Glühwein: με τη ζεστασιά των εορτών

Glühwein: με τη ζεστασιά των γιορτών

Το ζεστό αρωματικό κρασί Glühwein που απολαμβάνουμε τις μέρες των εορτών πέρα από υπέροχη γεύση και μεθυστικό άρωμα έχει μία μακραίωνη ιστορία που φτάνει μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή.

Όσοι ταξιδεύουν στη βόρεια Ευρώπη τις μέρες των γιορτών σίγουρα έχουν συναντήσει στις μεγάλες αγορές αλλά και σε πλανόδιους πωλητές το ζεστό κρασί των γιορτών με τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα φρούτα που σε ζεσταίνει από την πρώτη γουλιά.

Πώς όμως ξεκίνησε η παράδοση του Glühwein; Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για το περίφημο ζεστό κρασί προέρχονται από τον 2ο αι. π.Χ. και την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η σπανιότητα των μπαχαρικών έκανε το συγκεκριμένο κρασί εκλεπτυσμένη απόλαυση για λίγους αλλά και για τους πολυταξιδεμένους στρατιώτες των λεγεώνων των κατακτητών. Τα πολλά ταξίδια και οι κατακτήσεις των Ρωμαίων σύστησαν το ζεστό κρασί σε ολόκληρη την Ευρώπη δημιουργώντας μία παράδοση η οποία διατηρήθηκε και εμπλουτίσθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από τις λέξεις glow και wine καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιούσαν σκεύη τα οποία πυρακτώνονταν με τη φωτιά. Στις γερμανόφωνες περιοχές είναι αρκετά διαδεδομένο ενώ η παλαιότερη κούπα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την απόλαυση του συγκεκριμένου κρασιού χρονολογείται το 1420 μ.Χ. και άνηκε στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή.

Στις μέρες μας μπορούμε να βρούμε το Glühwein σε μία πληθώρα παραλλαγών, παρασκευών και ονομασιών αναλόγως με την περιοχή που βρισκόμαστε. Έτσι λοιπόν ζητώντας οτιδήποτε από τα παρακάτω Glühwein (Γερμανία), Mulled Wine (Μ. Βρετανία), Vin Chaud (Γαλλία), Glög (Σουηδία) θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ζεστό κρασί με μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα ή εσπεριδοειδή. Στη συνηθέστερη μορφή του φτιάχνεται από κόκκινο κρασί στο οποίο έχουν προστεθεί κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πορτοκάλι, αποξηραμένες σταφίδες και ζάχαρη ή μέλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει προστεθεί στο μείγμα κονιάκ αλλά και ως βάση του να έχει χρησιμοποιηθεί λευκό κρασί.

Παραγγέλνοντας το ζεστό κρασί σε κάποιο κατάστημα του εξωτερικού θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως ενδέχεται στην τιμή να περιλαμβάνεται και η τιμή της κούπας στο οποίο θα μας σερβιριστεί καθώς είθισται να δημιουργούνται κάθε χρόνο οι ανάλογες κούπες με αναγραφόμενο το έτος. Εάν πάλι αποφασίσουμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας στο σπίτι θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως απαγορεύεται να το ξαναζεστάνουμε ενώ θα πρέπει να το αποσύρουμε από τη φωτιά προτού αυτό να αρχίσει να βράζει.

Glühwein

Υλικά για 4 άτομα
1 φιάλη κόκκινο κρασί
3 ξύλα κανέλας
20 καρφάκια γαρύφαλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. σταφίδες
Χυμό και φλούδα από δύο πορτοκάλια ακέρωτα
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα φροντίζοντας η φλούδα πορτοκαλιού να μην έχει πολύ από το λευκό του γιατί αυτό θα πικρίσει το κρασί μας.
  2. Ζεσταίνουμε το κρασί ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να διαλυθεί το μέλι. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε το κρασί μέχρι πριν από το σημείο του βρασμού.
  3. Αποσύρουμε και αφήνουμε σκεπασμένο το κρασί για περίπου ένα τέταρτο ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
  4. Σουρώνουμε και σερβίρουμε στα ποτήρια διακοσμώντας με ένα ξύλο κανέλας και φρέσκια φλούδα πορτοκαλιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

5 σπιτικές μάσκες για λαμπερά μαλλιά και ενυδατωμένο δέρμα

Αφιερώματα
ΘΑΣΟΣ

Θάσος: το νησί των Σειρήνων με τις ξακουστές παραλίες

Οδοιπορικό
PROMITHION ΚΡΙΤΑΜΟ

Κρίταμο, αρωματικό και ευεργετικό!

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

Πατάτες οι… γεμιστές!

Συνταγές
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο

Άρθρα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με πάστα ελιάς Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με πάστα ελιάς Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με πάστα ελιάς Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως πάστα ελιάς,…

Λαζάνια Τήνου με σπανάκι Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Λαζάνια Τήνου με σπανάκι Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Λαζάνια Τήνου με σπανάκι Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά, σπανάκι και αλάτι.…

Τσάι του βουνού ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ.

Τσάι του βουνού ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ.

Ορμύλια

Το Τσάι του βουνού ΟΡΜΥΛΙΑ 45γρ. συλλέγεται στο Άγιον Όρος και ανήκει στην ποικιλία Sideritis Athoa (μποτάνικα, όπως το ονομάζουν οι…

Λικέρ-Βιολογικό Κρασί Οινοποιήματα 500ml Κοιν.Σ.Επ. Έρκυνα

Λικέρ-Βιολογικό Κρασί Οινοποιήματα 500ml Κοιν.Σ.Επ. Έρκυνα

Κοιν.Σ.Επ. Έρκυνα

Με μεράκι, επιμονή και δίνοντας έμφαση στις αγνές πρώτες ύλες, η Κοιν.Σ.Επ. Έρκυνα δημιούργησε το Λικέρ-Βιολογικό Κρασί Οινοποιήματα 500ml Κοιν.Σ.Επ.…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεων αυτήν τη στιγμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader