Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη Ημερίδα 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι με την μεσογειακή διατροφή να αποτελεί παρελθόν για τις συνήθειές μας!

Ανησυχητικά για την υγεία και τη διατροφή των Ελλήνων είναι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια Ημερίδας που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χεϊβεν (New Haven). Η συγκεκριμένη Ημερίδα αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ομιλιών που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Yale με συντονιστή το Διδάκτορα Τάσο Κυριακίδη, βιοστατιστικολόγοεπιδημιολόγο, αναπληρωτή ερευνητή στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας στο Yale. Στο πλαίσιο των ομιλιών εξετάζεται η ελληνική διατροφή και η σχέση της με την υγεία.

Junk food VS Υγιεινών διατροφικών συνηθειων Greek-Gourmet.gr

Junk food VS Υγιεινών διατροφικών συνηθειων

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η κ. Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος Μεσογειακής διατροφής, η επιρροή της οικονομικής κρίσης ήταν καταστροφική για την διατροφή των Ελλήνων οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την παραδοσιακή μεσογειακή τους διατροφή η οποία βασίζονταν στα λαχανικά και στο ελαιόλαδο. Ο σύγχρονος Έλληνας πλέον καταναλώνει 260% περισσότερο κρέας ενώ τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών δείχνουν πως έχει στραφεί στη λύση των fast food ξοδεύοντας 6,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε τροφές αυτής της ποιότητας.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων Greek-Gourmet.gr

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή των Ελλήνων

Από τα δυσάρεστα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης ήταν η δημιουργία μίας νέας αγοράς με φτηνά και κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα τα οποία συχνά παρουσιάζονται ως «παραδοσιακά προϊόντα» με υψηλής διατροφική αξία ωστόσο παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας.

Όσον αφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας τα δεδομένα αποκαλύπτουν πως τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας ενώ ο Χαράλαμπος Οικονόμου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τόνισε πως: «Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίση πολύ πριν από την οικονομική κρίση».

Τέλος, οι εισηγητές της Ημερίδας παραδέχτηκαν πως παρά τα τρανταχτά στοιχεία η πρόληψη και η παχυσαρκία αποτελούν την τελευταία προτεραιότητα του κράτους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Συνταγές
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Αφιερώματα
Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Συνταγές
Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Αφιερώματα
Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μαρμελάδα CITRUS τριών εσπεριδοειδών

Μαρμελάδα CITRUS τριών εσπεριδοειδών

Citrus - Άρωμα Μνήμης

Η χειροποίητη μαρμελάδα CITRUS τριών εσπεριδοειδών περιλαμβάνει το τρίπτυχος της απόλυτης γευστικής επιτυχίας: Πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και νεράντζι. Δεν υπάρχει αμφιβολία…

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 250γρ. σε Vaccum ΟΡΜΥΛΙΑ

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 250γρ. σε Vaccum ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της μαύρης ελιάς (θρούμπας), που αποτελεί μια ιδιαίτερη ποικιλία της Μονής, γίνεται τον β. Η ελιά πρέπει να…

Μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι και σοκολάτα

Μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι και σοκολάτα

Citrus - Άρωμα Μνήμης

Η χειροποίητη μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι και σοκολάτα αποτελεί μια ασυναγώνιστη γευστική πρόταση με έναν εκρηκτικό συνδυασμό που ικανοποιεί και…

Αφυδατωμένη Ποικιλία του Δάσους

Αφυδατωμένη Ποικιλία του Δάσους

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Η μυστική συνταγή των ξωτικών του δάσους με συνδυασμό πέντε εκλεκτών αποξηραμένων μανιταριών (Βωλίτη, Κανθαρίσκου, Κρατηρίσκου, Λεντινίσκης και Μαράσμιου), για…


expotrof-banner

Εγγραφή στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader