Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς: Παραδοσιακά προϊόντα Τήνου

Απ' το ντουλάπι της γιαγιάς: Παραδοσιακά προϊόντα Τήνου

Με σεβασμό στη γαστρονομία του νησιού, η Οικοτεχνία Δελατόλα παράγει παραδοσιακά προϊόντα Τήνου σαν να έχουν βγει «Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς».

Μεράκι και παράδοση είναι δύο λέξεις που περιγράφουν απόλυτα τα προϊόντα που παρουσιάζει η οικοτεχνία Δελατόλα «Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς» στη θέση Σμουρδιά πάνω από το Κτικάδο της Τήνου. Το συναρπαστικό ταξίδι στη γεύση ξεκίνησε το 1994 όταν η Ζωζεφίνα Δελατόλα αποφάσισε να διαθέσει στην τοπική αγορά τα χειροποίητα ζυμαρικά που έφτιαχνε η ίδια όπως το τηνιακό χυλοπιτάκι. Η κόρη της Λουίζα Αρμακόλα ήταν εκείνη που αποφάσισε να περάσει τα προϊόντα και στην πρωτεύουσα ανοίγοντας τη δική της επιχείρηση στην Αθήνα. Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές της μητέρας της είχε και στις αποσκευές της και το παλιό ντουλάπι της γιαγιάς. Από εκεί εμπνεύστηκε και την επωνυμία «Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς» για τα προϊόντα που παρήγαγε. Σύντομα όμως η αγάπη της για το νησί που γεννήθηκε, την Τήνο την οδήγησε ξανά κοντά στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Απ' το ντουλάπι της γιαγιάς: Παραδοσιακά προϊόντα Τήνου Greek-Gourmet.gr

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς: Παραδοσιακά προϊόντα Τήνου

Η οικογένεια δημιουργεί στην οικοτεχνία προϊόντα ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από το ίδιο το νησί. Πάστα αγκινάρας και αγκιναράκια τουρσί, κρίταμο από τα βράχια της θάλασσας, καππαρόφυλλα Τήνου, σιτάρι ή φακές με λιαστή ντομάτα, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες ήρθαν σταδιακά να προστεθούν στη λίστα των αρχικών προϊόντων που ήταν τα ζυμαρικά. Η παράδοση έχει τον πρώτο λόγο με τα ζυμαρικά να στεγνώνουν στον φυσικό Βοριά του νησιού για τέσσερις ημέρες και τα γλυκά του κουταλιού να παρασκευάζονται σε ποσότητες τεσσάρων κιλών κι όχι μεγαλύτερη για να μην χαθεί η γεύση και το άρωμα των φρούτων. Ο επισκέπτης της οικοτεχνίας έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν και να περιηγηθεί στις γεύσεις των ορεκτικών, των ζυμαρικών και των γλυκών που προσφέρονται.

Η αφοσίωση στην παραδοσιακή γαστρονομία του νησιού οδήγησε την Ζωζεφίνα Δελατόλα στην απόφαση να συλλέξει συνταγές της τοπικής κουζίνας από τις συντοπίτισσές της και να τις εκδώσει σε ένα βιβλιαράκι με τον τίτλο «Τηνιακή Παραδοσιακή Κουζίνα». Η κάθε μαγείρισσα του νησιού έχει τη δική της συνεισφορά σε αυτό και αυτή η μοναδική ανθολογία συνταγών περιλαμβάνει φρουτάλια, νιτράδα, μαραθοκεφτέδες, ντομάτες γεμιστές με τυρί, πιλάφι με συκωτάκια, ξεροτήγανα, μαρέγκες κ.α.

Μάθετε περισσότερα για τα Παραδοσιακά Προϊόντα Τήνου «Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς»:

Site: http://tontoulapitisgiagias.gr/

Τηλέφωνα: 22830-22807, 6989284891

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Οι συνηθισμένες παγίδες στο δείπνο για μία οικοδέσποινα

Αφιερώματα

Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Αφιερώματα , Επικαιρότητα

Βρεττός, το παλαιότερο αποστακτήριο της Αθήνας

Αφιερώματα , Ποτά

Upupa Epops, ο ψαγμένος τσαλαπετεινός των Πετραλώνων

Αφιερώματα , Ποτά

Ποτό και τσιγάρο προκαλούν πρόωρη γήρανση

Έρευνα

 

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Φλωμάρια Λήμνου Ψιλά

Φλωμάρια Λήμνου Ψιλά Χρυσάφη 400gr

Χρυσάφη

Πρόκειται για την παραδοσιακή χυλοπίτα της Λήμνου: ένα τοπικό ζυμαρικό κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια Παρασκευάζεται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα…

Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ΚΑΛΑΜΑΤΑ Π.Ο.Π GREEK PONY FARM

Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ΚΑΛΑΜΑΤΑ Π.Ο.Π GREEK PONY FARM

Greek Pony Farm

To Έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ΚΑΛΑΜΑΤΑ Π.Ο.Π GREEK PONY FARM έχει περιγραφεί από τους ειδικούς ως ένα ελαιόλαδο με πλούσια…

Σκοτύρι Νιώτικο

Σκοτύρι Νιώτικο

Νιώτικο

Σκοτύρι: Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα του νησιού του οποίου η συνταγή παραδόθηκε από πάππου προς πάππου έως και…

Μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι

Μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι

Citrus - Άρωμα Μνήμης

Η χειροποίητη μαρμελάδα CITRUS με πορτοκάλι δίνει μια νέα διάσταση στο πρωινό. Από φρέσκα ζουμερά πορτοκάλια από το Κτήμα Citrus, η…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018 – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    26 Ιανουαρίου-12:00 μμ - 29 Ιανουαρίου-5:00 μμ
  2. Ημερίδα «Μεσογειακή Διατροφή» στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

    26 Ιανουαρίου-4:00 μμ - 7:00 μμ
  3. Η Έκθεση Agrotica έρχεται το Φεβρουάριο

    1 Φεβρουαρίου - 4 Φεβρουαρίου
  4. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μαΐου - 26 Μαΐου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader