Η μεγαλειώδης σημασία της ετικέτας

Η μεγαλειώδης σημασία της ετικέτας

Τη μεγαλειώδη σημασία της οπίσθιας ετικέτας στις φιάλες των κρασιών ανέδειξε έρευνα Αυστραλών ερευνητών.

Το Wine Australia και η αυστραλιανή κυβέρνηση χρηματοδότησαν έρευνα Αυστραλών ερευνητών πάνω στη σημασία της οπίσθιας ετικέτας στις φιάλες των κρασιών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας το κοινό έπρεπε να προχωρήσει σε γευστική δοκιμή κρασιών τα οποία είχαν τρεις διαφορετικούς τύπους οπίσθιων ετικετών. Η μία δεν είχε καθόλου πληροφορίες, η δεύτερη είχε περιγραφή βασικής αισθητικής και η τρίτη παρείχε λεπτομέρειες αφηγηματικών περιγραφών. Τα λευκά κρασιά που χρησιμοποιήθηκαν άνηκαν στις ποικιλίες Chardonnay, Riesling και Sauvignon Blanc, ήταν πάντα ίδια και το μόνο που διέφερε ήταν οι ετικέτες. Η ετικέτα που έδινε τις περισσότερες πληροφορίες όπως για παράδειγμα για την ιστορία του οινοποιείου και την λεπτομερέστερη περιγραφή με αναφορά στις επιβραβεύσεις σχετικά με την ποιότητα του κρασιού ήταν εκείνη η οποία προτιμήθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους δοκιμαστές.

Η μεγαλειώδης σημασία της ετικέτας Greek-Gourmet.gr

Η μεγαλειώδης σημασία της ετικέτας

Η σημασία της αντιστοιχίας ετικέτας και πραγματικότητας

Στο πλαίσιο της έρευνας αναδείχθηκε και η σημασία της αντιστοιχίας της περιγραφής με την γεύση του κρασιού καθώς ορισμένες φορές μπορούν να δημιουργηθούν προσδοκίες στις οποίες δεν ανταποκρίνεται ένα δεδομένο κρασί. Ειδικότερα ο γευσιγνώστης και αρθρογράφος David Cobbold έδωσε έμφαση στο χάσμα που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στις σημειώσεις κατά τη γευσιγνωσία σε σχέση με την πραγματικότητα και την επισήμανση. Ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε ο κ. Cobbold ήταν η προσαρμογή των γαστρονομικών προτάσεων που αναφέρονται σε μία ετικέτα στις διάφορες αγορές στις οποίες διατίθεται ένα κρασί έτσι ώστε να είναι σε συμφωνία με την τοπική κουζίνα.

Η χρησιμότητα της έρευνας

Ο υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Sue Bastien στάθηκε στο γεγονός ότι: «Οι περιγραφές για το κρασί και τον παραγωγό που είναι γραμμένες με έξυπνο τρόπο είναι πιθανό να αποσπάσουν περισσότερα θετικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια μιας τυφλής δοκιμής, να βελτιώσουν τη θετική αντίληψη για το κρασί, να οξύνουν την ποιοτική κρίση και να αξιολογήσουν το ποσό που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να αγοράσουν». Από την άλλη πλευρά ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Lucas Danner τόνισε τη σημασία της μελέτης καθώς τα εν λόγω ευρήματα έχουν σημαντικές συνέπειες για τους παραγωγούς κρασιού και τον τομέα της Horeca, στο μέτρο που οι περιγραφές συμβαδίζουν με το περιεχόμενο παρά οι απλές γευσιγνωστικού τύπου αναφορές.»

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το Beauty Killed the Beast «δραπέτευσε» από παραμύθι

Το «Beauty Killed the Beast» «δραπέτευσε» από παραμύθι

Αφιερώματα , Ποτά
Εύκολες σος για κάθε ώρα!

Εύκολες σος για κάθε ώρα!

Συνταγές
Απολαυστικά νιόκι πατάτας

Απολαυστικά νιόκι πατάτας

Συνταγές
Πρέβεζα: η είσοδος του Αμβρακικού

Πρέβεζα: η βασίλισσα του Αμβρακικού

Οδοιπορικό
Οι ξηροί καρποί και η θρεπτική τους αξία

Οι ξηροί καρποί και η θρεπτική τους αξία

Αφιερώματα

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Φλωμάρια Λήμνου Ψιλά

Φλωμάρια Λήμνου Ψιλά Χρυσάφη 800gr

Χρυσάφη

Πρόκειται για την παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου: ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια Παρασκευάζεται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα…

Τυρί τόστ πρόβειο ή αίγειο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυρί τοστ πρόβειο ή αίγειο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το Τυρί τοστ πρόβειο ή αίγειο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη είναι ένα σκληρό τυρί το οποίο έχει μπει τώρα και λίγα…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σαφράν

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σαφράν

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σαφράν είναι εξαιρετικό για να συνοδεύει ζυμαρικά, όσπρια και ρύζι. 99,60% Ελαιολαδο ,0,40% σιροπι με…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σανγκουίνι

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σανγκουίνι

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σανγκουίνι έχει ελαφριά, πλούσια, φρουτώδη γεύση με φινίρισμα βουτύρου. Χωρίς καθόλου όξινη επίγευση. Συνδυασμούς τροφίμων/Χρήση:…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Οι Δρόμοι του Κρασιού της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη

    23 Οκτωβρίου
  2. Γιορτή Τσίπουρου στο Κτήμα Χατζηβαρύτη

    4 Νοεμβρίου
  3. Οινοτικά 2017

    5 Νοεμβρίου
  4. Umami Festival Thessaly ’17

    18 Νοεμβρίου - 19 Νοεμβρίου
  5. Διεθνής Έκθεση Middle East Organic and Natural Products Expo Dubai (MENOPE)

    11 Δεκεμβρίου - 13 Δεκεμβρίου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader