Ελληνικά τυριά, μία ιερή τροφή με παράδοση

Ελληνικά τυριά, μία ιερή τροφή με παράδοση

Η ελληνική τυροκομική παράδοση μετράει… χιλιετίες με τα ελληνικά τυριά να βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης.

Από την αρχή της εξημέρωσης ζώων και της εμφάνισης της κτηνοτροφίας τα πρώτα γαλακτοκομικά προϊόντα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Στον ελλαδικό χώρο οι πρώτες μαρτυρίες για γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα εμφανίζονται το 4.000 π.Χ. με τα πρόβατα και τα κατσίκια να αυξάνονται σημαντικά σε αριθμό. Η μυθολογία είναι πλούσια σε αναφορές στο γάλα και στο τυρί ξεκινώντας από τον ίδιο τον Δία ο οποίος κυνηγημένος από τον πατέρα του μεγάλωσε σε μία σπηλιά όπου τον έτρεφε με το γάλα της μία κατσίκα η Αμάλθεια. Σύμφωνα πάλι με τους μύθους την τέχνη της τυροκομίας φαίνεται να την ανακάλυψε ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης. Σε αυτόν αποδίδεται και ανακάλυψη της μελισσοκομίας και της ελαιοκαλλιέργειας. Αναφορές στην τυροκομία εντοπίζουμε και στην Οδύσσεια του Ομήρου όπου ο Οδυσσέας βρίσκει καταφύγιο στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου η οποία ήταν γεμάτη τυριά.

Τις πρώτες τυροκομικές συνταγές μας μεταφέρουν στα έργα τους ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης. Στην αρχαία Σπάρτη υπήρχε ένας εκπαιδευτικός άθλος για την κλοπή του τυριού ο οποίος λάμβανε χώρα στο ναό της Ορθίας Αρτέμιδος ενώ στην αρχαία Αθήνα η Αγορά ήταν χωρισμένη σε διάφορα τμήματα αναλόγως τα προϊόντα και σε αυτή γνωρίζουμε ότι υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την πώληση των τυριών.
Η ελληνική τυροκομική παράδοση συνεχίστηκε αμείωτη στην πορεία του έθνους ακόμα και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας με το τυρί να γίνεται ξακουστό. Στα τέλη του 19ου αι. ο μεγάλος τυροκόμος Ραϋμόνδος Δημητριάδης καλείται από την κυβέρνηση προκειμένου να εκπαιδεύσει τους νέους Έλληνες τυροκόμους δίνοντας νέα πνοή στην ελληνική τυροκομία.

Ελληνικά τυριά, μία ιερή τροφή με παράδοση Greek-Gourmet.gr

Ελληνικά τυριά, μία ιερή τροφή με παράδοση

Τα ελληνικά τυριά σήμερα
Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε παραγωγή τυριών στην Ευρώπη με συνολικά 70 είδη τυριών να έχουν καταγραφεί και από αυτά τα 21 να έχουν πιστοποιηθεί ως προϊόντα ΠΟΠ ενώ υπάρχουν αιτήσεις για την ένταξη περισσότερων. Το γάλα των ελληνικών τυριών ΠΟΠ είναι 100% φρέσκο πρόβειο ή μείγμα πρόβειου, κατσικίσιου και αγελαδινού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο http://www.minagric.gr τα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ ελληνικά τυριά είναι: το Ανεβατό (Νομός Γρεβενών και Επαρχία Βοίου Κοζάνης), το Γαλοτύρι ( Ήπειρος, Θεσσαλία), Γραβιέρα Αγράφων (Άγραφα), Γραβιέρα Κρήτης (Κρήτη), Γραβιέρα Νάξου (Νάξος), Καλαθάκι Λήμνου (Λήμνος), Κασέρι (Λέσβος, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ξάνθη), Κατίκι Δομοκού (Δομοκός), Κεφαλογραβιέρα (Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία), Κοπανιστή (Κυκλάδες), Λαδοτύρι Μυτιλήνης (Λέσβος), Μανούρι ( Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία), Μετσοβόνε (Μέτσοβο), Μπάτζος ( Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία), Ξυνομυζήθρα (Κρήτη), Πηχτόγαλο (Χανιά), Σαν Μιχάλη (Σύρος), Φέτα (Θεσσαλία, Θράκη, Ήπειρος, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Λέσβος), Σφέλα (Μεσσηνία, Λακωνία), Φορμαέλλα (Αράχωβα), Ξύγαλο (Σητεία).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

5 σπιτικές μάσκες για λαμπερά μαλλιά και ενυδατωμένο δέρμα

Αφιερώματα
ΘΑΣΟΣ

Θάσος: το νησί των Σειρήνων με τις ξακουστές παραλίες

Οδοιπορικό
PROMITHION ΚΡΙΤΑΜΟ

Κρίταμο, αρωματικό και ευεργετικό!

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

Πατάτες οι… γεμιστές!

Συνταγές
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο

Άρθρα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή 500ml

Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food – Ποικιλία Κολοβή 500ml

Nissos Greek Food

Το Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή 500ml ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα και…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με ρόδι

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με ρόδι

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με ρόδι συνδυάζεται με οποιοδήποτε καλό κρασί ή φρούτα. Χρησιμοποιείται για το τελείωμα όλων των πιάτων…

Τυρί Σαν Μιχάλη Gold Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Τυρί Σαν Μιχάλη Gold Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Το παραδοσιακό τυρί Σαν Μιχάλη Gold που είναι κατηγορίας ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) παρασκευάζεται από 100% παστεριωμένο αγελαδινό γάλα Σύρου…

Λικέρ Καρυδάκι ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Λικέρ Καρυδάκι ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Ορμύλια

Τα λικέρ-ηδύποτα αποτελούν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Τα πρώτα λικέρ φτιάχτηκαν στα μοναστήρια από εκχύλιση βοτάνων και αρχικά είχαν χρήση φαρμακευτική.…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Taste of Athens: Η γεύση της Αθήνας σε μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

    27 Σεπτεμβρίου-12:00 μμ - 30 Σεπτεμβρίου-10:30 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader