Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη Ημερίδα 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι με την μεσογειακή διατροφή να αποτελεί παρελθόν για τις συνήθειές μας!

Ανησυχητικά για την υγεία και τη διατροφή των Ελλήνων είναι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χεϊβεν (New Haven). Η συγκεκριμένη Ημερίδα αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ομιλιών που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Yale με συντονιστή το Διδάκτορα Τάσο Κυριακίδη, βιοστατιστικολόγοεπιδημιολόγο, αναπληρωτή ερευνητή στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας στο Yale. Στο πλαίσιο των ομιλιών εξετάζεται η ελληνική διατροφή και η σχέση της με την υγεία.

Junk food VS Υγιεινών διατροφικών συνηθειων Greek-Gourmet.gr

Junk food VS Υγιεινών διατροφικών συνηθειων

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η κ. Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος Μεσογειακής διατροφής, η επιρροή της οικονομικής κρίσης ήταν καταστροφική για την διατροφή των Ελλήνων οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την παραδοσιακή μεσογειακή τους διατροφή η οποία βασίζονταν στα λαχανικά και στο ελαιόλαδο. Ο σύγχρονος Έλληνας πλέον καταναλώνει 260% περισσότερο κρέας ενώ τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών δείχνουν πως έχει στραφεί στη λύση των fast food ξοδεύοντας 6,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε τροφές αυτής της ποιότητας.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων Greek-Gourmet.gr

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Από τα δυσάρεστα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης ήταν η δημιουργία μίας νέας αγοράς με φτηνά και κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα τα οποία συχνά παρουσιάζονται ως «παραδοσιακά προϊόντα» με υψηλής διατροφική αξία ωστόσο παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας.

Όσον αφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας τα δεδομένα αποκαλύπτουν πως τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας ενώ ο Χαράλαμπος Οικονόμου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τόνισε πως: «Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίση πολύ πριν από την οικονομική κρίση».

Τέλος, οι εισηγητές της Ημερίδας παραδέχτηκαν πως παρά τα τρανταχτά στοιχεία η πρόληψη και η παχυσαρκία αποτελούν την τελευταία προτεραιότητα του κράτους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το αυθεντικό ρακόμελο

Το αυθεντικό ρακόμελο

Ποτά , Συνταγές
Σωστή διατροφή η καλύτερη άμυνα του οργανισμού

Σωστή διατροφή η καλύτερη άμυνα του οργανισμού

Έρευνα
Βότκα… το κρυστάλλινο νερό

Βότκα… το κρυστάλλινο νερό

Ποτά
Εύκολα κεκάκια Madeleine

Εύκολα κεκάκια Madeleine

Συνταγές
Καρπενήσι: ορεινό και ένδοξο

Καρπενήσι: ορεινό και ένδοξο

Οδοιπορικό

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μανιταρόσουπα

Μανιταρόσουπα Μουσείο Μανιταριών

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Η «σύνοδος κορυφής» των εκλεκτών άγριων μανιταριών: Βωλίτης, Μαύρη Τρομπέτα και Κανθαρίσκος. Η ισχύς της γεύσεως, των αρωμάτων και των…

Ανθότυρο Ξηρό Τυρί Μεράκι Ηλιάκη

Ανθότυρο Ξηρό Τυρί Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ο Ανθότυρος ο ξηρός είναι στην ουσία ανθότυρος φρέσκος αποξηραμένος και ώριμος, όπως το όνομα του ξεκάθαρα υπονοεί. Η βασική…

Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ GREEN & BLU 3lt

Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ GREEN & BLU 3lt

Green & Blu

Το Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ GREEN & BLU είναι πολύ χαμηλής οξύτητας. Το πιστοποιημένο βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,…

Chutney Πιπεριάς Φλώρινας Jukeros by Dimitris Chomatas με Τσίλι 250g

Chutney Πιπεριάς Φλώρινας Jukeros by Dimitris Chomatas με Τσίλι 250g

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απογειώστε τις γαστρονομικές σας δημιουργίες προσθέτοντας Chutney Πιπεριάς Φλώρινας Jukeros by Dimitris Chomatas με Τσίλι 250g. • Χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Detrop Boutique 2018

    24 Φεβρουαρίου - 26 Φεβρουαρίου
  2. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μαΐου - 26 Μαΐου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader