Σαλμονέλα: 5 τρόποι για την πρόληψη της

σαλμονέλα

Ο Μίλτος Μπαντινάκης, Επικεφαλής Επιθεωρητής Ποιότητας Τροφίμων και Ιδρυτής της Quality Award μας ενημερώνει σχετικά με τη Σαλμονέλα και τους 5 τρόπους για την πρόληψή της.

Σαλμονέλα είναι το βακτήριο που ακούμε συχνότερα από όλα σχετικά με τα τρόφιμα. Υπάρχει λόγος φυσικά γι’ αυτό, καθώς αποτελεί τη βασική αιτία δηλητηριάσεων των πολιτών καθημερινά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχουν δημιουργήσει αξιόλογες προληπτικές μεθόδους για την προστασία της υγείας μας από το συγκεκριμένο μικροοργανισμό.

Ξεκινώντας από την επιβολή των αρχών HACCP στις επιχειρήσεις τροφίμων και συνεχίζοντας με αναλυτικές οδηγίες εργασίας για την διαχείριση τροφίμων. Η λογική προσέγγισης της ασφάλειας του οργανισμού μας, ενάντια στην προσβολή του, από παθογόνους μικροοργανισμούς εστιάζει στην πρόληψη. Οι παθογόνοι αυτοί μικροοργανισμοί συναντώνται σε ωμά τρόφιμα όπως κρέατα και πουλερικά.

Greek-Gourmet.gr

 5 τρόποι για την πρόληψη της Σαλμονέλας

1. Αξιόπιστοι προμηθευτές. Πρέπει να γνωρίζουμε τους τρόπους διαχείρισης των τροφίμων από τις επιχειρήσεις που τα αγοράζουμε.

2. Θερμική επεξεργασία των τροφίμων στους 72 °C για τουλάχιστον 2 λεπτά που ορίζεται ως θερμοκρασία παστερίωσης.

3. Ορθή διαχείριση αποθήκευσης στα ψυγεία. Τα κρέατα, τα πουλερικά και τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε απομονωμένο χώρο στο ψυγείο ώστε να μην επιμολύνουν άλλα τρόφιμα όπως λαχανικά. Θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε ότι ένα προϊόν μαναβικής που έχει επιμολυνθεί δε θα περάσει καμία θερμική επεξεργασία πριν το καταναλώσουμε.

4. Χρήση διαφορετικών πάγκων επεξεργασίας των ωμών με τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Χρήση διαφορετικών εργαλείων (μαχαιριών κτλ.) για την επεξεργασία ωμών και ψημένων και φυσικά κρεατικών, πουλερικών και λαχανικών.

5. Τακτική απολύμανση επιφανειών και εργαλείων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

5 σπιτικές μάσκες για λαμπερά μαλλιά και ενυδατωμένο δέρμα

Αφιερώματα
ΘΑΣΟΣ

Θάσος: το νησί των Σειρήνων με τις ξακουστές παραλίες

Οδοιπορικό
PROMITHION ΚΡΙΤΑΜΟ

Κρίταμο, αρωματικό και ευεργετικό!

Αφιερώματα , Παραγωγοί
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ

Πατάτες οι… γεμιστές!

Συνταγές
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο

Άρθρα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Χυμουδιά Ρόδι bio aloe vera Naxonisos Tastes 250ml

Χυμουδιά Ρόδι bio aloe vera Naxonisos Tastes 250ml

Naxonisos Tastes

Πρόκειται για μια μοναδική γευστική εμπειρία που κλείνει μέσα της τα πιο γευστικά και ευεργετικά συστατικά της φύσης στις πιο…

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Θυμάρι, Θρούμπι, Ρίγανη 250gr.

Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Θυμάρι, Θρούμπι, Ρίγανη 250gr.

Nissos Greek Food

Το Φυσικό Ανεπεξέργαστο Θαλασσινό Αλάτι Nissos Greek Food Αλυκών Καλλονής με Θυμάρι, Θρούμπι, Ρίγανη 250gr. υπόσχεται να σας παρασύρει σε…

Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Η Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο…

Μελιτζανοσαλάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Μελιτζανοσαλάτα Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Απολάυστε την Μελιτζανοσαλάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς ως συνοδευτικό στο φαγητό ή ακόμα και σαν ντιπ με παξιμαδάκια ή φρέσκο…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεων αυτήν τη στιγμή.

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader