Glühwein: με τη ζεστασιά των εορτών

Glühwein: με τη ζεστασιά των γιορτών

Το ζεστό αρωματικό κρασί Glühwein που απολαμβάνουμε τις μέρες των εορτών πέρα από υπέροχη γεύση και μεθυστικό άρωμα έχει μία μακραίωνη ιστορία που φτάνει μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή.

Όσοι ταξιδεύουν στη βόρεια Ευρώπη τις μέρες των γιορτών σίγουρα έχουν συναντήσει στις μεγάλες αγορές αλλά και σε πλανόδιους πωλητές το ζεστό κρασί των γιορτών με τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα φρούτα που σε ζεσταίνει από την πρώτη γουλιά.

Πώς όμως ξεκίνησε η παράδοση του Glühwein; Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για το περίφημο ζεστό κρασί προέρχονται από τον 2ο αι. π.Χ. και την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η σπανιότητα των μπαχαρικών έκανε το συγκεκριμένο κρασί εκλεπτυσμένη απόλαυση για λίγους αλλά και για τους πολυταξιδεμένους στρατιώτες των λεγεώνων των κατακτητών. Τα πολλά ταξίδια και οι κατακτήσεις των Ρωμαίων σύστησαν το ζεστό κρασί σε ολόκληρη την Ευρώπη δημιουργώντας μία παράδοση η οποία διατηρήθηκε και εμπλουτίσθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από τις λέξεις glow και wine καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιούσαν σκεύη τα οποία πυρακτώνονταν με τη φωτιά. Στις γερμανόφωνες περιοχές είναι αρκετά διαδεδομένο ενώ η παλαιότερη κούπα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την απόλαυση του συγκεκριμένου κρασιού χρονολογείται το 1420 μ.Χ. και άνηκε στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή.

Στις μέρες μας μπορούμε να βρούμε το Glühwein σε μία πληθώρα παραλλαγών, παρασκευών και ονομασιών αναλόγως με την περιοχή που βρισκόμαστε. Έτσι λοιπόν ζητώντας οτιδήποτε από τα παρακάτω Glühwein (Γερμανία), Mulled Wine (Μ. Βρετανία), Vin Chaud (Γαλλία), Glög (Σουηδία) θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ζεστό κρασί με μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα ή εσπεριδοειδή. Στη συνηθέστερη μορφή του φτιάχνεται από κόκκινο κρασί στο οποίο έχουν προστεθεί κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πορτοκάλι, αποξηραμένες σταφίδες και ζάχαρη ή μέλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει προστεθεί στο μείγμα κονιάκ αλλά και ως βάση του να έχει χρησιμοποιηθεί λευκό κρασί.

Παραγγέλνοντας το ζεστό κρασί σε κάποιο κατάστημα του εξωτερικού θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως ενδέχεται στην τιμή να περιλαμβάνεται και η τιμή της κούπας στο οποίο θα μας σερβιριστεί καθώς είθισται να δημιουργούνται κάθε χρόνο οι ανάλογες κούπες με αναγραφόμενο το έτος. Εάν πάλι αποφασίσουμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας στο σπίτι θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως απαγορεύεται να το ξαναζεστάνουμε ενώ θα πρέπει να το αποσύρουμε από τη φωτιά προτού αυτό να αρχίσει να βράζει.

Glühwein

Υλικά για 4 άτομα
1 φιάλη κόκκινο κρασί
3 ξύλα κανέλας
20 καρφάκια γαρύφαλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. σταφίδες
Χυμό και φλούδα από δύο πορτοκάλια ακέρωτα
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα φροντίζοντας η φλούδα πορτοκαλιού να μην έχει πολύ από το λευκό του γιατί αυτό θα πικρίσει το κρασί μας.
  2. Ζεσταίνουμε το κρασί ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να διαλυθεί το μέλι. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε το κρασί μέχρι πριν από το σημείο του βρασμού.
  3. Αποσύρουμε και αφήνουμε σκεπασμένο το κρασί για περίπου ένα τέταρτο ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
  4. Σουρώνουμε και σερβίρουμε στα ποτήρια διακοσμώντας με ένα ξύλο κανέλας και φρέσκια φλούδα πορτοκαλιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Αφιερώματα , Έρευνα
Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Συνταγές
Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Έρευνα , Συνταγές
Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Αφιερώματα
5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

Ποτά

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ανθότυρο φρέσκο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ανθότυρο φρέσκο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Είναι η μυζήθρα ή αλλιώς ανθότυρος φρέσκος, ένα από τα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδας και θα μπορούσε να πει κανείς…

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Λεμόνι 250gr.

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Λεμόνι 250gr.

Nissos Greek Food

Το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Λεμόνι 250gr. υπόσχεται να σας παρασύρει σε μοναδικές γεύσεις…

Στάκα Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Στάκα Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Η στάκα από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη είναι προϊόν που παράγεται από το βρασμό του αθόγαλου σε χαμηλή θερμοκρασία με προσθήκη…

Λαζάνια Τήνου με αυγά & γάλα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Λαζάνια Τήνου με αυγά & γάλα Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Λαζάνια Τήνου με αυγά & γάλα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως σιμιγδάλι, αυγά,…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μάϊου - 26 Μάϊου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader