Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Ένα ταξίδι στις γεύσεις του παρελθόντος μέσα από την δημοφιλή ιστορία για το παγωτό κασάτο.

Μία διαφορετική ιστορία με εικόνες που πλέον βλέπουμε μόνο στα ασπρόμαυρα καρέ ρετρό ταινιών είναι αυτή που μας αφηγείται το παγωτό «κασάτο». Η ονομασία προκύπτει από την αραβική λέξη qashatah (προφέρεται «κασάτα») η οποία χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ένα στρογγυλό δοχείο (μπολ) σαν αυτό που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του παγωτού. Η κασάτα άλλαξε εκφορά στα ελληνικά χείλη για να ταιριάζει περισσότερο στις προτάσεις και έγινε κασάτο.

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο Greek-Gourmet.gr

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Τα παγωτά φτιάχνονταν αρχικά σε καφενεία και ζαχαροπλαστεία για να εμφανιστούν στη συνέχεια και στα τρίκυκλα καροτσάκια των πλανόδιων πωλητών. Φτιάχνονταν από αγνό ντόπιο γάλα, αρωματικά, αβγά και ζάχαρη. Οι τεχνίτες έβαζαν αρχικά το γάλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε μία παγωνιέρα, μόλις τα υλικά ενοποιούνταν τοποθετούσαν την παγωνιέρα μέσα σε ένα ξύλινο κύλινδρο. Το κενό που δημιουργούνταν ανάμεσα στην παγωνιέρα και στον ξύλινο κύλινδρο το γέμιζαν αρχικά με χιόνι από τα βουνά και αλάτι και αργότερα με πάγο και αλάτι. Στη συνέχεια ο τεχνίτης ανακάτευε με μία κουτάλα το παγωτό ώστε να μην κρυσταλλώσει στις άκρες της παγωνιέρας. Αργότερα οι παγωνιέρες απέκτησαν ειδικά καπάκια με εσωτερικό μύλο τον οποίο περιέστρεφαν για να ανακατεύεται καλύτερα το παγωτό. Έπειτα από αρκετές ώρες το παγωτό ήταν έτοιμο. Οι γεύσεις ήταν συγκεκριμένες, κρέμα, σοκολάτα, με σινάπι ή με φρουί γλασέ κομμάτια.

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο Greek-Gourmet.gr

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

Με την εμφάνιση των πρώτων τυποποιημένων παγωτών με αφετηρία την ΕΒΓΑ το 1936 σταδιακά το παγωτό κασάτο έχασε την αίγλη του και έδωσε τη θέση του στο κυπελάκι, το χωνάκι και το ξυλάκι. Ακολούθησαν κι άλλες νέες βιομηχανίες όπως «ΑΣΤΥ», «ΚΡΟΝΟΣ», «ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΑΣΣΟΣ» κ.α. που διέθεταν τα προϊόντα τους μέσω πλανόδιων πωλητών και σταθερών σημείων διάθεσης.

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο Greek-Gourmet.gr

Χρονομηχανή: παγωτό κασάτο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Ρ, όπως ρόδι από το Κτήμα Χειμωνίδη

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Δαμάσκηνα για γερά οστά

Η Νο 1 τροφή για γερά οστά

Αφιερώματα , Έρευνα
edessa-i-poli-tou-nerou

Έδεσσα: η πόλη του νερού

Οδοιπορικό
Μωραΐτικα ζυμαρικά

Φρέσκα, αγνά και βραβευμένα τα ζυμαρικα «Μωραΐτικα»

Αφιερώματα , Παραγωγοί

Grace Gin: Ένα τζιν με άρωμα Ελλάδας

Αφιερώματα , Παραγωγοί

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Γραβιέρα Τσίλιγκο με πιπέρι τρικολόρ Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy

H εξαιρετικής ποιότητας Γραβιέρα Τσίλιγκο με πιπέρι τρικολόρ Tseligas Delicatessen Greek Gastronomy ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση της και την…

Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή 500ml

Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food – Ποικιλία Κολοβή 100ml

Nissos Greek Food

Το Βιολογικό και Συμβατικό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Λέσβου Nissos Greek Food - Ποικιλία Κολοβή 100ml ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα…

Γραβιέρα Νιώτικο

Γραβιέρα Νιώτικο

Νιώτικο

Γραβιέρα: Έκλεκτό επιτραπέζιο τυρί με ανοιχτό κιτρινο χρώμα, πλούσιο σε πρωτεϊνες με ευχάριστη γεύση.

Μελενια - Μελισσόκηπος Αξιού

ΜΕΛΕΝΙΑ με φουντούκι

Μελισσόκηπος Αξιού

Αλειμα  Μελιού με Χαρούπι  Ταχίνι  &  Φουντούκι

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεων αυτήν τη στιγμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader