Χρονικό: Η μαγειρική στην ελληνική τηλεόραση (μέρος Α΄)

Χρονικό: Η μαγειρική στην ελληνική τηλεόραση (μέρος Α΄)

Μπορεί οι εκπομπές μαγειρικής σε παγκόσμιο επίπεδο να μετράνε σχεδόν 70 χρόνια ζωής στην Ελλάδα όμως είναι ένα νεότερο φαινόμενο το οποίο κατέκλυσε την ελληνική τηλεόραση από τη δεκαετία του 1990 και μετά.

Ο Έλληνας λατρεύει το φαγητό και αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς κάνοντας μίας βόλτα στην πόλη όπου θα συναντήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης αλλά και κάνοντας απλά ένα ζάπινγκ στην ελληνική τηλεόραση. Από το 1987 μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 50 εκπομπές μαγειρικής έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια μας ενώ αντιστοίχως πολλές είναι και ενότητες μαγειρικής που έχουν υπάρξει στα ανά εποχή τηλεοπτικά μαγκαζίνο που έχουν προβληθεί. Κι αν υπάρχει κάποια εκπομπή που θεωρείτε ότι διέφυγε από την προσοχή μας κάθε συνεισφορά είναι επιθυμητή!

1987
Η πρεμιέρα για τα ελληνικά δεδομένα γίνεται μέσα από την κρατική τηλεόραση με την εκπομπή «Ελληνικό Τραπέζι». Γυναίκες και άντρες, όχι απαραιτήτως επώνυμοι, παρουσιάζουν παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες συνταγές για φαγητά, γλυκά ή ποτά. Την έκτακτή ους εμφάνιση σε αυτήν έκαναν ανάμεσα σε άλλους η Μιμή Ντενίση, η Ειρήνη Κουμαριανού και η Αλίκη Γεωργούλη.

1990
Σχεδόν στα γενέθλια του πρώτου χρόνου της ιδιωτικής τηλεόρασης κάνει την εμφάνισή της με ενότητα στο πρωινό μαγκαζίνο του ΑΝΤ1 με τίτλο «Πρωινός Καφές» η Βέφα Αλεξιάδου. Με έντονες επιρροές από την πρώτη επιτυχημένη διδάξασα της αμερικανικής τηλεόρασης Julia Child η Ελληνίδα μαγείρισσα με πτυχίο χημικού διαιτολόγου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατορθώνει να μιλήσει στην καρδιά της νοικοκυράς και να καταξιωθεί ως η βασίλισσα της κουζίνας. Προτού ξεκινήσει την τηλεοπτική της πορεία η ίδια είχε εκδώσει ήδη αρκετά βιβλία μαγειρικής τα οποία και στην πορεία διαφήμιζε μέσα από την εκπομπή της.

Η επιτυχία της είναι τεράστια και η ενότητα της εκπομπής γίνεται η αγαπημένη των τηλεθεατριών με την ίδια να αποκτά βαθμιαία περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο έως ότου περνάει σε αποκλειστικά δική της εκπομπή. Η εκπομπή της συνεχίζει ακάθεκτα περνώντας από διαφορετικά κανάλια και αλλάζοντας τίτλους όπως «Τα μυστικά της Βέφας» (MEGA, 2003), «Μαγειρεύοντας με τη Βέφα» (ALPHA, 2005), «Στην Κουζίνα με την Βέφα» (Alter, 2006-2011) ώσπου το 2010 μετακομίζει στο Blue Sky, γίνεται «Στην κουζίνα μαζί» και στο πλευρό της βλέπαμε την κόρη της Αλεξία.

Επιστρέφοντας στο χρονικό μας την ίδια χρονιά με τον ΑΝΤ1 (1990) το Mega δίνει τη δική του απάντηση με την εκπομπή μαγειρικής «MEGA γεύσεις» και την Σόφη Καβαθά να απευθύνει στις τηλεθεάτριες κατά κύριο λόγο την ερώτηση «Εσείς, τι θα μαγειρέψετε σήμερα;».

1992
Το χόμπι της εκπομπή αποφάσισε εκείνη τη χρονιά να κάνει η Μαλβίνα Κάραλη η οποία μαζί με τον Δημήτρη Ποταμιάνο παρουσιάζει στην ΕΡΤ1 την εκπομπή «Μαγειρική Τέχνη». Οι μαγειρικές εκπομπές συνεχίζουν να κυριαρχούν στην ελληνική τηλεόραση με κάθε κανάλι να παρουσιάζει τη δική του εκδοχή και νέους σεφ να βγαίνουν μπροστά.

1999
Ένα από τα νέα πρόσωπα της τηλεοπτικής κουζίνας είναι ο Αλέξανδρος Παπανδρέου ο οποίος συστήθηκε στο ελληνικό κοινό μέσα από το πρωινό μαγκαζίνο «Σαν στο σπίτι σας». Οι καλύτερες συνταγές του έγιναν εκπομπή μαγειρικής με τον τίτλο «Μαγειρέματα στο σπίτι σας» στο Mega.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Καλοκαιρινά detox ροφήματα

Συνταγές
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη

Αφιερώματα
Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου

Συνταγές
Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Κουρκουμάς: νέα μέθοδος για μεγαλύτερη απορρόφηση

Αφιερώματα
Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Aleria: Όταν το κλασικό συνάντησε το μοντέρνο

Αφιερώματα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μυζήθρα Βαρελιού Ξυνή Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Μυζήθρα Βαρελιού Ξυνή Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Μαλακό λευκό αφορμάριστο τυρί που παρασκευάζεται όπως και η φρέσκια μυζήθρα μόνο που αφήνεται πριν καταναλωθεί να ωριμάσει και να…

Ελαιόλαδο GREEN & BLU με γεύση λεμόνι 250ml

Ελαιόλαδο GREEN & BLU με γεύση λεμόνι 250ml

Green & Blu

Το Ελαιόλαδο GREEN & BLU με γεύση λεμόνι 250ml προέρχεται από Κορωνέϊκη ποικιλία ελιάς. Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο με ελαφριά,…

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με ρόδι

Βαλσάμικο ξίδι ARISTON με ρόδι

Ariston

Το βαλσάμικο ξίδι ARISTON με ρόδι συνδυάζεται με οποιοδήποτε καλό κρασί ή φρούτα. Χρησιμοποιείται για το τελείωμα όλων των πιάτων…

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σκόρδου

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σκόρδου

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση σκόρδου είναι εξαιρετικό για μαρινάδες σε κρέας και κοτόπουλο, ενώ αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για ζυμαρικα.…


expotrof-banner

Εγγραφή στο newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader