Σαλμονέλα: 5 τρόποι για την πρόληψη της

σαλμονέλα

Ο Μίλτος Μπαντινάκης, Επικεφαλής Επιθεωρητής Ποιότητας Τροφίμων και Ιδρυτής της Quality Award μας ενημερώνει σχετικά με τη Σαλμονέλα και τους 5 τρόπους για την πρόληψή της.

Σαλμονέλα είναι το βακτήριο που ακούμε συχνότερα από όλα σχετικά με τα τρόφιμα. Υπάρχει λόγος φυσικά γι’ αυτό, καθώς αποτελεί τη βασική αιτία δηλητηριάσεων των πολιτών καθημερινά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχουν δημιουργήσει αξιόλογες προληπτικές μεθόδους για την προστασία της υγείας μας από το συγκεκριμένο μικροοργανισμό.

Ξεκινώντας από την επιβολή των αρχών HACCP στις επιχειρήσεις τροφίμων και συνεχίζοντας με αναλυτικές οδηγίες εργασίας για την διαχείριση τροφίμων. Η λογική προσέγγισης της ασφάλειας του οργανισμού μας, ενάντια στην προσβολή του, από παθογόνους μικροοργανισμούς εστιάζει στην πρόληψη. Οι παθογόνοι αυτοί μικροοργανισμοί συναντώνται σε ωμά τρόφιμα όπως κρέατα και πουλερικά.

Greek-Gourmet.gr

 5 τρόποι για την πρόληψη της Σαλμονέλας

1. Αξιόπιστοι προμηθευτές. Πρέπει να γνωρίζουμε τους τρόπους διαχείρισης των τροφίμων από τις επιχειρήσεις που τα αγοράζουμε.

2. Θερμική επεξεργασία των τροφίμων στους 72 °C για τουλάχιστον 2 λεπτά που ορίζεται ως θερμοκρασία παστερίωσης.

3. Ορθή διαχείριση αποθήκευσης στα ψυγεία. Τα κρέατα, τα πουλερικά και τα αυγά πρέπει να βρίσκονται σε απομονωμένο χώρο στο ψυγείο ώστε να μην επιμολύνουν άλλα τρόφιμα όπως λαχανικά. Θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε ότι ένα προϊόν μαναβικής που έχει επιμολυνθεί δε θα περάσει καμία θερμική επεξεργασία πριν το καταναλώσουμε.

4. Χρήση διαφορετικών πάγκων επεξεργασίας των ωμών με τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Χρήση διαφορετικών εργαλείων (μαχαιριών κτλ.) για την επεξεργασία ωμών και ψημένων και φυσικά κρεατικών, πουλερικών και λαχανικών.

5. Τακτική απολύμανση επιφανειών και εργαλείων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΥΡΑ ΠΑΡΟΥ 56 Isles Aegean Wit

Παγκόσμια διάκριση για μια μπύρα από την Πάρο

Αφιερώματα , Παραγωγοί
Κρασί

11 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

Επικαιρότητα , Ποτά
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

«Πρωταθλητές» στα συμπληρώματα διατροφής οι Έλληνες

Επικαιρότητα , Έρευνα
ΨΩΜΙ

Ψωμί, φρέσκο και μυρωδάτο για μέρες!

Αφιερώματα , Έρευνα
Κρασί

Άσχημα τα νέα για όσους αγαπούν το κρασί

Αφιερώματα , Έρευνα

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός

Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός

Μελισσοκομία Χελμός

Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, το Μέλι Πεύκου και κωνοφόρων Μελισσοκομία Χελμός δεν είναι πάρα πολυ γλυκό. Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι…

Λικέρ Μούσμουλο ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Λικέρ Μούσμουλο ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Ορμύλια

Τα λικέρ-ηδύποτα αποτελούν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Τα πρώτα λικέρ φτιάχτηκαν στα μοναστήρια από εκχύλιση βοτάνων και αρχικά είχαν χρήση φαρμακευτική.…

Κάπαρη Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Κάπαρη Τήνου Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Απολαύστε την Κάπαρη Τήνου Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς  στη χωριάτικη σαλάτα, σε μπρουσκέτες με καπνιστό σολομό, σε παξιμάδι με φάβα αλλά…

Ξινό Νιώτικο

Ξινό Νιώτικο

Νιώτικο

Ξινό Νιώτικο: Ένα τυρί κρεμώδες με ελάχιστα όξινη αλλά παράλληλα ευχάριστη και δροσερή γεύση, που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    01/02/2019-12:00 μμ - 04/02/2019-9:00 μμ

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader