Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη Ημερίδα 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι με την μεσογειακή διατροφή να αποτελεί παρελθόν για τις συνήθειές μας!

Ανησυχητικά για την υγεία και τη διατροφή των Ελλήνων είναι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χεϊβεν (New Haven). Η συγκεκριμένη Ημερίδα αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ομιλιών που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Yale με συντονιστή το Διδάκτορα Τάσο Κυριακίδη, βιοστατιστικολόγοεπιδημιολόγο, αναπληρωτή ερευνητή στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας στο Yale. Στο πλαίσιο των ομιλιών εξετάζεται η ελληνική διατροφή και η σχέση της με την υγεία.

Junk food VS Υγιεινών διατροφικών συνηθειων Greek-Gourmet.gr

Junk food VS Υγιεινών διατροφικών συνηθειων

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η κ. Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος Μεσογειακής διατροφής, η επιρροή της οικονομικής κρίσης ήταν καταστροφική για την διατροφή των Ελλήνων οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την παραδοσιακή μεσογειακή τους διατροφή η οποία βασίζονταν στα λαχανικά και στο ελαιόλαδο. Ο σύγχρονος Έλληνας πλέον καταναλώνει 260% περισσότερο κρέας ενώ τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών δείχνουν πως έχει στραφεί στη λύση των fast food ξοδεύοντας 6,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε τροφές αυτής της ποιότητας.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων Greek-Gourmet.gr

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Από τα δυσάρεστα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης ήταν η δημιουργία μίας νέας αγοράς με φτηνά και κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα τα οποία συχνά παρουσιάζονται ως «παραδοσιακά προϊόντα» με υψηλής διατροφική αξία ωστόσο παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας.

Όσον αφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας τα δεδομένα αποκαλύπτουν πως τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας ενώ ο Χαράλαμπος Οικονόμου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τόνισε πως: «Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίση πολύ πριν από την οικονομική κρίση».

Τέλος, οι εισηγητές της Ημερίδας παραδέχτηκαν πως παρά τα τρανταχτά στοιχεία η πρόληψη και η παχυσαρκία αποτελούν την τελευταία προτεραιότητα του κράτους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Αφιερώματα , Έρευνα
Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Συνταγές
Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Έρευνα , Συνταγές
Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Αφιερώματα
5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

Ποτά

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ΚΑΛΑΜΑΤΑ Π.Ο.Π Συμβατικό GREEK PONY FARM

Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ΚΑΛΑΜΑΤΑ Π.Ο.Π Συμβατικό GREEK PONY FARM

Greek Pony Farm

Το Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ΚΑΛΑΜΑΤΑ Π.Ο.Π Συμβατικό GREEK PONY FARM κάνει κάθε πιάτο μοναδικό. Φτιάχνεται για να αναδεικνύει μοναδικά ό,τι…

Μελιτζανοσαλάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Μελιτζανοσαλάτα Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Απολάυστε την Μελιτζανοσαλάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς ως συνοδευτικό στο φαγητό ή ακόμα και σαν ντιπ με παξιμαδάκια ή φρέσκο…

Λικέρ Ρόδι Ελληνικά Κεράσματα 200ml

Ελληνικά Κεράσματα

Το Λικέρ Ρόδι Ελληνικά Κεράσματα 200ml ξεχωρίζει χάρη στην υπέροχη γεύση του και το μοναδικό του άρωμα. Το ρόδι δίκαια…

Λικέρ Κεράσι Ελληνικά Κεράσματα 200ml

Ελληνικά Κεράσματα

Το Λικέρ Κεράσι Ελληνικά Κεράσματα 200ml με πρωταγωνιστή το δυναμικό κεράσι, ένα απο τα πιο ισχυρά φυσικά αντιφλεγμονώδη απελευθερώνει όλη…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μάϊου - 26 Μάϊου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader