Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη

Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη

Η λέξη απεριτίφ έχει τις ρίζες της στο λατινικό ρήμα «aperire» το οποίο σημαίνει «ανοίγω», χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα οινοπνευματώδη ποτά τα οποία συνηθίζεται να καταναλώνονται πριν από το φαγητό προκειμένου να μας ανοίξουν την όρεξη.

Συνήθως περιέχουν χαμηλό ποσοστό αλκοόλ, η γεύση τους είναι ελαφριά και πικρή ή ελαφρώς γλυκιά. Αυτό συμβαίνει για να μην βαρύνουν ιδιαιτέρως τον ουρανίσκο αλλά για να τον προετοιμάσουν για αυτό που θα ακολουθήσει. Η χαμηλή ποσότητα αλκοόλ είναι η κατάλληλη ώστε η κατανάλωση να είναι ευχάριστη ακόμα κι αν το στομάχι μας είναι άδειο.

Η πρώτη ιστορική αναφορά που εντοπίζουμε στα απεριτίφ με την τωρινή σημασία της λέξης προέρχεται από τις διδαχές του Αγίου Διάδοχου επισκόπου Φωτικής περί τον 5ο αι. μ.Χ.. Παρότι ο ίδιος ήταν αποτρεπτικός της χρήσης τους στα κείμενά του γιατί τα απεριτίφ άνοιγαν την όρεξη και μετά αυξανόταν η κατανάλωση του φαγητού φαίνεται πως η επινόηση των απεριτίφ έγινε μέσα στα μοναστήρια και μάλιστα είχαν φαρμακευτική χρήση. Αυτή τη χρήση θεωρείται πως είχαν και στη συνέχεια όταν τον 16ο αι. επιστήμονες πειραματίστηκαν με την παρασκευή φαρμακευτικών ποτών για στομαχικές διαταραχές και όχι μόνο. Το σίγουρο είναι πως οι συγκεκριμένοι πειραματισμοί με αλκοόλ, αποστάγματα, βότανα και κρασί οδήγησαν στη δημιουργία ορισμένων από τα πιο απολαυστικά ποτά.

Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη Greek-Gourmet.gr

Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη

Απεριτίφ ανά τον κόσμο!

Σε κάθε χώρα εντοπίζουμε διαφορετικά τοπικά απεριτίφ με ορισμένα φυσικά να έχουν περάσει τα σύνορα και να έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά. Vermouth, Campari, Aperol και Cynar από την Ιταλία. Pastis, Pernod, Dubonnet, Lillet και Champagne από την Γαλλία, το Kirch ή το Pimms στην Αγγλία και φυσικά το ούζο στην Ελλάδα έχουν γίνει η αγαπημένη συνήθεια τα απογεύματα πριν από το δείπνο.

Θα μπορούσαμε με ένα τρόπο να κατηγοριοποιήσουμε τα απεριτίφ ανάλογα με τα συστατικά ή την παρασκευής τους. Με αυτό τον τρόπο θα καταλήγαμε σε πέντε κατηγορίες. Τα ξηρά κρασιά και τους αφρώδεις οίνους, τα bitter με τα βότανα όπως είναι το Campari και το Cynar, τα αποστάγματα με γλυκάνισο όπως τα Pastis, Ούζο, Σαμπούκα, τα λικέρ και εκείνα τα οποία γίνονται με βάση το κρασί και με διάφορες προσμείξεις όπως για παράδειγμα το Lillet ή το Vermouth.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Δαμάσκηνα για γερά οστά

Η Νο 1 τροφή για γερά οστά

Αφιερώματα , Έρευνα
edessa-i-poli-tou-nerou

Έδεσσα: η πόλη του νερού

Οδοιπορικό
Μωραΐτικα ζυμαρικά

Φρέσκα, αγνά και βραβευμένα τα ζυμαρικα «Μωραΐτικα»

Αφιερώματα , Παραγωγοί

Grace Gin: Ένα τζιν με άρωμα Ελλάδας

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 250ml με Βότανα Αγίου Όρους ΟΡΜΥΛΙΑ

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 250ml με Βότανα Αγίου Όρους ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Το ελαιόλαδο ΟΡΜΥΛΙΑ προέρχεται από τους ελαιώνες του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους στην…

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 180γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Eλιές Χαλκιδικής Θρούμπες 180γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της μαύρης ελιάς (θρούμπας), που αποτελεί μια ιδιαίτερη ποικιλία της Μονής, γίνεται τον β. Η ελιά πρέπει να…

Λικέρ Αρμπαρόριζα Ελληνικά Κεράσματα 200ml

Ελληνικά Κεράσματα

Το Λικέρ Αρμπαρόριζα Ελληνικά Κεράσματα 200ml ή αλλιώς η «ταπεινή» αλλά εκρηκτική μοσχομολόχα δίνει απλόχερα τα αρώματά της σε ένα υπέροχο λικέρ.…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με μήλο

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με μήλο

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με μήλο συνδυάζεται με οποιοδήποτε καλό κρασί ή φρούτα. Χρησιμοποιείται για το τελείωμα όλων των πιάτων…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεων αυτήν τη στιγμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader