Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη Ημερίδα 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι με την μεσογειακή διατροφή να αποτελεί παρελθόν για τις συνήθειές μας!

Ανησυχητικά για την υγεία και τη διατροφή των Ελλήνων είναι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χεϊβεν (New Haven). Η συγκεκριμένη Ημερίδα αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ομιλιών που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Yale με συντονιστή το Διδάκτορα Τάσο Κυριακίδη, βιοστατιστικολόγοεπιδημιολόγο, αναπληρωτή ερευνητή στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας στο Yale. Στο πλαίσιο των ομιλιών εξετάζεται η ελληνική διατροφή και η σχέση της με την υγεία.

Junk food VS Υγιεινών διατροφικών συνηθειων Greek-Gourmet.gr

Junk food VS Υγιεινών διατροφικών συνηθειων

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η κ. Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος Μεσογειακής διατροφής, η επιρροή της οικονομικής κρίσης ήταν καταστροφική για την διατροφή των Ελλήνων οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την παραδοσιακή μεσογειακή τους διατροφή η οποία βασίζονταν στα λαχανικά και στο ελαιόλαδο. Ο σύγχρονος Έλληνας πλέον καταναλώνει 260% περισσότερο κρέας ενώ τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών δείχνουν πως έχει στραφεί στη λύση των fast food ξοδεύοντας 6,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε τροφές αυτής της ποιότητας.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων Greek-Gourmet.gr

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Από τα δυσάρεστα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης ήταν η δημιουργία μίας νέας αγοράς με φτηνά και κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα τα οποία συχνά παρουσιάζονται ως «παραδοσιακά προϊόντα» με υψηλής διατροφική αξία ωστόσο παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας.

Όσον αφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας τα δεδομένα αποκαλύπτουν πως τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας ενώ ο Χαράλαμπος Οικονόμου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τόνισε πως: «Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίση πολύ πριν από την οικονομική κρίση».

Τέλος, οι εισηγητές της Ημερίδας παραδέχτηκαν πως παρά τα τρανταχτά στοιχεία η πρόληψη και η παχυσαρκία αποτελούν την τελευταία προτεραιότητα του κράτους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΥΚΑΚΟΥ FAMILY

Λουκάκου family: τα κουλουράκια όπως παλιά!

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Κέικ με σπανάκι και μυρωδικά

Συνταγές
ΤΟ ΣΤΑΧΥ

Το Στάχυ: ζυμαρικά από δίκοκκο σιτάρι

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΠΑΤΜΟΣ

Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης

Αφιερώματα , Οδοιπορικό
Nomikos Estate

Nomikos Estate: όλη η ιστορία του νησιού μέσα σε ένα βαζάκι

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Λαζάνια Τήνου με σκόρδο Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Λαζάνια Τήνου με σκόρδο Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Λαζάνια Τήνου με σκόρδο Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά, σκόρδο και…

Λικέρ Καρυδάκι ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Λικέρ Καρυδάκι ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Ορμύλια

Τα λικέρ-ηδύποτα αποτελούν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Τα πρώτα λικέρ φτιάχτηκαν στα μοναστήρια από εκχύλιση βοτάνων και αρχικά είχαν χρήση φαρμακευτική.…

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με…

Ρόφημα Λουΐζας Jukeros by Dimitris Chomatas με Λεμόνι και Αγαύη 260ml

Ρόφημα Λουΐζας ‘Detox on the Rocks’ Jukeros by Dimitris Chomatas 250ml

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστικό ρόφημα Λουΐζας Detox on the Rocks με Λεμόνι και Αγαύη 250ml από την εταιρεία Jukeros by Dimitris Chomatas. •…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader