«Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι» – Ένα βιβλίο για τη Σύμη

«Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι» - Ένα βιβλίο για τη Σύμη

Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή παροιμία ως τίτλο η Δικαία Μαραβέλια και ο Εμμανουήλ Μοράρης παρουσιάζουν ένα βιβλίο αφιερωμένο στη Σύμη και στο γαστρονομικό της θησαυρό με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όταν αγαπάς τον τόπο σου κάνεις τα πάντα για αυτόν, αποτελεί για εσένα έμπνευση η οποία σε οδηγεί στα πιο απρόβλεπτα και συνάμα συναρπαστικά μονοπάτια. Κάπως έτσι λειτούργησε η Σύμη για τη συγγραφέα Δικαία Μαραβέλια και τον διαιτολόγο-διατροφολόγο Εμμανουήλ Μοράρη οι οποίοι συνέγραψαν και παρουσιάζουν το βιβλίο με τίτλο «Εκύλησε το τέτζερι κ᾽ ἠβρε το καππάκι». Μέσα από τις σελίδες του αναδύεται ο γνήσιος γαστρονομικός θησαυρός της Σύμης με το μεράκι και την φροντίδα δύο εμπνευσμένων τέκνων του νησιού. Από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία της έκδοσης πέρα από τον γαστρονομικό πλούτο γνώσης που προσφέρει είναι η διατήρηση της συμαϊκής διάλεκτου μέσα από ιδιωματισμούς και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην περιγραφή της εκτέλεσης των συνταγών. Επιπλέον η κάθε συνταγή συνοδεύεται από τις θερμίδες που περιέχονται ανά μερίδα ενώ παρουσιάζονται με αναλυτικούς πίνακες η εκάστοτε περιεκτικότητα σε λιπαρά, σάκχαρα κ.α. Οι πιο διαδεδομένες παραδοσιακές συνταγές της Σύμης σε μία πολυτελή έκδοση που συνδυάζοντας τη μαγειρική με τη λογοτεχνία πραγματοποιεί το πιο άριστο πάντρεμα της παράδοσης με το σήμερα.

Η Σύμη έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση Greek-Gourmet.gr

Η Σύμη έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση

Την έκδοση του βιβλίου στήριξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που επενδύει σταθερά στην γαστρονομία των νησιών μας ως ένα ακόμα πολύ ισχυρό συγκριτικό, αλλά και ανταγωνιστικό, πλεονέκτημα τους. Στο πλαίσιο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κατακτήσει, ο πολιτιστικός πλούτος της γαστρονομίας αναδεικνύεται και ταξιδεύει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΑΡΜΑ ΜΠΡΑΛΟΥ

Η Φάρμα Μπράλου ταξιδεύει στην Τήνο

Άρθρα , Αφιερώματα
ΠΕΡΙΤΙΝΟΣ ΣΥΡΟΣ

Περί Τίνος… πρόκειται στην Σύρο;

Άρθρα , Αφιερώματα
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΑΠΕΡΙΤΙΦ

Τα απόλυτα μεσογειακά απεριτίφ!

Άρθρα , Ποτά
Κώστας Μπουγιούρης Ηλιοβασίλεμα

Ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης «ζωγραφίζει» στο Ηλιοβασίλεμα

Άρθρα , Αφιερώματα
ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

5 σπιτικές μάσκες για λαμπερά μαλλιά και ενυδατωμένο δέρμα

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Αποξηραμένο Πορτοκάλι Thirsty Fruits σε φέτες

Αποξηραμένο Πορτοκάλι Thirsty Fruits σε φέτες

Thirsty Fruits

Το Αποξηραμένο Πορτοκάλι Thirsty Fruits σε φέτες δεν περιέχει καθόλου χημικά συντηρητικά, ενώ η αποξήρανση γίνεται σε ηπιότερες συνθήκες για να…

Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ΚΑΛΑΜΑΤΑ Π.Ο.Π Συμβατικό GREEK PONY FARM

Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ΚΑΛΑΜΑΤΑ Π.Ο.Π Συμβατικό GREEK PONY FARM

Greek Pony Farm

Το Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ΚΑΛΑΜΑΤΑ Π.Ο.Π Συμβατικό GREEK PONY FARM κάνει κάθε πιάτο μοναδικό. Φτιάχνεται για να αναδεικνύει μοναδικά ό,τι…

Κεφαλοτύρι Κρήτης Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Κεφαλοτύρι Κρήτης Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το Κεφαλοτύρι Κρήτης Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη είναι σκληρό, αλμυρό και πικάντικο τυρί φτιαγμένο από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Καταναλώνεται όπως…

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο Jukeros by Dimitris Chomatas με Ροδόνερο 250g

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο Jukeros by Dimitris Chomatas με Ροδόνερο 250g

Jukeros by Dimitris Chomatas

Απολαυστική, φρουτένια και άκρως δροσιστική, η Μαρμελάδα Δαμάσκηνο Jukeros by Dimitris Chomatas με Ροδόνερο 250g «συντροφεύει» τόσο τις αλμυρές όσο…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Taste of Athens: Η γεύση της Αθήνας σε μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

    27 Σεπτεμβρίου-12:00 μμ - 30 Σεπτεμβρίου-10:30 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader