Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Ένα ταξίδι στις γεύσεις του παρελθόντος μέσα από την δημοφιλή ιστορία για το παγωτό κασάτο.

Μία διαφορετική ιστορία με εικόνες που πλέον βλέπουμε μόνο στα ασπρόμαυρα καρέ ρετρό ταινιών είναι αυτή που μας αφηγείται το παγωτό «κασάτο». Η ονομασία προκύπτει από την αραβική λέξη qashatah (προφέρεται «κασάτα») η οποία χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ένα στρογγυλό δοχείο (μπολ) σαν αυτό που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του παγωτού. Η κασάτα άλλαξε εκφορά στα ελληνικά χείλη για να ταιριάζει περισσότερο στις προτάσεις και έγινε κασάτο.

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο Greek-Gourmet.gr

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Τα παγωτά φτιάχνονταν αρχικά σε καφενεία και ζαχαροπλαστεία για να εμφανιστούν στη συνέχεια και στα τρίκυκλα καροτσάκια των πλανόδιων πωλητών. Φτιάχνονταν από αγνό ντόπιο γάλα, αρωματικά, αβγά και ζάχαρη. Οι τεχνίτες έβαζαν αρχικά το γάλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε μία παγωνιέρα, μόλις τα υλικά ενοποιούνταν τοποθετούσαν την παγωνιέρα μέσα σε ένα ξύλινο κύλινδρο. Το κενό που δημιουργούνταν ανάμεσα στην παγωνιέρα και στον ξύλινο κύλινδρο το γέμιζαν αρχικά με χιόνι από τα βουνά και αλάτι και αργότερα με πάγο και αλάτι. Στη συνέχεια ο τεχνίτης ανακάτευε με μία κουτάλα το παγωτό ώστε να μην κρυσταλλώσει στις άκρες της παγωνιέρας. Αργότερα οι παγωνιέρες απέκτησαν ειδικά καπάκια με εσωτερικό μύλο τον οποίο περιέστρεφαν για να ανακατεύεται καλύτερα το παγωτό. Έπειτα από αρκετές ώρες το παγωτό ήταν έτοιμο. Οι γεύσεις ήταν συγκεκριμένες, κρέμα, σοκολάτα, με σινάπι ή με φρουί γλασέ κομμάτια.

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο Greek-Gourmet.gr

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Με την εμφάνιση των πρώτων τυποποιημένων παγωτών με αφετηρία την ΕΒΓΑ το 1936 σταδιακά το παγωτό κασάτο έχασε την αίγλη του και έδωσε τη θέση του στο κυπελάκι, το χωνάκι και το ξυλάκι. Ακολούθησαν κι άλλες νέες βιομηχανίες όπως «ΑΣΤΥ», «ΚΡΟΝΟΣ», «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΑΣΣΟΣ» κ.α. που διέθεταν τα προϊόντα τους μέσω πλανόδιων πωλητών και σταθερών σημείων διάθεσης.

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο Greek-Gourmet.gr

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ COCKTAILS

Τα 3 πιο χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ

Ποτά , Συνταγές , Χωρίς κατηγορία
Τρίκαλα Θεσσαλίας

Τρίκαλα: το «Μικρό Παρίσι»!

Οδοιπορικό
Μαύρο σκόρδο

Μαύρο σκόρδο: η υπερτροφή της Θεσσαλίας

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
Η διατροφή ασπίδα για τα παιδικά δόντια

«Ασπίδα» των παιδικών δοντιών η διατροφή

Αφιερώματα , Διατροφικές συμβουλές
Tips για φρέσκα λαχανικά

4+1 μυστικά για να κρατήσετε φρέσκα τα λαχανικά σας

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σαφράν

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σαφράν

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σαφράν είναι εξαιρετικό για να συνοδεύει ζυμαρικά, όσπρια και ρύζι. 99,60% Ελαιολαδο ,0,40% σιροπι με…

Λικέρ Limoncello ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Λικέρ Limoncello ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Ορμύλια

Τα λικέρ-ηδύποτα αποτελούν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Τα πρώτα λικέρ φτιάχτηκαν στα μοναστήρια από εκχύλιση βοτάνων και αρχικά είχαν χρήση φαρμακευτική.…

Πικάντικο τυρί με μπούκοβο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Πικάντικο τυρί με μπούκοβο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το Πικάντικο τυρί με μπούκοβο Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη είναι ένα σκληρό τυρί με βουτυρένια αρώματα, διακριτικό κάψιμο και υφή παρμεζάνας.…

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ.

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ.

Nissos Greek Food

το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ. διακρίνεται για το εξαιρετικό του…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader