Η υγιεινή διατροφή “ασπίδα” ενάντια στην γήρανση του εγκεφαλου

Η υγιεινή διατροφή ασπίδα του εγκεφάλου

Ο έντονος τρόπος ζωής, η έλλειψη σωματικής άσκησης και διατροφή πλούσια σε λιπαρά επιταχύνουν την γήρανση του εγκεφάλου

Ρόλο-κλειδί στην υγεία του εγκεφάλου παίζει και η διατροφή. Αυτό ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Immunology. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες καθυστερούν τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στην ιδιότητά τους να πυροδοτούν την παραγωγή λιπαρών οξέων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα ανοσοκύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος που ονομάζονται μικρογλοιακά κύτταρα τείνουν να γίνονται υπερδραστήρια και να εκδηλώνουν χρόνια φλεγμονή με την πάροδο των ετών. Αυτή η φλεγμονή των μικρογλοιακών κυττάρων αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες της αποδυνάμωσης της μνήμης και της γνωστικής εξασθένησης που παρατηρείται στους ηλικιωμένους.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια διαφόρων ηλικιών μια διατροφή είτε με πολλές, είτε με λιγοστές φυτικές ίνες, και στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα βουτιρικών ενώσεων στο αίμα τους, καθώς και τα επίπεδα ουσιών που προωθούν τις φλεγμονές στο έντερο τους.
Όπως αναφέρει ο Ρόντνεϊ Τζόνσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης, «η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή αύξησε τα επίπεδα των βουτυρικών ενώσεων και άλλων λιπαρών οξέων τόσο στα νεαρά όσο και στα ηλικιωμένα ποντίκια» . Οι βουτυρικές ενώσεις αποτελούν μια κατηγορία λιπαρών οξέων που βελτιώνουν τη μνήμη και μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Τζόνσον, τα ηλικιωμένα ποντίκια παρουσίασαν φλεγμονή στο έντερο τους λόγω της διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, εύρημα που υποδεικνύει ότι η προχωρημένη ηλικία συνοδεύεται από αυξημένη ευπάθεια του εντέρου.
Αντίθετα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών μείωσε τόσο πολύ τη φλεγμονή στο έντερο των ηλικιωμένων ποντικιών που οι ερευνητές δεν ήταν δυνατό να το ξεχωρίσουν από το έντερο των νεαρών ποντικιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις γενετικές μετρήσεις, οι ειδικοί εκτιμούν πως μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει τις πιθανότητες γήρανσης του εγκεφάλου και βοηθούν τον εγκέφαλο να δουλεύει πιο αποδοτικά για περισσότερα χρόνια. Σε ότι αφορά τον άνθρωπό ο δρ Τζόνσον υπογράμμισε πως « αν και ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταναλώσει απευθείας τις βουτυρικές ενώσεις, λόγω της δυσάρεστης οσμής τους, ωστόσο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τους στον οργανισμό καταναλώνοντας πολλές φυτικές ίνες. Αντίθετα η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχει επιπτώσεις που ούτε μας περνούν από το μυαλό, όπως στην υγεία του εγκεφάλου ή στις φλεγμονές στο σώμα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

6Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Όλα όσα έγιναν στην 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Άρθρα , Αφιερώματα
Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Δαμάσκηνα για γερά οστά

Η Νο 1 τροφή για γερά οστά

Αφιερώματα , Έρευνα
edessa-i-poli-tou-nerou

Έδεσσα: η πόλη του νερού

Οδοιπορικό
Μωραΐτικα ζυμαρικά

Φρέσκα, αγνά και βραβευμένα τα ζυμαρικα «Μωραΐτικα»

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού είναι θαυμάσιο σε σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, όπως επίσης και στη ζαχαροπλαστική…

Γαλομυζήθρα - Ντακοτύρι Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Γαλομυζήθρα – Ντακοτύρι Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το ντακοτύρι λέγεται και πηχτόγαλο ή γαλομυζήθρα. Είναι μαλακό τυρί ωρίμανσης, αλοιφώδους υφής, με υπόξυνη ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα.…

Πάστα λιαστής ντομάτας Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Πάστα λιαστής ντομάτας Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Απολαύστε την Πάστα λιαστής ντομάτας Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς με παξιμαδάκια ή φρέσκο ψωμάκι. Δεν περιέχει συντηρητικά.

Νησιώτικες χυλοπίτες Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Νησιώτικες χυλοπίτες Τήνου Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Οι Νησιώτικες χυλοπίτες Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά, γάλα Τήνου και…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Anuga: Taste the Future

    5 Οκτωβρίου - 9 Οκτωβρίου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader