Julia Child: Η συναρπαστική ζωή της διάσημης σεφ

Julia Child: Η συναρπαστική ζωή της διάσημης σεφ

Η αγάπη της Julia Child για την γαλλική κουζίνα την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο οδηγώντας τη σε πρωτοπορίες που αποτελούν μέχρι σήμερα πηγή έμπνευσης.

Η διάσημη σεφ και συγγραφέας Julia Child γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1912 στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας της ήταν επενδυτής σε real estate ενώ η μητέρα της είχε κληρονομήσει μία επιχείρηση χαρτιού. Η πολύ καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειας προσέφερε στα παιδιά μία υπέροχη ζωή αλλά και την ανάλογη κορυφαία εκπαίδευση. Η Julia Child σπούδασε στο Katherine Branson School όπου λόγω ύψους (1.88μ) και ιδιοσυγκρασίας σύντομα ασχολήθηκε με τα σπορ ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα για τις επιδόσεις της στο γκολφ και το τένις. Συνέχισε τις σπουδές της στο Smith College έχοντας ως όνειρο να γίνει συγγραφέας. Παρότι έκανε φιλότιμες προσπάθειες να δημοσιεύσει κείμενά της σε εφημερίδες όπως ο New Yorker δεν τα κατάφερε και μετά την αποφοίτησή της μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου άρχισε να εργάζεται στο διαφημιστικό τμήμα μίας μεγάλης εταιρίας επίπλων. Όταν όμως μεταφέρθηκε στο παράρτημα του Λος Άντζελες η Τσάιλντ απολύθηκε λόγω ακατανόητης συμπεριφοράς.

Η αγάπη της Julia Child για την γαλλική κουζίνα την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο Greek-Gourmet.gr

Η αγάπη της Julia Child για την γαλλική κουζίνα την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο

Με την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η Julia Child μετακόμισε στην Ουάσινγκτον όπου μπήκε ως εθελόντρια στο Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (Office of Strategic Services) μία κρατική υπηρεσία. Λόγω της θέσης της η Julia έπαιξε ρόλο κλειδί για την διακίνηση άκρως εμπιστευτικών κειμένων. Ταξίδεψε σε αρκετές περιοχές του κόσμου και το 1945 στην Σρι Λάνκα η Julia ερωτεύτηκε τον συνάδελφό της Πολ Τσάιλντ τον οποίο και παντρεύτηκε επιστρέφοντας στις ΗΠΑ το 1946 με το τέλος του πολέμου.

Δύο χρόνια μετά και λόγω μετάθεσης του συζύγου της μετακόμισαν στο Παρίσι. Ενώ βρισκόταν εκεί η Childε κδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την γαλλική κουζίνα και γράφτηκε στη διάσημη σχολή μαγειρικής Cordon Bleu. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της σε αυτήν ένωσε τις γνώσεις και τις δυνάμεις της με δύο συμφοιτήτριές της τη Σιμόν Μπεκ και τη Λουιζέτ Μπέρτχολ για να ιδρύσουν την σχολή μαγειρικής L’ Ecole de Trois Gourmandes. Θέλοντας να φέρουν την γαλλική κουζίνα στα αμερικανικά δεδομένα οι τρεις τους συνέγραψαν ένα δίτομο βιβλίο μαγειρικής το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 1961 με τον τίτλο «Mastering the Art of French Cooking». Η έκδοση θεωρήθηκε πρωτοποριακή και παρέμεινε στη λίστα των μπεστ σέλερ για πέντε συναπτά έτη. Έκτοτε θεωρείται ως ένα σημαντικό εγχειρίδιο μαγειρικής τέχνης για την μαγειρική κοινότητα.

Η διάσημη κουζίνα της Julia Child στο Smithsonian National Museum of American History. Greek-Gourmet.gr

Η διάσημη κουζίνα της Julia Child στο Smithsonian National Museum of American History.

Τηλεοπτική καριέρα
Η επιτυχία έφερε σύντομα και την τηλεόραση και το 1962 έκανε πρεμιέρα στο WGBH η εκπομπή της «The French Chef». Η εκπομπή άλλαξε ριζικά τη σχέση των Αμερικανών με το φαγητό ενώ καθιέρωσε ως διασημότητα την Julia. Σύντομα το πρότζεκτ προβλήθηκε από 96 διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τις ΗΠΑ και βραβεύτηκε το 1964 με το George Foster Peabody Award και το 1966 με Emmy. Τις δεκαετίες 1970 και 1980 η Julia έκανε τακτικές εμφανίσεις στην πρωινή εκπομπή του ABC «Good Morning America». Φυσικά υπήρξαν και οι επικριτές της κυρίως τηλεθεατές οι οποίοι της έστελναν επιστολές διαμαρτυρίας στεκόμενοι σε σημεία υγιεινής αλλά και στο κατά πόσο τα λιπαρά της γαλλικής κουζίνας κάνουν καλό στον οργανισμό.
Το 1993 ως αναγνώριση του έργου της έγινε η πρώτη γυναίκα που πέρασε στο Hall of Fame του Culinary Institute και τον Νοέμβριο του 2000 της απονεμήθηκε η μεγαλύτερη γαλλική τιμή του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής. Η Julia Child έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2004 από νεφρική ανεπάρκεια δύο μέρες πριν από τα 92α γενέθλιά της.

Η εκπομπή της, «The French Chef» άλλαξε ριζικά τη σχέση των Αμερικανών με το φαγητό. Greek-Gourmet.gr

Η εκπομπή της, «The French Chef» άλλαξε ριζικά τη σχέση των Αμερικανών με το φαγητό.

Έμπνευση για δημιουργία
Η μνήμη όμως και το έργο της παραμένουν ζωντανά δίνοντας έμπνευση για δημιουργία σε περισσότερες από μία τέχνες. Το 2009 παρουσιάστηκε στους κινηματογράφους η ταινία «Julie and Julia» με πρωταγωνίστριες τις Μέριλ Στριπ και την Έιμι Άνταμς. Επρόκειτο για ένα χρονικό μέσα από το οποίο παρουσιάζοντας πολλές διαφορετικές πλευρές της ζωής της καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε την μπλόγκερ μαγείρισσα Τζούλι Πάουελ. Η εν λόγω μπλόγκερ ξεκίνησε το 2002 με την πρόκληση να μαγειρέψει όλες τις συνταγές από το πρώτο βιβλίο της Julia Child. Για την ερμηνεία της σε αυτή την ταινία η Μέριλ Στριπ κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης ηθοποιού αλλά και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ. Στις 15 Αυγούστου του 2012 εστιατόρια ανά τον κόσμο διοργάνωσαν με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της την εβδομάδα Julia Child κατά την οποία το μενού περιελάμβανε μόνο συνταγές της.

Η Meryl Streep ως Julia Child και ο Stanley Tucci ως Paul Child στην ταινία Julie & Julia. Greek-Gourmet.gr

Η Meryl Streep ως Julia Child και ο Stanley Tucci ως Paul Child στην ταινία Julie & Julia.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πέντε τάσεις της αγοράς για το 2018

Mintel: Οι πέντε τάσεις της αγοράς για το 2018

Επικαιρότητα , Έρευνα
5Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Δωρεάν Workshops του skywalker.gr για καλύτερη αναζήτηση εργασίας

5Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Δωρεάν Workshops του skywalker.gr για καλύτερη αναζήτηση εργασίας

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
Σαλέπι το… θαυματουργό

Σαλέπι το… θαυματουργό

Αφιερώματα , Ποτά
Vogatsikou 3: το γνήσιο μπαρ

Vogatsikou 3: το γνήσιο μπαρ

Ποτά
«Γίδι»: η χασαποταβέρνα στα καλύτερά της

«Γίδι»: η χασαποταβέρνα στα καλύτερά της

Αφιερώματα

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Κρίταμος Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Κρίταμος Τήνου Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Απολαύστε τον περίφημο Κρίταμο Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς στη χωριάτικη σαλάτα, ντάκο, πατατοσαλάτα, σαλάτες με ψαρικά, όσπρια, ομελέτα και ως συνοδευτικό…

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής σε Vaccum 250γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής σε Vaccum 250γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής σε Vaccum 250γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με το χέρι…

Χυλοπιτάκι Τήνου με αυγά & γάλα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χυλοπιτάκι Τήνου με αυγά & γάλα Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Χυλοπιτάκι Τήνου με αυγά & γάλα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχεται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά,…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση ρίγανης

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση ρίγανης

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση ρίγανης είναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες μέχρι και κρέατα και ψάρια. Τύπος λαδιού: Λάδι…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Η μαγική Ονειρούπολη στη Δράμα

    04/12/2017 - 07/01/2018
  2. 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    26/01/2018-12:00 μμ - 29/01/2018-5:00 μμ
  3. Ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή» στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

    26/01/2018-4:00 μμ - 7:00 μμ
  4. Η Έκθεση Agrotica έρχεται το Φεβρουάριο

    01/02/2018 - 04/02/2018
  5. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23/05/2018 - 26/05/2018

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader