Η τομάτα προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος

Η τομάτα προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος

Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο αποκαλύπτει πως η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η αντιοξειδωτική δράση της τομάτας και η πολυτιμότητα του περιεχόμενου σε αυτήν λυκοπένιου και τώρα μία νέα έρευνα επιστημονικής ομάδας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έρχεται για να εντάξει την τομάτα στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ζωικά μοντέλα παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές παρεμβάσεις έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του δέρματος. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα κατέγραψαν από τους πειραματισμούς σε αρσενικά ποντίκια όταν η καθημερινή διατροφή τους περιείχε σε ποσοστό 10% σκόνη τομάτας και στη συνέχεια εκτίθονταν σε υπεριώδη ακτινοβολία τότε εμφάνιζαν 50% μείωση στους καρκινικούς όγκους του δέρματος συγκριτικά με εκείνα τα ποντίκια των οποίων η διατροφή δεν περιελάμβανε σκόνη τομάτας. Η διαφοροποίηση αυτή ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στα θηλυκά υποκείμενα της έρευνας.

Η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων. Greek-Gourmet.gr

Η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων.

«Η σχέση μεταξύ της τομάτας και του καρκίνου βασίζεται στο γεγονός ότι τα καροτενοειδή, τα συστατικά που δίνουν δηλαδή το χρώμα στη τομάτα, προστατεύουν το δέρμα από τη βλάβη που προκαλεί η UV ακτινοβολία.» αναφέρει στη δημοσίευση της μελέτης η Δρ Τζέσικα Κοπερστοουν η οποία στη συνέχεια υπογραμμίζει το ρόλο της λυκοπένης λέγοντας: «Εξάλλου, η λυκοπένη, το κύριο καροτενοειδές της τομάτας έχει τεκμηριωθεί ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό έναντι των δερματικών βλαβών».

Βασικό όμως σημείο της έρευνας συνδέεται και με το φύλο και σε αυτό στέκεται η καθηγήτρια Παθολογίας Τατιάνα Ομπερίζιν η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «η μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο του φύλου και ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν καταστρώνουμε τη θεραπευτική στρατηγική μας έναντι του καρκίνου. Όταν αποδίδει στον άνδρα, δεν αποδίδει πάντα και στη γυναίκα, και το αντίστροφο». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΡΕΑΤΑ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Τα καμένα κρέατα «ασπίδα» των λοιμώξεων

Έρευνα
ΛΟΥΚΑΚΟΥ FAMILY

Λουκάκου family: τα κουλουράκια όπως παλιά!

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Κέικ με σπανάκι και μυρωδικά

Συνταγές
ΤΟ ΣΤΑΧΥ

Το Στάχυ: ζυμαρικά από δίκοκκο σιτάρι

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΠΑΤΜΟΣ

Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης

Αφιερώματα , Οδοιπορικό

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Τσάι του βουνού - Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 20γρ.

Τσάι του βουνού – Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 20γρ.

Nissos Greek Food

Είσαστε έτοιμοι να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο  των ελληνικών βοτάνων; Το Nissos Greek Food σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα Αποξηραμένα Αυθεντικά…

Ανθός Αλατιού Καλλονής Λέσβου Nissos Greek Food 1kgr.

Ανθός Αλατιού Καλλονής Λέσβου Nissos Greek Food 1kgr.

Nissos Greek Food

Ο Ανθός Αλατιού Καλλονής Λέσβου Nissos Greek Food 1kgr. είναι ένα εξαιρετικό προϊόν των πιο διάσημων Ελληνικών αλυκών, αυτών της…

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με…

Γραβιέρα Τσίλιγκο με πιπέρι τρικολόρ Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

H εξαιρετικής ποιότητας Γραβιέρα Τσίλιγκο με πιπέρι τρικολόρ Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση της και την…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader