Η διατροφή που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Η διατροφή που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ για τη διατροφή έρχεται να συνδέσει την μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Francis Crick των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μελέτη με στόχο την βέλτιστη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής. Για τις ανάγκες της έρευνας μελέτησαν μύγες των φρούτων (Drosophila melanogaster) οι οποίες εμφανίζουν πολλά κοινά γενετικά στοιχεία με τους ανθρώπους ενώ το γεγονός ότι ο κύκλος ζωής τους ολοκληρώνεται μέσα σε δύο με τρεις μήνες τις αναδεικνύει σε ιδανικό μοντέλο μελέτης του προσδόκιμου ζωής.

Τα δεδομένα τα οποία συγκέντρωσαν οδήγησαν στη διαπίστωση πως οι μύγες οι οποίες μεγάλωσαν ακολουθώντας μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής τους κατόρθωσαν να ζήσουν το διπλάσιο χρόνο από ότι εκείνες που είχαν κάνει την κλασική διατροφή από την αρχή της ζωής τους.

Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ για τη διατροφή έρχεται να συνδέσει την μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Greek-Gourmet.gr

Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ για τη διατροφή έρχεται να συνδέσει την μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Επάνω σε αυτή τη διαπίστωση ο Άλεξ Γκουλντ συγγραφέας της εν λόγω μελέτης σχολίασε: «Υπάρχουν αποδείξεις από ανθρώπους και άλλα θηλαστικά ότι η μητρική διατροφή μπορεί να τροποποιήσει τον κίνδυνο των απογόνων να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη μετέπειτα στη ζωή τους, αλλά οι υποκείμενες γενετικές διαδικασίες αυτή της επίδρασης δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί». Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει το γεγονός πως η έρευνα αφορά στις μύγες των φρούτων και όχι στους ανθρώπους και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν ποτέ σύσταση διατροφής για τις μέλλουσες μητέρες.

Η επιρροή της κατανάλωσης πρωτεΐνης φάνηκε στο γεγονός ότι οι ενήλικες μύγες απελευθέρωναν τοξικά λιπίδια από το δέρμα τους τα οποία μείωναν το προσδόκιμο της ζωής τους. Στην περίπτωση που η μύγα είχε μία φτωχότερη σε πρωτεΐνες διατροφή στα πρώτα στάδια της ζωής της τα λιπίδια ήταν λιγότερο τοξικά.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη διαπίστωση και το συσχετισμό της με τον άνθρωπο ο Δρ. Γκουλντ ανέφερε: “Όπως οι μύγες των φρούτων, έτσι και οι άνθρωποι παράγουν δερματικά λιπίδια που ενυδατώνουν και προστατεύουν το δέρμα από τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Αλλά μπορούν επίσης να είναι επιβλαβείς επειδή αλληλεπιδρούν με το ηλιακό φως και άλλους στρεσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος για να παράγουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που επιταχύνουν τα σημάδια της γήρανσης».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Grandma’s Restaurant: Ένας μοναδικός γαστρονομικός προορισμός

Grandma’s Restaurant: Ένας μοναδικός γαστρονομικός προορισμός

Αφιερώματα

Μικρά μυστικά διατροφής για να δροσίσετε τον οργανισμό σας

Αφιερώματα
Μουχλιασμένα τρόφιμα: Κι, όμως, κάποια μπορείτε να τα καταναλώσετε

Μουχλιασμένα τρόφιμα: Κι, όμως, κάποια μπορείτε να τα καταναλώσετε

Αφιερώματα
Τηνιακοί Αμπελώνες T-OINOS: από τους μονόλιθους… στην παραγωγή γεύσεων και αρωμάτων!

Τηνιακοί Αμπελώνες T-OINOS: από τους μονόλιθους… στην παραγωγή γεύσεων και αρωμάτων!

Αφιερώματα , Ποτά

Το φακόρυζο… σύμμαχος ενάντια στο σάκχαρο

Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση lime

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση lime

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση lime ταιριάζει με σαλάτες, με άλλες γεύσεις εσπεριδοειδών, με ψάρι, κοτόπουλο και χοιρινό. Μάλιστα, μπορούμε…

Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Χειροποίητο λαδένιο παξιμάδι Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχεται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι.…

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 200γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 200γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Λεμόνι 200γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON κλασικό

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON κλασικό

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON κλασικό είναι γλυκό και σιροπιαστό  με ένα χαμηλό επίπεδο οξύτητας. Συνδυάζεται με οποιοδήποτε καλό κρασί ή φρούτα. Ολοκλήρωση…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 83η ΔΕΘ HELEXPO 2018

    8 Σεπτεμβρίου-10:00 πμ - 16 Σεπτεμβρίου-10:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader