Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα από το ΜΚΤ

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα από το ΜΚΤ

Κάθε χρόνο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει την ευκαιρία σε περισσότερα από 150 σχολεία και 15.000 περίπου μαθητές να δανειστούν και να χρησιμοποιήσουν τις Μουσειοσυσκευές ή αλλιώς τις εκπαιδευτικές βαλίτσες, οι οποίες αποκαλύπτουν μοναδικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Φέτος, έχουν σχεδιαστεί 6 διαφορετικές Μουσειοσκευές, μεταξύ των οποίων και «η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα».

Η νέα μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα» θα ταξιδέψει σε σχολεία όλης της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Η νέα μουσειοσκευή απευθύνεται στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και διδάσκει στους μαθητές τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων και τα μυστικά μιας ισορροπημένης διατροφής, μέσα από κείμενα, εικόνες, πλούσιο ηλεκτρονικό υλικό, εκπαιδευτικά παιχνίδια, αντίγραφα αρχαίων σκευών και δραστηριότητες.

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα από το ΜΚΤ Greek-Gourmet.gr

Άποψη της μουσειοσυσκευής για την διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού. Μάλιστα, άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης αλλά και πολιτισμού.

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα από το ΜΚΤ  Greek-Gourmet.gr

Πιστό αντίγραφο σκεύους της αρχαίας Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνεται στην μουσειοσυσκευή για την διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

Ποια όμως είναι η διαδικασία; Ο εκπαιδευτικός δανείζεται τη μουσειοσκευή από το μουσείο και τη χρησιμοποιεί ως εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα της Ιστορίας, της Γλώσσας ή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε διάφορες άλλες δράσεις. Επίσης μπορεί να την αξιοποιήσει για την προετοιμασία της επίσκεψης των μαθητών στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και σε οποιοδήποτε Μουσείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού διαθέτει εκθέματα που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων.

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα από το ΜΚΤ  Greek-Gourmet.gr

Πιστό αντίγραφο σκεύους της αρχαίας Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνεται στην μουσειοσυσκευή για την διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

Μεταξύ άλλων, μέσα από τη νέα μουσειοσκευή, οι μαθητές θα γνωρίσουν τα σκεύη που είναι απαραίτητα στην κουζίνα αλλά και στο καθημερινό και εορταστικό τραπέζι. Επιπλέον, μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο τις πηγές της διατροφής, όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, το μέλι, τους καρποί, το ψάρι και το κρέας. Με τη χρήση της μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα», οι μαθητές γνωρίζουν τα οφέλη της σωστής διατροφής και του ισορροπημένου πρωινού, τη διατροφή και το ρόλο της στην κοινωνική ζωή, όπως τα συμπόσια, τις γιορτές και τις θρησκευτικές τελετές, καθώς και διάφορες συνταγές και αγαπημένες τροφές στην αρχαιότητα.

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα από το ΜΚΤ  Greek-Gourmet.gr

Άποψη μιας κουζίνας στα αρχαία χρόνια

Μάλιστα, ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σκεύη και το ύφασμα της μουσειοσκευής για να δημιουργήσει, μέσα στην τάξη, μια γωνιά που να αναπαριστά το περιβάλλον μιας κουζίνας στα αρχαία χρόνια. Επιπλέον, μπορεί ακόμη και να προσκαλέσει τα παιδιά να φτιάξουν το μενού μιας εβδομάδας -εμπνευσμένα από τις συνταγές των αρχαίων Ελλήνων- και να το εφαρμόσουν σπίτι τους ή να σχεδιάσουν ένα παιχνίδι γνώσεων τύπου trivial pursuit. Τα παιδιά μπορούν επίσης να φτιάξουν σπίτι τους μπισκότα με βρώμη και σταφίδες με βάση τη συνταγή που περιλαμβάνεται μέσα στο υλικό της μουσειοσκευής.

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα από το ΜΚΤ  Greek-Gourmet.gr

Χρησιμοποιώντας το υλικό της μουσειοσκευής και παίζοντας παιχνίδια όπως το παιχνίδι τύπου twister game «Ισορροπώντας στις τροφές», τα παιδιά θα αντιληφθούν καταρχάς τη σημασία ενός πλήρους πρωινού, συζητώντας με τον εκπαιδευτικό ποιες τροφές είναι απαραίτητες. Στη συνέχεια, καθώς θα επεξεργάζονται σκεύη πιστά αντίγραφα εκθεμάτων από τις Συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα γνωρίσουν τις διατροφικές συνήθειες, τα είδη γευμάτων και αγαπημένα φαγητά και συνταγές στην αρχαία Αθήνα και Ρώμη.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνηςhttps://www.cycladic.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Αφιερώματα

Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Αφιερώματα , Επικαιρότητα

Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας

Αφιερώματα , Ποτά

Upupa Epops, ο ψαγμένος τσαλαπετεινός των Πετραλώνων

Αφιερώματα , Ποτά

Ποτό και τσιγάρο προκαλούν πρόωρη γήρανση

Έρευνα

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food - Συλλογή 9 Βοτάνων 4,2lt

Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food – Συλλογή 9 Βοτάνων 4,2lt

Nissos Greek Food

Είσαστε έτοιμοι να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο  των ελληνικών βοτάνων; Το Nissos Greek Food σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα Αποξηραμένα Αυθεντικά…

Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχεται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι.…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σοκολάτας

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σοκολάτας

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σοκολάτας είναι τέλειο για ψημένα επιδόρπια όπως κρέπες, cup cakes και κέικ. Μπορεί επίσης να…

Επιτραπέζιες Ελιές Νο6 Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή και Αδραμυτιανή 200γρ.

Επιτραπέζιες Ελιές Νο6 Nissos Greek Food – Ποικιλία Κολοβή και Αδραμυτιανή 200γρ.

Nissos Greek Food

Οι Επιτραπέζιες Ελιές Νο6 Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή και Αδραμυτιανή 200γρ. έχουν εξαιρετικά πλούσια γεύση, δυνατό άρωμα και ιδιαίτερα…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    26 Ιανουαρίου-12:00 μμ - 29 Ιανουαρίου-5:00 μμ
  2. Ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή» στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

    26 Ιανουαρίου-4:00 μμ - 7:00 μμ
  3. Η Έκθεση Agrotica έρχεται το Φεβρουάριο

    1 Φεβρουαρίου - 4 Φεβρουαρίου
  4. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μαΐου - 26 Μαΐου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader