Glühwein: με τη ζεστασιά των εορτών

Glühwein: με τη ζεστασιά των γιορτών

Το ζεστό αρωματικό κρασί Glühwein που απολαμβάνουμε τις μέρες των εορτών πέρα από υπέροχη γεύση και μεθυστικό άρωμα έχει μία μακραίωνη ιστορία που φτάνει μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή.

Όσοι ταξιδεύουν στη βόρεια Ευρώπη τις μέρες των γιορτών σίγουρα έχουν συναντήσει στις μεγάλες αγορές αλλά και σε πλανόδιους πωλητές το ζεστό κρασί των γιορτών με τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα φρούτα που σε ζεσταίνει από την πρώτη γουλιά.

Πώς όμως ξεκίνησε η παράδοση του Glühwein; Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για το περίφημο ζεστό κρασί προέρχονται από τον 2ο αι. π.Χ. και την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η σπανιότητα των μπαχαρικών έκανε το συγκεκριμένο κρασί εκλεπτυσμένη απόλαυση για λίγους αλλά και για τους πολυταξιδεμένους στρατιώτες των λεγεώνων των κατακτητών. Τα πολλά ταξίδια και οι κατακτήσεις των Ρωμαίων σύστησαν το ζεστό κρασί σε ολόκληρη την Ευρώπη δημιουργώντας μία παράδοση η οποία διατηρήθηκε και εμπλουτίσθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από τις λέξεις glow και wine καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιούσαν σκεύη τα οποία πυρακτώνονταν με τη φωτιά. Στις γερμανόφωνες περιοχές είναι αρκετά διαδεδομένο ενώ η παλαιότερη κούπα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την απόλαυση του συγκεκριμένου κρασιού χρονολογείται το 1420 μ.Χ. και άνηκε στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή.

Στις μέρες μας μπορούμε να βρούμε το Glühwein σε μία πληθώρα παραλλαγών, παρασκευών και ονομασιών αναλόγως με την περιοχή που βρισκόμαστε. Έτσι λοιπόν ζητώντας οτιδήποτε από τα παρακάτω Glühwein (Γερμανία), Mulled Wine (Μ. Βρετανία), Vin Chaud (Γαλλία), Glög (Σουηδία) θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ζεστό κρασί με μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα ή εσπεριδοειδή. Στη συνηθέστερη μορφή του φτιάχνεται από κόκκινο κρασί στο οποίο έχουν προστεθεί κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πορτοκάλι, αποξηραμένες σταφίδες και ζάχαρη ή μέλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει προστεθεί στο μείγμα κονιάκ αλλά και ως βάση του να έχει χρησιμοποιηθεί λευκό κρασί.

Παραγγέλνοντας το ζεστό κρασί σε κάποιο κατάστημα του εξωτερικού θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως ενδέχεται στην τιμή να περιλαμβάνεται και η τιμή της κούπας στο οποίο θα μας σερβιριστεί καθώς είθισται να δημιουργούνται κάθε χρόνο οι ανάλογες κούπες με αναγραφόμενο το έτος. Εάν πάλι αποφασίσουμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας στο σπίτι θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως απαγορεύεται να το ξαναζεστάνουμε ενώ θα πρέπει να το αποσύρουμε από τη φωτιά προτού αυτό να αρχίσει να βράζει.

Glühwein

Υλικά για 4 άτομα
1 φιάλη κόκκινο κρασί
3 ξύλα κανέλας
20 καρφάκια γαρύφαλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. σταφίδες
Χυμό και φλούδα από δύο πορτοκάλια ακέρωτα
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα φροντίζοντας η φλούδα πορτοκαλιού να μην έχει πολύ από το λευκό του γιατί αυτό θα πικρίσει το κρασί μας.
  2. Ζεσταίνουμε το κρασί ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να διαλυθεί το μέλι. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε το κρασί μέχρι πριν από το σημείο του βρασμού.
  3. Αποσύρουμε και αφήνουμε σκεπασμένο το κρασί για περίπου ένα τέταρτο ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
  4. Σουρώνουμε και σερβίρουμε στα ποτήρια διακοσμώντας με ένα ξύλο κανέλας και φρέσκια φλούδα πορτοκαλιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών ο 3ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef

Έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών ο 3ος Πανελλήνιος Μαγειρικός Διαγωνισμός Greek Chef

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Αφιερώματα

Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Αφιερώματα , Επικαιρότητα

Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας

Αφιερώματα , Ποτά

Upupa Epops, ο ψαγμένος τσαλαπετεινός των Πετραλώνων

Αφιερώματα , Ποτά

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής σε Vaccum 500γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής σε Vaccum 500γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής σε Vaccum 500γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με το χέρι μία-μία…

Μαρμελάδα Ανανά με Καρότο, Αχλάδι και μπαχαρικά Jukeros by Dimitris Chomatas 250gr

Μαρμελάδα Ανανά Jukeros by Dimitris Chomatas με Καρότο, Αχλάδι & μπαχαρικά 250g

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική, φρουτένια και άκρως δροσιστική, η Μαρμελάδα Ανανά Jukeros by Dimitris Chomatas με Καρότο, Αχλάδι & μπαχαρικά 250g «συντροφεύει» τόσο τις…

Αγαρικό σε λάδι

Αγαρικό σε λάδι Μουσείο Μανιταριών

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Ευρέως γνωστό και δημοφιλές μανιτάρι καλλιέργειας, με τραγανή σάρκα, ελκυστική γεύση και εξαίρετη νοστιμιά. Το προϊόν είναι έτοιμο για κατανάλωση.…

Χυμουδιά Φράουλα bio aloe vera Naxonisos Tastes 250ml

Χυμουδιά Φράουλα bio aloe vera Naxonisos Tastes 250ml

Naxonisos Tastes

Πρόκειται για μια μοναδική γευστική εμπειρία που κλείνει μέσα της τα πιο γευστικά και ευεργετικά συστατικά της φύσης στις πιο…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    26 Ιανουαρίου-12:00 μμ - 29 Ιανουαρίου-5:00 μμ
  2. Ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή» στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

    26 Ιανουαρίου-4:00 μμ - 7:00 μμ
  3. Η Έκθεση Agrotica έρχεται το Φεβρουάριο

    1 Φεβρουαρίου - 4 Φεβρουαρίου
  4. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μαΐου - 26 Μαΐου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader