«Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι» – Ένα βιβλίο για τη Σύμη

«Εκύλησε το τέτζερι κ’ ήβρε το καππάκι» - Ένα βιβλίο για τη Σύμη

Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή παροιμία ως τίτλο η Δικαία Μαραβέλια και ο Εμμανουήλ Μοράρης παρουσιάζουν ένα βιβλίο αφιερωμένο στη Σύμη και στο γαστρονομικό της θησαυρό με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όταν αγαπάς τον τόπο σου κάνεις τα πάντα για αυτόν, αποτελεί για εσένα έμπνευση η οποία σε οδηγεί στα πιο απρόβλεπτα και συνάμα συναρπαστικά μονοπάτια. Κάπως έτσι λειτούργησε η Σύμη για τη συγγραφέα Δικαία Μαραβέλια και τον διαιτολόγο-διατροφολόγο Εμμανουήλ Μοράρη οι οποίοι συνέγραψαν και παρουσιάζουν το βιβλίο με τίτλο «Εκύλησε το τέτζερι κ᾽ ἠβρε το καππάκι». Μέσα από τις σελίδες του αναδύεται ο γνήσιος γαστρονομικός θησαυρός της Σύμης με το μεράκι και την φροντίδα δύο εμπνευσμένων τέκνων του νησιού. Από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία της έκδοσης πέρα από τον γαστρονομικό πλούτο γνώσης που προσφέρει είναι η διατήρηση της συμαϊκής διάλεκτου μέσα από ιδιωματισμούς και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην περιγραφή της εκτέλεσης των συνταγών. Επιπλέον η κάθε συνταγή συνοδεύεται από τις θερμίδες που περιέχονται ανά μερίδα ενώ παρουσιάζονται με αναλυτικούς πίνακες η εκάστοτε περιεκτικότητα σε λιπαρά, σάκχαρα κ.α. Οι πιο διαδεδομένες παραδοσιακές συνταγές της Σύμης σε μία πολυτελή έκδοση που συνδυάζοντας τη μαγειρική με τη λογοτεχνία πραγματοποιεί το πιο άριστο πάντρεμα της παράδοσης με το σήμερα.

Η Σύμη έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση Greek-Gourmet.gr

Η Σύμη έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση

Την έκδοση του βιβλίου στήριξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που επενδύει σταθερά στην γαστρονομία των νησιών μας ως ένα ακόμα πολύ ισχυρό συγκριτικό, αλλά και ανταγωνιστικό, πλεονέκτημα τους. Στο πλαίσιο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κατακτήσει, ο πολιτιστικός πλούτος της γαστρονομίας αναδεικνύεται και ταξιδεύει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Anthony Bourdain: Ο λάτρης της ζωής και εραστής της γεύσης

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Αφιερώματα , Έρευνα
Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Συνταγές
Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Έρευνα , Συνταγές
Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση δεντρολίβανου

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση δεντρολίβανου

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση δεντρολίβανου ταιριάζει πολύ με ψητές πατάτες, μελιτζάνες αλλά και αρνί και φυσικά ο τέλειος συνδυασμός…

Ξυνόχοντρος Κρήτης από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ξυνόχοντρος Κρήτης Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Ο Ξυνόχοντρος είναι το προϊόν που προκύπτει με την ανάμειξη ξυνισμένου γάλακτος (πρόβειου ή αίγειου) και του χονδροαλεσμένου σιταριού. Παράγεται…

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με πάστα ελιάς Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με πάστα ελιάς Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με πάστα ελιάς Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως πάστα ελιάς,…

Γραβιέρα Τσίλιγκο Πικάντικη Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Με την αψάδα που της προσδίδουν οι 6 μήνες ωρίμανσης να συμπληρώνει την πλούσια, ελαφρώς αλμυρή της γεύση, η Γραβιέρα…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 83η ΔΕΘ HELEXPO 2018

    8 Σεπτεμβρίου-10:00 πμ - 16 Σεπτεμβρίου-10:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader