Φάκελος ελαιόλαδο, όσα θα έπρεπε να γνωρίζουμε

Φάκελος ελαιόλαδο, όσα θα έπρεπε να γνωρίζουμε

Μπορεί αρκετοί όροι που αφορούν στο ελαιόλαδο να μας ακούγονται οικείοι όμως πόσο καλά κατανοούμε το νόημά τους;

Με την αρχή της χρονιάς αλλάζει ο τρόπος διάθεσης του ελαιόλαδου από τα εστιατόρια προς τους καταναλωτές αφού κάθε επιχείρηση από 1η Ιανουαρίου του 2018 θα πρέπει να έχει στα τραπέζια της τυποποιημένα επώνυμα ελαιόλαδα. Σίγουρα πρόκειται για μία αλλαγή η οποία θα φέρει μία αλυσίδα αναπροσαρμογών στον τρόπο διάθεσης και εμπορίας του ελαιόλαδου όμως πόσο καλά γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι το ελαιόλαδο;

Μπορεί η φήμη της Ελλάδας για το ελαιόλαδο να είναι μεγάλη αν και μας αρέσει να μεγαλοποιούμε ορισμένες καταστάσεις ωστόσο τα όσα γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι ως καταναλωτές για το ελαιόλαδο είναι είτε ελάχιστα είτε λανθασμένες εντυπώσεις.

Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί όροι τους οποίους αξίζει να γνωρίζουμε καλύτερα προκειμένου να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε το «καλό» ελαιόλαδο και να μην παρασυρόμαστε από ετικέτες και βαρύγδουπες εκφράσεις που ελάχιστα κατανοούμε.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό ο οποίος αποδίδεται σε ένα ελαιόλαδο το οποίο όταν παράγεται στο ελαιοτριβείο και χωρίς να έχει υποστεί κάποια επεξεργασία διαθέτει οξύτητα κάτω από 0.8%. Στην περίπτωση που η οξύτητά του είναι ανώτερη αυτή της τιμής αλλά δεν υπερβαίνει το 2% τότε κάνουμε λόγο για «παρθένο ελαιόλαδο» ενώ σε ποσοστό ανώτερο αυτού τότε γίνεται λόγος για «βιομηχανικό ελαιόλαδο».

Τι σημαίνει οξύτητα
Ο ακριβής όρος είναι «βαθμός ελεύθερης οξύτητας» και αναφέρεται στο ποσό των ελεύθερων λιπαρών οξέων που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Πρόκειται για το ποσοστό του ελαϊκού οξέος.

Συσκευασίες μίας χρήσης για το ελαιόλαδο Greek-Gourmet.gr

Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί όροι τους οποίους αξίζει να γνωρίζουμε καλύτερα σχετικά με το ελαιόλαδο

Τι σημαίνει οξείδωση
Η οξείδωση δεν είναι κάποια ιδιότητα που διαθέτει από μόνο του το ελαιόλαδο αλλά μία χημική αλλοίωση η οποία συντελείται σε αυτό όταν το ελαιόλαδο έρχεται σε παρατεταμένη επαφή με το φως του ήλιου και με το οξυγόνο. Η αλλοίωση μεταφράζεται και ως αλλοίωση της γεύσης.

Τρία βασικά χαρακτηριστικά
Παρά την επικρατούσα πεποίθηση το αγουρέλαιο είναι κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο στο οποίο βρίσκονται σε υψηλότερη συγκέντρωση οι τόσο ωφέλιμες πολυφαινόλες. Η αξιολόγησή του γίνεται με βάση τρία χαρακτηριστικά. Η βαθμολόγηση γίνεται σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 και αφορά στα χαρακτηριστικά «πικρό», «φρουτώδες» και «πικάντικο».

Κατάλληλη συσκευασία
Πρέπει να αποφεύγουμε τις διάφανες συσκευασίες καθώς αυτές επιτρέπουν την επαφή του ελαιόλαδου με το φως με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η οξείδωσή του.

Ημερομηνία λήξης
Αυτή ορίζεται στους 18 μήνες από την ημερομηνία της παραγωγής του ελαιόλαδου στο ελαιοτριβείο. Ωστόσο αρκετές φορές στις συσκευασίες αναγράφεται και θεωρείται ως βασική η ημερομηνία εμφιάλωσης επομένως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Ελληνικές ποικιλίες
Η Ελλάδα διαθέτει αρκετές τοπικές ποικιλίες και αυτές είναι: κορωνέικη, κολοβή, αδραμυτινή, μανάκι, Χαλκιδικής, Αμφίσσης, Μαρώνειας, Μεγαρίτικη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Αφιερώματα , Έρευνα
Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Συνταγές
Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Έρευνα , Συνταγές
Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Αφιερώματα
5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

Ποτά

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Το Ορεκτικό της Κατερίνας Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Ορεκτικό της Κατερίνας Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Το Ορεκτικό της Κατερίνας Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχεται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως μελιτζάνα ψητή, πιπεριά φλωρίνης, καραμελωμένα…

Ξινό Νιώτικο

Ξινό Νιώτικο

Νιώτικο

Ξινό Νιώτικο: Ένα τυρί κρεμώδες με ελάχιστα όξινη αλλά παράλληλα ευχάριστη και δροσερή γεύση, που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON κλασικό

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON κλασικό

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON κλασικό είναι γλυκό και σιροπιαστό  με ένα χαμηλό επίπεδο οξύτητας. Συνδυάζεται με οποιοδήποτε καλό κρασί ή φρούτα. Ολοκλήρωση…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με βατόμουρο είναι υπέροχο σαν μαρινάδα ή σαν dressing για σαλάτα( σαλάτα από σπανάκι με κατσικίσιο…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μάϊου - 26 Μάϊου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader