Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Ένα ταξίδι στις γεύσεις του παρελθόντος μέσα από την δημοφιλή ιστορία για το παγωτό κασάτο.

Μία διαφορετική ιστορία με εικόνες που πλέον βλέπουμε μόνο στα ασπρόμαυρα καρέ ρετρό ταινιών είναι αυτή που μας αφηγείται το παγωτό «κασάτο». Η ονομασία προκύπτει από την αραβική λέξη qashatah (προφέρεται «κασάτα») η οποία χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ένα στρογγυλό δοχείο (μπολ) σαν αυτό που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του παγωτού. Η κασάτα άλλαξε εκφορά στα ελληνικά χείλη για να ταιριάζει περισσότερο στις προτάσεις και έγινε κασάτο.

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο Greek-Gourmet.gr

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Τα παγωτά φτιάχνονταν αρχικά σε καφενεία και ζαχαροπλαστεία για να εμφανιστούν στη συνέχεια και στα τρίκυκλα καροτσάκια των πλανόδιων πωλητών. Φτιάχνονταν από αγνό ντόπιο γάλα, αρωματικά, αβγά και ζάχαρη. Οι τεχνίτες έβαζαν αρχικά το γάλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε μία παγωνιέρα, μόλις τα υλικά ενοποιούνταν τοποθετούσαν την παγωνιέρα μέσα σε ένα ξύλινο κύλινδρο. Το κενό που δημιουργούνταν ανάμεσα στην παγωνιέρα και στον ξύλινο κύλινδρο το γέμιζαν αρχικά με χιόνι από τα βουνά και αλάτι και αργότερα με πάγο και αλάτι. Στη συνέχεια ο τεχνίτης ανακάτευε με μία κουτάλα το παγωτό ώστε να μην κρυσταλλώσει στις άκρες της παγωνιέρας. Αργότερα οι παγωνιέρες απέκτησαν ειδικά καπάκια με εσωτερικό μύλο τον οποίο περιέστρεφαν για να ανακατεύεται καλύτερα το παγωτό. Έπειτα από αρκετές ώρες το παγωτό ήταν έτοιμο. Οι γεύσεις ήταν συγκεκριμένες, κρέμα, σοκολάτα, με σινάπι ή με φρουί γλασέ κομμάτια.

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο Greek-Gourmet.gr

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Με την εμφάνιση των πρώτων τυποποιημένων παγωτών με αφετηρία την ΕΒΓΑ το 1936 σταδιακά το παγωτό κασάτο έχασε την αίγλη του και έδωσε τη θέση του στο κυπελάκι, το χωνάκι και το ξυλάκι. Ακολούθησαν κι άλλες νέες βιομηχανίες όπως «ΑΣΤΥ», «ΚΡΟΝΟΣ», «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΑΣΣΟΣ» κ.α. που διέθεταν τα προϊόντα τους μέσω πλανόδιων πωλητών και σταθερών σημείων διάθεσης.

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο Greek-Gourmet.gr

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΣΤΑΧΥ

Το Στάχυ: ζυμαρικά από δίκοκκο σιτάρι

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΠΑΤΜΟΣ

Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης

Αφιερώματα , Οδοιπορικό
Nomikos Estate

Nomikos Estate: όλη η ιστορία του νησιού μέσα σε ένα βαζάκι

Αφιερώματα , Παραγωγοί

Όσα έγιναν στο 3ο Burger Fest Αθήνα 2018

Αφιερώματα , Επικαιρότητα
ΣΠΙΤΙΚΗ ΒΥΣΣΙΝΑΔΑ

Βυσσινάδα σπιτική και δροσιστική

Συνταγές

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ.

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ.

Nissos Greek Food

το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής Καπνιστό σε ξύλα Δενδρολίβανου 250γρ. διακρίνεται για το εξαιρετικό του…

Τουλουμοτύρι Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τουλουμοτύρι Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το Τουλουμοτύρι Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη είναι σκληρό τυρί που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα, έχει πικάντικη γεύση και έντονο άρωμα. Είναι…

Αποξηραμένα Δαμάσκηνα Thirsty Fruits

Αποξηραμένα Δαμάσκηνα Thirsty Fruits

Thirsty Fruits

Τα Αποξηραμένα Δαμάσκηνα Thirsty Fruits από την περιοχή της ορεινής Κορινθίας διατηρούν μόνο τα φυσικά του σάκχαρα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση lime

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση lime

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση lime ταιριάζει με σαλάτες, με άλλες γεύσεις εσπεριδοειδών, με ψάρι, κοτόπουλο και χοιρινό. Μάλιστα, μπορούμε…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader