Καρπούζι: μια άκρως θεραπευτική τροφή

karpoyzi

Είναι δροσιστικό, γλυκό και θεωρείται ο “βασιλιάς” του καλοκαιριού. Ο λόγος για το λατρεμένο φρούτο όλων μας, το καρπούζι, το οποίο όχι μόνο μας δροσίζει αλλά κάνει και καλό στην υγεια μας.

Ο “βασιλιάς” του καλοκαιριού, το καρπούζι, αποτελεί το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων κι όχι άδικα. Είναι δροσιστικό, γλυκό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το καρπούζι συμβάλει στην πρόληψη του άσθματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για να αποφευχθεί η αφυδάτωση του οργανισμού.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι το καρπούζι συμβάλλει στην πρόληψη και την καλή λειτουργία του οργανισμού χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Μια φέτα καρπούζι 150γρ παρέχει στον οργανισμό το 17% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο. Eίναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη. Επιπλέον, διαθέτει μόνο 43 θερμίδες ανά 150γρ και εφοδιάζει τον οργανισμό με 2 γραμμάριο νατρίου ανά 150γρ, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το καρπούζι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1, ενώ παράλληλα βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις χάρη στο λυπένιο που περιέχει. Επιπλέον, διατροφή πλούσια βιταμίνη Α και C μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος και συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

olive-oil

«Έσπασε» το ρεκόρ της η Ελλάδα στον διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκη

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
opso-london-greek-cuisine

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου

Αφιερώματα
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

Β6: ο σύμμαχος της καλής υγείας

Αφιερώματα
Ναύπακτος

Ναύπακτος: η απόλυτη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου

Οδοιπορικό

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Αποξηραμένα Βερίκοκα Thirsty Fruits

Αποξηραμένα Βερίκοκα Thirsty Fruits

Thirsty Fruits

Τα Αποξηραμένα Βερίκοκα Thirsty Fruits δεν περιέχουν καθόλου χημικά συντηρητικά, ενώ η αποξήρανση γίνεται σε ηπιότερες συνθήκες για να διατηρούμε…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto συνδυάζεται εξαιρετικά με ζυμαρικά, κρεατικά και ψητά λαχανικά. 99,60% Ελαιόλαδο & 0,40% σιρόπι με…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση λεμονιού έχει ελαφριά, πλούσια, φρουτώδης γεύση με φινίρισμα βουτύρου. Χωρίς καθόλου όξινη επίγευση. Συνδυασμούς τροφίμων/…

Κατσικίσια Γραβιέρα Τσίλιγκο Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Από 99% κατσικίσιο γάλα, η Κατσικίσια Γραβιέρα Τσίλιγκο Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα της…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader