Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη

Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη

Η λέξη απεριτίφ έχει τις ρίζες της στο λατινικό ρήμα «aperire» το οποίο σημαίνει «ανοίγω», χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα οινοπνευματώδη ποτά τα οποία συνηθίζεται να καταναλώνονται πριν από το φαγητό προκειμένου να μας ανοίξουν την όρεξη.

Συνήθως περιέχουν χαμηλό ποσοστό αλκοόλ, η γεύση τους είναι ελαφριά και πικρή ή ελαφρώς γλυκιά. Αυτό συμβαίνει για να μην βαρύνουν ιδιαιτέρως τον ουρανίσκο αλλά για να τον προετοιμάσουν για αυτό που θα ακολουθήσει. Η χαμηλή ποσότητα αλκοόλ είναι η κατάλληλη ώστε η κατανάλωση να είναι ευχάριστη ακόμα κι αν το στομάχι μας είναι άδειο.

Η πρώτη ιστορική αναφορά που εντοπίζουμε στα απεριτίφ με την τωρινή σημασία της λέξης προέρχεται από τις διδαχές του Αγίου Διάδοχου επισκόπου Φωτικής περί τον 5ο αι. μ.Χ.. Παρότι ο ίδιος ήταν αποτρεπτικός της χρήσης τους στα κείμενά του γιατί τα απεριτίφ άνοιγαν την όρεξη και μετά αυξανόταν η κατανάλωση του φαγητού φαίνεται πως η επινόηση των απεριτίφ έγινε μέσα στα μοναστήρια και μάλιστα είχαν φαρμακευτική χρήση. Αυτή τη χρήση θεωρείται πως είχαν και στη συνέχεια όταν τον 16ο αι. επιστήμονες πειραματίστηκαν με την παρασκευή φαρμακευτικών ποτών για στομαχικές διαταραχές και όχι μόνο. Το σίγουρο είναι πως οι συγκεκριμένοι πειραματισμοί με αλκοόλ, αποστάγματα, βότανα και κρασί οδήγησαν στη δημιουργία ορισμένων από τα πιο απολαυστικά ποτά.

Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη Greek-Gourmet.gr

Ένα απεριτίφ για να ανοίξει η όρεξη

Απεριτίφ ανά τον κόσμο!

Σε κάθε χώρα εντοπίζουμε διαφορετικά τοπικά απεριτίφ με ορισμένα φυσικά να έχουν περάσει τα σύνορα και να έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά. Vermouth, Campari, Aperol και Cynar από την Ιταλία. Pastis, Pernod, Dubonnet, Lillet και Champagne από την Γαλλία, το Kirch ή το Pimms στην Αγγλία και φυσικά το ούζο στην Ελλάδα έχουν γίνει η αγαπημένη συνήθεια τα απογεύματα πριν από το δείπνο.

Θα μπορούσαμε με ένα τρόπο να κατηγοριοποιήσουμε τα απεριτίφ ανάλογα με τα συστατικά ή την παρασκευής τους. Με αυτό τον τρόπο θα καταλήγαμε σε πέντε κατηγορίες. Τα ξηρά κρασιά και τους αφρώδεις οίνους, τα bitter με τα βότανα όπως είναι το Campari και το Cynar, τα αποστάγματα με γλυκάνισο όπως τα Pastis, Ούζο, Σαμπούκα, τα λικέρ και εκείνα τα οποία γίνονται με βάση το κρασί και με διάφορες προσμείξεις όπως για παράδειγμα το Lillet ή το Vermouth.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ COCKTAILS

Τα 3 πιο χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ

Ποτά , Συνταγές , Χωρίς κατηγορία
Τρίκαλα Θεσσαλίας

Τρίκαλα: το «Μικρό Παρίσι»!

Οδοιπορικό
Μαύρο σκόρδο

Μαύρο σκόρδο: η υπερτροφή της Θεσσαλίας

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
Η διατροφή ασπίδα για τα παιδικά δόντια

«Ασπίδα» των παιδικών δοντιών η διατροφή

Αφιερώματα , Διατροφικές συμβουλές
Tips για φρέσκα λαχανικά

4+1 μυστικά για να κρατήσετε φρέσκα τα λαχανικά σας

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Χειροποίητη μαρμελάδα Ντομάτα Κοιν.Σ.Επ. Έρκυνα

Χειροποίητη μαρμελάδα Ντομάτα Κοιν.Σ.Επ. Έρκυνα

Κοιν.Σ.Επ. Έρκυνα

Με μεράκι, επιμονή και δίνοντας έμφαση στις αγνές πρώτες ύλες, η Κοιν.Σ.Επ. Έρκυνα δημιούργησε τη βραβευμένη Χειροποίητη μαρμελάδα Ντομάτα Κοιν.Σ.Επ.…

Πράσινες ελιές Χαλκιδικής Βιολογικές σε Άλμη 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες ελιές Χαλκιδικής Βιολογικές σε Άλμη 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες ελιές Χαλκιδικής Βιολογικές σε Άλμη 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με το χέρι…

Γραβιέρα Τσίλιγκο Πικάντικη Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Με την αψάδα που της προσδίδουν οι 6 μήνες ωρίμανσης να συμπληρώνει την πλούσια, ελαφρώς αλμυρή της γεύση, η Γραβιέρα…

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ

Ορμύλια

Η συγκομιδή της πράσινης ελιάς γίνεται τον Σεπτέμβριο. Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής με Ρίγανη & Ξύδι 360γρ. ΟΡΜΥΛΙΑ μαζεύονται με…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader