμε στο ζωμό που βράζει, το άλλο κρεμμύδι και όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια. Βράζουμε για περίπου 30’ έως ότου να γίνουν τα λαχανικά.
  6. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 15-20΄.
  8. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας ζωηρά.
  9. Στο σημείο αυτό μπορούμε εάν θέλουμε να αβγοκόψουμε τη σούπα. Αυτό θα την κάνει πιο βαριά για το στομάχι αλλά θα προσδώσει έξτρα νοστιμιά.
Tip: Εάν θέλουμε η σούπα μας να έχει βελουτέ υφή, τότε μόλις μαλακώσουν αποσύρουμε τα λαχανικά από το ζωμό, τα αλέθουμε σε πουρέ και τα επαναφέρουμε στο ζωμό.
Μία από τις σούπες που προτιμούν πολλοί είναι η ψαρόσουπα

Η νησιώτικη ψαρόσουπα

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό ψάρια για σούπα
2 πατάτες
2 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό
2 κλωναράκια σέλινο
1 ντομάτα ολόκληρη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε να βράσουν καλά.
  2. Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε να βράσουν καλά.
  3. Με μία σουρωτή κουτάλα αφαιρούμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε πιατέλα.
  4. Σουρώνουμε το ζωμό σε μία δεύτερη κατσαρόλα για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχει μέσα κοκαλάκια από τα ψάρια.
  5. Προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε κομμάτια.
  6. Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30΄.
  7. Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα κόκκαλα.
  8. Προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 20’ περίπου.
  9. Προσθέτουμε τα ψάρια, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  10. Βράζουμε για 2΄ακόμα και προσθέτουμε τελευταίο το χυμό του λεμονιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μανιταρόσουπα

Μανιταρόσουπα

Υλικά για 4 άτομα
½ κιλό μανιτάρια λευκά
1 ξερό κρεμμύδι
1 πατάτα
1 πράσο
1 σέλερι
Θυμάρι φρέσκο
ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σοτάρουμε τα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν καλά.
  2. Σοτάρουμε τα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν καλά.
  3. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα περίπου δύο λίτρα ζεστό νερό και προσθέτουμε τα λαχανικά σε κομμάτια.
  4. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
  5. Βράζουμε τα υλικά για 25-30΄έως ότου μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
  6. Αποσύρουμε τα λαχανικά από το ζωμό και τα αλέθουμε σε πουρέ με μπλέντερ χειρός.
  7. Επαναφέρουμε τα λαχανικά στο ζωμό ανακατεύοντας ζωηρά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο θυμάρι για άρωμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚEΣ ΕΛΙΕΣ

Η σπάνια λευκή ελιά, αναβιώνει ξανά

Αφιερώματα
Κομοτηνή

Κομοτηνή: ένα πολιτισμικό ψηφιδωτό γαστρονομίας

Οδοιπορικό
olive-oil

«Έσπασε» το ρεκόρ της η Ελλάδα στον διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκη

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
opso-london-greek-cuisine

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου

Αφιερώματα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Δενδρολίβανο 250gr.

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Δενδρολίβανο 250gr.

Nissos Greek Food

Το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Δενδρολίβανο 250gr. υπόσχεται να σας παρασύρει σε μοναδικές γεύσεις…

anthotyro-syrou

Ανθότυρο Σύρου Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Το Ανθότυρο Σύρου από το Τυροκομείο Ζωζεφίνος παράγεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Είναι έντονα αρωματικό, ελαφρύ, ενώ είναι κατάλληλο για όσους…

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ.

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ.

Nissos Greek Food

το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ. διακρίνεται για το εξαιρετικό του…

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Hellenic Idea Κρήτης 1000ml

Hellenic Idea

Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Hellenic Idea Κρήτη 1000ml παράγεται από ποικιλίες καρπών ελιάς Κορωνέικη, οι οποίες καλλιεργούνται στην ορεινή περιοχή…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader