Οι ξηροί καρποί και η θρεπτική τους αξία

Οι ξηροί καρποί και η θρεπτική τους αξία

Πολλά είδη και με θρεπτική αξία πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό οι ξηροί καρποί αξίζουν μία σταθερή θέση στο διαιτολόγιό μας.

Οι ξηροί καρποί υπάρχουν σε αφθονία προτάσεων και επιλογών ικανοποιώντας κάθε γευστική επιθυμία. Ωστόσο πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στην προμήθειά τους αλλά και στην αποθήκευσή τους μετά στο σπίτι μας. Είναι προτιμότερο οι ξηροί καρποί να είναι από φρέσκια σοδειά και να φυλάσσονται σε μέρος ξηρό και δροσερό ώστε να μη μουχλιάσουν αλλά και να μη χάσουν την γεύση τους.
Η πλούσια σύστασή τους περιλαμβάνει πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες όπως είναι η Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και σελήνιο. Χάρη σε αυτή την πλούσια σύστασή τους θεωρούνται ιδιαιτέρως ωφέλιμα ενώ ορισμένα από αυτά επιστρατεύονται ενισχυτικά για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων.
Ας δούμε ειδικότερα ορισμένους δημοφιλείς ξηρούς καρπούς και τη χρησιμότητά τους.

Αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί που πρωταγωνιστούν στο διατροφολόγιό μας Greek-Gourmet.gr

Αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί που πρωταγωνιστούν στο διατροφολόγιό μας

Αμύγδαλα
Ένας από τους ξηρούς καρπούς που βρίσκεται σε ικανοποιητική ποσότητα στην ελληνική αγορά. Οι φρέσκιες ελληνικές σοδειές συλλέγονται τον Σεπτέμβρη. Ενδεικτικό της φρεσκάδας τους είναι το ανοιχτό τους χρώμα. Στο άψητο αμύγδαλο όσο πιο σκούρα είναι η φλούδα τόσο περισσότερο καιρό βρίσκεται στα ράφια. Αποτελούν μία εξαιρετική πηγή ασβεστίου και εάν τα λογίσουμε σε αντιστοιχία με τη φέτα 30 γρ. Αμυγδάλου μας προσφέρουν το ίδιο ασβέστιο με ένα σπιρτόκουτο φέτα. Περιέχουν επίσης πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες Ε, Β και μαγνήσιο.

Καρύδια Greek-Gourmet.gr

Καρύδια

Καρύδια
Τα ελληνικά καρύδια τα συναντάμε στην αγορά τον Αύγουστο και πολλές φορές προσφέρονται ολόκληρα κι όχι μόνο η καρυδόψιχα. Το χρώμα της ψίχας πρέπει να είναι λευκό και η φλούδα τους να έχει ένα μελένιο ανοιχτό χρώμα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη Κ. Θεωρείται ότι λειτουργεί προστατευτικά βοηθώντας στην καλή υγεία και λειτουργία του εντέρου.

Φιστίκια Αιγίνης Greek-Gourmet.gr

Φιστίκια Αιγίνης

Φιστίκια Αιγίνης
Τα φρέσκα ελληνικά φιστίκια και ειδικά τα προερχόμενα από την Αίγινα αποτελούν προϊόν ΠΟΠ. Παράγονται ωστόσο και σε άλλες περιοχές της χώρας μας όπως είναι η Χαλκιδική, η Φθιώτιδα και η Εύβοια. Η φρέσκια σοδειά παράγεται στις αρχές του Σεπτέμβρη. Επιλέγοντας τα φιστίκια που θα αγοράσουμε φροντίζουμε να διαλέξουμε εκείνα που είναι ανοιχτά στη μύτη τους και ο καρπός είναι καθαρός χωρίς τρύπες. Όταν τα φιστίκια που προμηθευόμαστε είναι ανοιγμένα στο πλάι πρόκειται για άνοιγμα που έχει γίνει με τεχνητά μέσα. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Φουντούκια Greek-Gourmet.gr

Φουντούκια

Φουντούκια
Η ελληνική παραγωγή είναι αρκετά μικρή για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας και αρκετά από τα φουντούκια που βρίσκουμε στην αγορά αποτελούν προϊόν εισαγωγής από την Τουρκία. Η φρέσκια σοδειά βγαίνει τον Αύγουστο και το χρώμα τους είναι ανοιχτό. Το σκούρο χρώμα υποδηλώνει χαλασμένο καρπό. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών ο 3ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef

Έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών ο 3ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Αφιερώματα

Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Αφιερώματα , Επικαιρότητα

Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας

Αφιερώματα , Ποτά

Upupa Epops, ο ψαγμένος τσαλαπετεινός των Πετραλώνων

Αφιερώματα , Ποτά

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Τυρί Σαν Μιχάλη Gold Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Τυρί Σαν Μιχάλη Gold Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Το παραδοσιακό τυρί Σαν Μιχάλη Gold που είναι κατηγορίας ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) παρασκευάζεται από 100% παστεριωμένο αγελαδινό γάλα Σύρου…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto συνδυάζεται εξαιρετικά με ζυμαρικά, κρεατικά και ψητά λαχανικά. 99,60% Ελαιόλαδο & 0,40% σιρόπι με…

Τσάι του βουνού - Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 20γρ.

Τσάι του βουνού – Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 20γρ.

Nissos Greek Food

Είσαστε έτοιμοι να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο  των ελληνικών βοτάνων; Το Nissos Greek Food σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα Αποξηραμένα Αυθεντικά…

Αγιορείτικο αφέψημα ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ.

Αγιορείτικο αφέψημα ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ.

Ορμύλια

Το Αγιορείτικο αφέψημα ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ. συνδυάζει αρμονικά έντεκα βότανα που συλλέγονται στον Άθωνα: βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, λουίζα, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, μέντα,…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    26 Ιανουαρίου-12:00 μμ - 29 Ιανουαρίου-5:00 μμ
  2. Ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή» στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

    26 Ιανουαρίου-4:00 μμ - 7:00 μμ
  3. Η Έκθεση Agrotica έρχεται το Φεβρουάριο

    1 Φεβρουαρίου - 4 Φεβρουαρίου
  4. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μαΐου - 26 Μαΐου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader