Glühwein: με τη ζεστασιά των εορτών

Glühwein: με τη ζεστασιά των γιορτών

Το ζεστό αρωματικό κρασί Glühwein που απολαμβάνουμε τις μέρες των εορτών πέρα από υπέροχη γεύση και μεθυστικό άρωμα έχει μία μακραίωνη ιστορία που φτάνει μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή.

Όσοι ταξιδεύουν στη βόρεια Ευρώπη τις μέρες των γιορτών σίγουρα έχουν συναντήσει στις μεγάλες αγορές αλλά και σε πλανόδιους πωλητές το ζεστό κρασί των γιορτών με τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα φρούτα που σε ζεσταίνει από την πρώτη γουλιά.

Πώς όμως ξεκίνησε η παράδοση του Glühwein; Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για το περίφημο ζεστό κρασί προέρχονται από τον 2ο αι. π.Χ. και την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η σπανιότητα των μπαχαρικών έκανε το συγκεκριμένο κρασί εκλεπτυσμένη απόλαυση για λίγους αλλά και για τους πολυταξιδεμένους στρατιώτες των λεγεώνων των κατακτητών. Τα πολλά ταξίδια και οι κατακτήσεις των Ρωμαίων σύστησαν το ζεστό κρασί σε ολόκληρη την Ευρώπη δημιουργώντας μία παράδοση η οποία διατηρήθηκε και εμπλουτίσθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από τις λέξεις glow και wine καθώς για την παρασκευή του χρησιμοποιούσαν σκεύη τα οποία πυρακτώνονταν με τη φωτιά. Στις γερμανόφωνες περιοχές είναι αρκετά διαδεδομένο ενώ η παλαιότερη κούπα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την απόλαυση του συγκεκριμένου κρασιού χρονολογείται το 1420 μ.Χ. και άνηκε στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή.

Στις μέρες μας μπορούμε να βρούμε το Glühwein σε μία πληθώρα παραλλαγών, παρασκευών και ονομασιών αναλόγως με την περιοχή που βρισκόμαστε. Έτσι λοιπόν ζητώντας οτιδήποτε από τα παρακάτω Glühwein (Γερμανία), Mulled Wine (Μ. Βρετανία), Vin Chaud (Γαλλία), Glög (Σουηδία) θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ζεστό κρασί με μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα ή εσπεριδοειδή. Στη συνηθέστερη μορφή του φτιάχνεται από κόκκινο κρασί στο οποίο έχουν προστεθεί κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πορτοκάλι, αποξηραμένες σταφίδες και ζάχαρη ή μέλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει προστεθεί στο μείγμα κονιάκ αλλά και ως βάση του να έχει χρησιμοποιηθεί λευκό κρασί.

Παραγγέλνοντας το ζεστό κρασί σε κάποιο κατάστημα του εξωτερικού θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως ενδέχεται στην τιμή να περιλαμβάνεται και η τιμή της κούπας στο οποίο θα μας σερβιριστεί καθώς είθισται να δημιουργούνται κάθε χρόνο οι ανάλογες κούπες με αναγραφόμενο το έτος. Εάν πάλι αποφασίσουμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας στο σπίτι θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη πως απαγορεύεται να το ξαναζεστάνουμε ενώ θα πρέπει να το αποσύρουμε από τη φωτιά προτού αυτό να αρχίσει να βράζει.

Glühwein

Υλικά για 4 άτομα
1 φιάλη κόκκινο κρασί
3 ξύλα κανέλας
20 καρφάκια γαρύφαλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. σταφίδες
Χυμό και φλούδα από δύο πορτοκάλια ακέρωτα
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα φροντίζοντας η φλούδα πορτοκαλιού να μην έχει πολύ από το λευκό του γιατί αυτό θα πικρίσει το κρασί μας.
  2. Ζεσταίνουμε το κρασί ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να διαλυθεί το μέλι. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε το κρασί μέχρι πριν από το σημείο του βρασμού.
  3. Αποσύρουμε και αφήνουμε σκεπασμένο το κρασί για περίπου ένα τέταρτο ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
  4. Σουρώνουμε και σερβίρουμε στα ποτήρια διακοσμώντας με ένα ξύλο κανέλας και φρέσκια φλούδα πορτοκαλιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ζυθογνωσία

Πάνω απο 150 μπύρες στην 5η Ζυθογνωσία

Επικαιρότητα , Ποτά
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Διατροφικές συμβουλές προς εργασιομανείς

Αφιερώματα , Διατροφικές συμβουλές
ΜΠΥΡΑ ΠΑΡΟΥ 56 Isles Aegean Wit

Παγκόσμια διάκριση για μια μπύρα από την Πάρο

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Κρασί

11 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

Επικαιρότητα , Ποτά
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

«Πρωταθλητές» στα συμπληρώματα διατροφής οι Έλληνες

Επικαιρότητα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο είναι υπέροχο σαν μαρινάδα ή σαν dressing για σαλάτα( σαλάτα από σπανάκι με κατσικίσιο…

Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ GREEN & BLU 250ml

Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ GREEN & BLU 250ml

Green & Blu

Το Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ GREEN & BLU είναι πολύ χαμηλής οξύτητας. Το πιστοποιημένο βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,…

Μελενια - Μελισσόκηπος Αξιού

MΕΛΕΝΙΑ με φιστίκι

Μελισσόκηπος Αξιού

Απόλυτα υγιεινή και απολαυστική διατροφική βόμβα, υψηλής βιολογικής αξίας. Ο συνδιασμός των τριών υπερτροφών με τους ξηρούς καρπούς που περιέχουν…

Μαρμελάδα CITRUS με καρπούζι, ροδάκινο & πικραμύγδαλο

Μαρμελάδα CITRUS με καρπούζι, ροδάκινο & πικραμύγδαλο

Citrus - Άρωμα Μνήμης

Η χειροποίητη μαρμελάδα CITRUS με καρπούζι, ροδάκινο και άρωμα πικραμύγδαλου φέρνει το άρωμα του καλοκαιριού στο πρωινό σας. Ένας πρωτότυπος…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader