Η διατροφή που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Η διατροφή που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ για τη διατροφή έρχεται να συνδέσει την μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Francis Crick των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μελέτη με στόχο την βέλτιστη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής. Για τις ανάγκες της έρευνας μελέτησαν μύγες των φρούτων (Drosophila melanogaster) οι οποίες εμφανίζουν πολλά κοινά γενετικά στοιχεία με τους ανθρώπους ενώ το γεγονός ότι ο κύκλος ζωής τους ολοκληρώνεται μέσα σε δύο με τρεις μήνες τις αναδεικνύει σε ιδανικό μοντέλο μελέτης του προσδόκιμου ζωής.

Τα δεδομένα τα οποία συγκέντρωσαν οδήγησαν στη διαπίστωση πως οι μύγες οι οποίες μεγάλωσαν ακολουθώντας μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής τους κατόρθωσαν να ζήσουν το διπλάσιο χρόνο από ότι εκείνες που είχαν κάνει την κλασική διατροφή από την αρχή της ζωής τους.

Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ για τη διατροφή έρχεται να συνδέσει την μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Greek-Gourmet.gr

Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ για τη διατροφή έρχεται να συνδέσει την μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Επάνω σε αυτή τη διαπίστωση ο Άλεξ Γκουλντ συγγραφέας της εν λόγω μελέτης σχολίασε: «Υπάρχουν αποδείξεις από ανθρώπους και άλλα θηλαστικά ότι η μητρική διατροφή μπορεί να τροποποιήσει τον κίνδυνο των απογόνων να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη μετέπειτα στη ζωή τους, αλλά οι υποκείμενες γενετικές διαδικασίες αυτή της επίδρασης δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί». Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει το γεγονός πως η έρευνα αφορά στις μύγες των φρούτων και όχι στους ανθρώπους και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν ποτέ σύσταση διατροφής για τις μέλλουσες μητέρες.

Η επιρροή της κατανάλωσης πρωτεΐνης φάνηκε στο γεγονός ότι οι ενήλικες μύγες απελευθέρωναν τοξικά λιπίδια από το δέρμα τους τα οποία μείωναν το προσδόκιμο της ζωής τους. Στην περίπτωση που η μύγα είχε μία φτωχότερη σε πρωτεΐνες διατροφή στα πρώτα στάδια της ζωής της τα λιπίδια ήταν λιγότερο τοξικά.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη διαπίστωση και το συσχετισμό της με τον άνθρωπο ο Δρ. Γκουλντ ανέφερε: “Όπως οι μύγες των φρούτων, έτσι και οι άνθρωποι παράγουν δερματικά λιπίδια που ενυδατώνουν και προστατεύουν το δέρμα από τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Αλλά μπορούν επίσης να είναι επιβλαβείς επειδή αλληλεπιδρούν με το ηλιακό φως και άλλους στρεσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος για να παράγουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που επιταχύνουν τα σημάδια της γήρανσης».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

Β6: ο σύμμαχος της καλής υγείας

Αφιερώματα
Ναύπακτος

Ναύπακτος: η απόλυτη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου

Οδοιπορικό
VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Vegan: η νέα τάση διατροφής που τείνει να γίνει τρόπος ζωής

Αφιερώματα
TEFF

Teff: η νέα υπερτροφή που αγαπούν οι δρομείς

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Τυρί Σαν Μιχάλη Gold Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Τυρί Σαν Μιχάλη Gold Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Το παραδοσιακό τυρί Σαν Μιχάλη Gold που είναι κατηγορίας ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) παρασκευάζεται από 100% παστεριωμένο αγελαδινό γάλα Σύρου…

Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή 500ml

Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food – Ποικιλία Κολοβή 500ml

Nissos Greek Food

Το Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή 500ml ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα και…

Ελαιόλαδο GREEN & BLU με γεύση λεμόνι 250ml

Ελαιόλαδο GREEN & BLU με γεύση λεμόνι 250ml

Green & Blu

Το Ελαιόλαδο GREEN & BLU με γεύση λεμόνι 250ml προέρχεται από Κορωνέϊκη ποικιλία ελιάς. Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο με ελαφριά,…

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 180γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 180γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της μαύρης ελιάς (θρούμπας), που αποτελεί μια ιδιαίτερη ποικιλία της Μονής, γίνεται τον β. Η ελιά πρέπει να…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader