Glühwein: με τη ζεστασιά των εορτών

Glühwein: με τη ζεστασιά των γιορτών

Το ζεστό αρωματικό κρασί Glühwein που απολαμβάνουμε τις μέρες των εορτών πέρα από υπέροχη γεύση και μεθυστικό άρωμα έχει μία μακραίωνη ιστορία που φτάνει μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή.

Όσοι ταξιδεύουν στη βόρεια Ευρώπη τις μέρες των γιορτών σίγουρα έχουν συναντήσει στις μεγάλες αγορές αλλά και σε πλανόδιους πωλητές το ζεστό κρασί των γιορτών με τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα φρούτα που σε ζεσταίνει από την πρώτη γουλιά.

Πώς όμως ξεκίνησε η παράδοση του Glühwein; Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για το περίφημο ζεστό κρασί προέρχονται από τον 2ο αι. π.Χ. και την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η σπανιότητα των μπαχαρικών έκανε το συγκεκριμένο κρασί εκλεπτυσμένη απόλαυση για λίγους αλλά και για τους πολυταξιδεμένους στρατιώτες των λεγεώνων των κατακτητών. Τα πολλά ταξίδια και οι κατακτήσεις των Ρωμαίων σύστησαν το ζεστό κρασί σε ολόκληρη την Ευρώπη δημιουργώντας μία παράδοση η οποία διατηρήθηκε και εμπλουτίσθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από τις λέξεις glow και wine καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιούσαν σκεύη τα οποία πυρακτώνονταν με τη φωτιά. Στις γερμανόφωνες περιοχές είναι αρκετά διαδεδομένο ενώ η παλαιότερη κούπα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την απόλαυση του συγκεκριμένου κρασιού χρονολογείται το 1420 μ.Χ. και άνηκε στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή.

Στις μέρες μας μπορούμε να βρούμε το Glühwein σε μία πληθώρα παραλλαγών, παρασκευών και ονομασιών αναλόγως με την περιοχή που βρισκόμαστε. Έτσι λοιπόν ζητώντας οτιδήποτε από τα παρακάτω Glühwein (Γερμανία), Mulled Wine (Μ. Βρετανία), Vin Chaud (Γαλλία), Glög (Σουηδία) θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ζεστό κρασί με μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα ή εσπεριδοειδή. Στη συνηθέστερη μορφή του φτιάχνεται από κόκκινο κρασί στο οποίο έχουν προστεθεί κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πορτοκάλι, αποξηραμένες σταφίδες και ζάχαρη ή μέλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει προστεθεί στο μείγμα κονιάκ αλλά και ως βάση του να έχει χρησιμοποιηθεί λευκό κρασί.

Παραγγέλνοντας το ζεστό κρασί σε κάποιο κατάστημα του εξωτερικού θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως ενδέχεται στην τιμή να περιλαμβάνεται και η τιμή της κούπας στο οποίο θα μας σερβιριστεί καθώς είθισται να δημιουργούνται κάθε χρόνο οι ανάλογες κούπες με αναγραφόμενο το έτος. Εάν πάλι αποφασίσουμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας στο σπίτι θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως απαγορεύεται να το ξαναζεστάνουμε ενώ θα πρέπει να το αποσύρουμε από τη φωτιά προτού αυτό να αρχίσει να βράζει.

Glühwein

Υλικά για 4 άτομα
1 φιάλη κόκκινο κρασί
3 ξύλα κανέλας
20 καρφάκια γαρύφαλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. σταφίδες
Χυμό και φλούδα από δύο πορτοκάλια ακέρωτα
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα φροντίζοντας η φλούδα πορτοκαλιού να μην έχει πολύ από το λευκό του γιατί αυτό θα πικρίσει το κρασί μας.
  2. Ζεσταίνουμε το κρασί ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να διαλυθεί το μέλι. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε το κρασί μέχρι πριν από το σημείο του βρασμού.
  3. Αποσύρουμε και αφήνουμε σκεπασμένο το κρασί για περίπου ένα τέταρτο ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
  4. Σουρώνουμε και σερβίρουμε στα ποτήρια διακοσμώντας με ένα ξύλο κανέλας και φρέσκια φλούδα πορτοκαλιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

Έρευνα
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

Β6: ο σύμμαχος της καλής υγείας

Αφιερώματα
Ναύπακτος

Ναύπακτος: η απόλυτη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου

Οδοιπορικό
VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Vegan: η νέα τάση διατροφής που τείνει να γίνει τρόπος ζωής

Αφιερώματα
TEFF

Teff: η νέα υπερτροφή που αγαπούν οι δρομείς

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι και σοκολάτα

Μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι και σοκολάτα

Citrus - Άρωμα Μνήμης

Η χειροποίητη μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι και σοκολάτα αποτελεί μια ασυναγώνιστη γευστική πρόταση με έναν εκρηκτικό συνδυασμό που ικανοποιεί και…

Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός

Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός

Μελισσοκομία Χελμός

Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, το Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός δεν είναι πάρα πολυ γλυκό. Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι…

Επιτραπέζιες Ελιές Νο6 Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή και Αδραμυτιανή 13kgr.

Επιτραπέζιες Ελιές Νο6 Nissos Greek Food – Ποικιλία Κολοβή και Αδραμυτιανή 13kgr.

Nissos Greek Food

Οι Επιτραπέζιες Ελιές Νο6 Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή και Αδραμυτιανή 13kgr. έχουν εξαιρετικά πλούσια γεύση, δυνατό άρωμα και ιδιαίτερα…

Θυμάρι - Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 45γρ.

Θυμάρι – Αποξηραμένα Αυθεντικά Ελληνικά Βότανα Λέσβου & Κρήτης Nissos Greek Food 45γρ.

Nissos Greek Food

Είσαστε έτοιμοι να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο  των ελληνικών βοτάνων; Το Nissos Greek Food σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα Αποξηραμένα Αυθεντικά…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    1 Φεβρουαρίου-12:00 μμ - 4 Φεβρουαρίου-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader