Καρπούζι: μια άκρως θεραπευτική τροφή

karpoyzi

Είναι δροσιστικό, γλυκό και θεωρείται ο “βασιλιάς” του καλοκαιριού. Ο λόγος για το λατρεμένο φρούτο όλων μας, το καρπούζι, το οποίο όχι μόνο μας δροσίζει αλλά κάνει και καλό στην υγεια μας.

Ο “βασιλιάς” του καλοκαιριού, το καρπούζι, αποτελεί το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων κι όχι άδικα. Είναι δροσιστικό, γλυκό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το καρπούζι συμβάλει στην πρόληψη του άσθματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για να αποφευχθεί η αφυδάτωση του οργανισμού.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι το καρπούζι συμβάλλει στην πρόληψη και την καλή λειτουργία του οργανισμού χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Μια φέτα καρπούζι 150γρ παρέχει στον οργανισμό το 17% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο. Eίναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη. Επιπλέον, διαθέτει μόνο 43 θερμίδες ανά 150γρ και εφοδιάζει τον οργανισμό με 2 γραμμάριο νατρίου ανά 150γρ, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το καρπούζι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1, ενώ παράλληλα βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις χάρη στο λυπένιο που περιέχει. Επιπλέον, διατροφή πλούσια βιταμίνη Α και C μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος και συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ζυθογνωσία

Πάνω απο 150 μπύρες στην 5η Ζυθογνωσία

Επικαιρότητα , Ποτά
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Διατροφικές συμβουλές προς εργασιομανείς

Αφιερώματα , Διατροφικές συμβουλές
ΜΠΥΡΑ ΠΑΡΟΥ 56 Isles Aegean Wit

Παγκόσμια διάκριση για μια μπύρα από την Πάρο

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Κρασί

11 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

Επικαιρότητα , Ποτά
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

«Πρωταθλητές» στα συμπληρώματα διατροφής οι Έλληνες

Επικαιρότητα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Λικέρ Βύσσινο ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Λικέρ Βύσσινο ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Ορμύλια

Τα λικέρ-ηδύποτα αποτελούν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Τα πρώτα λικέρ φτιάχτηκαν στα μοναστήρια από εκχύλιση βοτάνων και αρχικά είχαν χρήση φαρμακευτική.…

Τυρί τόστ πρόβειο ή αίγειο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυρί τοστ πρόβειο ή αίγειο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το Τυρί τοστ πρόβειο ή αίγειο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη είναι ένα σκληρό τυρί το οποίο έχει μπει τώρα και λίγα…

Τυρί Σαν Μιχάλη Gold Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Τυρί Σαν Μιχάλη Gold Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Το παραδοσιακό τυρί Σαν Μιχάλη Gold που είναι κατηγορίας ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) παρασκευάζεται από 100% παστεριωμένο αγελαδινό γάλα Σύρου…

Κεφαλοτύρι κατσικίσιο Νιώτικο

Κεφαλοτύρι Κατσικίσιο Νιώτικο

Νιώτικο

Κεφαλοτύρι Κατσικίσιο Νιώτικο: Το παλαιότερο τυρί όλων. Ο μέντορας της νέας τυροκομίας. Έχει ελάχιστα αλμυρή, λιπαρή, αλλα πάντα ευχάριστη γεύση.

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader