Η τομάτα προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος

Η τομάτα προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος

Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο αποκαλύπτει πως η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η αντιοξειδωτική δράση της τομάτας και η πολυτιμότητα του περιεχόμενου σε αυτήν λυκοπένιου και τώρα μία νέα έρευνα επιστημονικής ομάδας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έρχεται για να εντάξει την τομάτα στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ζωικά μοντέλα παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο οι διατροφικές παρεμβάσεις έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων του δέρματος. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα κατέγραψαν από τους πειραματισμούς σε αρσενικά ποντίκια όταν η καθημερινή διατροφή τους περιείχε σε ποσοστό 10% σκόνη τομάτας και στη συνέχεια εκτίθονταν σε υπεριώδη ακτινοβολία τότε εμφάνιζαν 50% μείωση στους καρκινικούς όγκους του δέρματος συγκριτικά με εκείνα τα ποντίκια των οποίων η διατροφή δεν περιελάμβανε σκόνη τομάτας. Η διαφοροποίηση αυτή ωστόσο δεν παρατηρήθηκε στα θηλυκά υποκείμενα της έρευνας.

Η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων. Greek-Gourmet.gr

Η τομάτα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών καρκίνων.

«Η σχέση μεταξύ της τομάτας και του καρκίνου βασίζεται στο γεγονός ότι τα καροτενοειδή, τα συστατικά που δίνουν δηλαδή το χρώμα στη τομάτα, προστατεύουν το δέρμα από τη βλάβη που προκαλεί η UV ακτινοβολία.» αναφέρει στη δημοσίευση της μελέτης η Δρ Τζέσικα Κοπερστοουν η οποία στη συνέχεια υπογραμμίζει το ρόλο της λυκοπένης λέγοντας: «Εξάλλου, η λυκοπένη, το κύριο καροτενοειδές της τομάτας έχει τεκμηριωθεί ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό έναντι των δερματικών βλαβών».

Βασικό όμως σημείο της έρευνας συνδέεται και με το φύλο και σε αυτό στέκεται η καθηγήτρια Παθολογίας Τατιάνα Ομπερίζιν η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «η μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο του φύλου και ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν καταστρώνουμε τη θεραπευτική στρατηγική μας έναντι του καρκίνου. Όταν αποδίδει στον άνδρα, δεν αποδίδει πάντα και στη γυναίκα, και το αντίστροφο». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Δαμάσκηνα για γερά οστά

Η Νο 1 τροφή για γερά οστά

Αφιερώματα , Έρευνα
edessa-i-poli-tou-nerou

Έδεσσα: η πόλη του νερού

Οδοιπορικό
Μωραΐτικα ζυμαρικά

Φρέσκα, αγνά και βραβευμένα τα ζυμαρικα «Μωραΐτικα»

Αφιερώματα , Παραγωγοί

Grace Gin: Ένα τζιν με άρωμα Ελλάδας

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Χυμουδιά Φράουλα bio aloe vera Naxonisos Tastes 250ml

Χυμουδιά Φράουλα bio aloe vera Naxonisos Tastes 250ml

Naxonisos Tastes

Πρόκειται για μια μοναδική γευστική εμπειρία που κλείνει μέσα της τα πιο γευστικά και ευεργετικά συστατικά της φύσης στις πιο…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση πορτοκαλιού είναι θαυμάσιο σε σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, όπως επίσης και στη ζαχαροπλαστική…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση pesto συνδυάζεται εξαιρετικά με ζυμαρικά, κρεατικά και ψητά λαχανικά. 99,60% Ελαιόλαδο & 0,40% σιρόπι με…

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ.

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ.

Nissos Greek Food

το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ. διακρίνεται για το εξαιρετικό του…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεων αυτήν τη στιγμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader