Η τομάτα προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος

Η τομάτα προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος

Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο αποκαλύπτει πως η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η αντιοξειδωτική δράση της τομάτας και η πολυτιμότητα του περιεχόμενου σε αυτήν λυκοπένιου και τώρα μία νέα έρευνα επιστημονικής ομάδας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έρχεται για να εντάξει την τομάτα στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ζωικά μοντέλα παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές παρεμβάσεις έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του δέρματος. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα κατέγραψαν από τους πειραματισμούς σε αρσενικά ποντίκια όταν η καθημερινή διατροφή τους περιείχε σε ποσοστό 10% σκόνη τομάτας και στη συνέχεια εκτίθονταν σε υπεριώδη ακτινοβολία τότε εμφάνιζαν 50% μείωση στους καρκινικούς όγκους του δέρματος συγκριτικά με εκείνα τα ποντίκια των οποίων η διατροφή δεν περιελάμβανε σκόνη τομάτας. Η διαφοροποίηση αυτή ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στα θηλυκά υποκείμενα της έρευνας.

Η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων. Greek-Gourmet.gr

Η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων.

«Η σχέση μεταξύ της τομάτας και του καρκίνου βασίζεται στο γεγονός ότι τα καροτενοειδή, τα συστατικά που δίνουν δηλαδή το χρώμα στη τομάτα, προστατεύουν το δέρμα από τη βλάβη που προκαλεί η UV ακτινοβολία.» αναφέρει στη δημοσίευση της μελέτης η Δρ Τζέσικα Κοπερστοουν η οποία στη συνέχεια υπογραμμίζει το ρόλο της λυκοπένης λέγοντας: «Εξάλλου, η λυκοπένη, το κύριο καροτενοειδές της τομάτας έχει τεκμηριωθεί ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό έναντι των δερματικών βλαβών».

Βασικό όμως σημείο της έρευνας συνδέεται και με το φύλο και σε αυτό στέκεται η καθηγήτρια Παθολογίας Τατιάνα Ομπερίζιν η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «η μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο του φύλου και ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν καταστρώνουμε τη θεραπευτική στρατηγική μας έναντι του καρκίνου. Όταν αποδίδει στον άνδρα, δεν αποδίδει πάντα και στη γυναίκα, και το αντίστροφο». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών ο 3ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef

Έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών ο 3ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Αφιερώματα

Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Αφιερώματα , Επικαιρότητα

Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας

Αφιερώματα , Ποτά

Upupa Epops, ο ψαγμένος τσαλαπετεινός των Πετραλώνων

Αφιερώματα , Ποτά

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου ολικής άλεσης Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου ολικής άλεσης Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου ολικής άλεσης Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως αλεύρι ολικής άλεσης,…

Αγκινάρες στο λάδι Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Αγκινάρες στο λάδι Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Απολαύστε τις περίφημες αγκινάρες της Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς με παξιμάδια, ψωμί, και συνοδεία ρακής.

Δυόσμος - Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 45γρ.

Δυόσμος – Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 45γρ.

Nissos Greek Food

Είσαστε έτοιμοι να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο  των ελληνικών βοτάνων; Το Nissos Greek Food σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα Αποξηραμένα Αυθεντικά…

Chutney Φράουλας Jukeros by Dimitris Chomatas με Μαύρο Πιπέρι και ξίδι Βαλσαμικό 250gr

Chutney Φράουλας Jukeros by Dimitris Chomatas με Μαύρο Πιπέρι και Βαλσαμικό 250g

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απογειώστε τις γαστρονομικές σας δημιουργίες προσθέτοντας Chutney Φράουλας Jukeros by Dimitris Chomatas με Μαύρο Πιπέρι και ξύδι Βαλσαμικό.  • Χωρίς…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    26 Ιανουαρίου-12:00 μμ - 29 Ιανουαρίου-5:00 μμ
  2. Ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή» στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

    26 Ιανουαρίου-4:00 μμ - 7:00 μμ
  3. Η Έκθεση Agrotica έρχεται το Φεβρουάριο

    1 Φεβρουαρίου - 4 Φεβρουαρίου
  4. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μαΐου - 26 Μαΐου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader