10 βήματα για να μειώσετε τη σπατάλη των τροφίμων

10 βήματα για να μειώσετε τη σπατάλη των τροφίμων

Ακολουθήστε δέκα απλά βήματα για να μειώσετε τη σπατάλη των τροφίμων, να περιορίσετε τα περιττά έξοδα και να προστατέψετε το περιβάλλον.

Για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση όλων των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την αλόγιστη σπατάλη των τροφίμων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενημερωτικό υλικό που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να δούμε ποια είναι τα 10 βήματα που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής τόσο για το περιβάλλον όσο και για το πορτοφόλι μας!

1. Προγραμματισμός: Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να προγραμματίστε το μενού της εβδομάδας ώστε να αγοράσετε όσα τρόφιμα έχει πραγματικά ανάγκη. Για να δημιουργήσετε τη σωστή λίστα, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε τα τρόφιμα που έχετε τόσο στα ντουλάπια σας, όσο και στο ψυγείο σας και να σημειώσετε τις ελλείψεις σας. Όταν θα επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ, τον μανάβη, τον χασάπη ή το ιχθυοτροφείο, πάρτε τον κατάλογο μαζί σας και τηρήστε τον αυστηρά. Μην επηρεάζεστε από διάφορες προσφορές και μην πηγαίνετε για ψώνια όταν είστε πεινασμένοι, γιατί θα αγοράσετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε. Προτιμήστε χύμα αντί για προσυσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, ώστε να αγοράζετε ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεστε.

2.
Έλεγχος ημερομηνίας λήξης: Αν δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε ένα προϊόν του οποίου η ημερομηνία λήξης πλησιάζει, αναζητήστε ένα άλλο με πιο μακρινή ημερομηνία λήξης λήξης ή απλά αγοράστε το την ημερομηνία που σκοπεύετε να το καταναλώσετε. Δώστε προσοχή στις ενδείξεις των ημερομηνιών λήξης. Η ένδειξη «Κατανάλωση μέχρι» σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια μέχρι την αναφερόμενη ημερομηνία, ενώ η ένδειξη «Κατά προτίμηση μέχρι» δείχνει την ημερομηνία μέχρι την οποία το προϊόν διατηρεί όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, πράγμα που σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.

3.
Προϋπολογισμός: Όπως πολύ καλά γνωρίζετε σπατάλη των τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων. Δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψετε χρήματα για κάτι που στη συνέχεια θα πετάξετε.

Για να αποφύγετε τη σπατάλη των τροφίμων μείνετε πιστοί στον προϋπολογισμό σας Greek-Gourmet.gr

Για να αποφύγετε τη σπατάλη των τροφίμων μείνετε πιστοί στον προϋπολογισμό σας

4. Διατήρηση του ψυγείου σε καλή κατάσταση: Ελέγξτε τη στεγανότητα και τη θερμοκρασία του ψυγείου. Τα τρόφιμα χρειάζονται θερμοκρασία 1-5 βαθμών Κελσίου για να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο φρέσκα και για μεγαλύτερο διάστημα.

5. Οδηγίες στη συσκευασία: Αν θέλετε να μειώσετε τη σπατάλη των τροφίμων, διατηρείτε τις τροφές σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία.

6. Αλλαγή στη θέση των τροφίμων: Όταν αγοράζετε νέα τρόφιμα, τοποθετείτε στο μπροστινό μέρος τα παλιότερα που υπάρχουν στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας. Στη συνέχεια τοποθετείστε τα νέα τρόφιμα στο πίσω μέρος, ώστε να μην βρείτε αργότερα στα ράφια σας μουχλιασμένες τροφές.

7. Ναι στις μικρές μερίδες:
Σερβίρετε μικρές μερίδες τροφίμων, αφού ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ξαναγεμίσουμε το πιάτο μας όταν έχει τελειώσει η μερίδα μας.

Σερβίρετε μικρές μερίδες τροφίμων Greek-Gourmet.gr

Σερβίρετε μικρές μερίδες τροφίμων

8. Μην πετάτε το φαγητό που περίσσεψε στην κατσαρόλα: Αντί να πετάτε τα υπολείμματα των τροφών, χρησιμοποιήστε τα για το γεύμα ή το δείπνο της επόμενης μέρας ή καταψύξτε τα για μελλοντική χρήση. Τα φρούτα που αρχίζουν να χαλάνε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκά ή τάρτες φρούτων, και τα λαχανικά για να φτιάξετε σούπες.

9. Ναι στην κατάψυξη:
Αν καταναλώνετε μικρή ποσότητα ψωμιού, καταψύξτε το και, όταν το χρειαστείτε, βγάλτε μερικές φέτες λίγες ώρες πριν το καταναλώσετε. Αντίστοιχα, μπορείτε να καταψύξετε μαγειρεμένες τροφές ώστε να έχετε έτοιμα γεύματα όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε.

Μπορείτε να καταψύξετε μαγειρεμένες τροφές ώστε να αποφύγετε τη σπατάλη των τροφίμων και να έχετε ανά πάσα στιγμή έτοιμα γεύματα. Greek-Gourmet.gr

Μπορείτε να καταψύξετε μαγειρεμένες τροφές ώστε να αποφύγετε τη σπατάλη των τροφίμων και να έχετε ανά πάσα στιγμή έτοιμα γεύματα.

10. Οικολογικό Λίπασμα: Αναπόφευκτα προκύπτουν κάποια υπολείμματα τροφών, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά. Αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα πιο πέρα και να περιορίσετε τελειώς τη σπατάλη των τροφίμων, μπορείτε να βάζετε τα υπολείμματα σε ειδικούς κάδους λιπασματοποίησης και  σε λίγους μήνες ναέχετε στη διάθεσή σας ένα εξαιρετικό οικολογικό λίπασμα για τα φυτά σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Επιφάνειες κοπής: Τι πρέπει να προσέξουμε

Αφιερώματα , Έρευνα
Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο

Συνταγές
Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Tips για τραγανές και ασφαλείς τηγανητές πατάτες

Έρευνα , Συνταγές
Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

Αφιερώματα
5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

5 Δροσιστικά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ

Ποτά

ΠΡΟΪOΝΤΑ

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση δεντρολίβανου

Ελαιόλαδο ARISTON με γεύση δεντρολίβανου

Ariston

Το ελαιόλαδο ARISTON με γεύση δεντρολίβανου ταιριάζει πολύ με ψητές πατάτες, μελιτζάνες αλλά και αρνί και φυσικά ο τέλειος συνδυασμός…

Σάλτσα τσίλι Jukeros by Dimitris Chomatas με άγριο κύμινο & μέντα 280gr

Σάλτσα τσίλι Jukeros by Dimitris Chomatas με άγριο κύμινο & μέντα 280gr

Jukeros by Dimitris Chomatas

Η Καυτερή σάλτσα με Πιπεριές Φλώρινας, Κόκκινα Τσίλι, Άγριο Κύμινο και Φρέσκια Μέντα «υπόσχεται» να απογειώσει τις γαστρονομικές σας δημιουργίες. …

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με ντομάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς

Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με ντομάτα Απ’το ντουλάπι της γιαγιάς

Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς

Τα Χειροποίητα παξιμάδια Τήνου με ντομάτα Απ'το ντουλάπι της γιαγιάς προέρχονται από φρέσκα και αγνά υλικά, όπως ντομάτα, ρίγανη, αλεύρι,…

Λικέρ Βύσσινο ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Λικέρ Βύσσινο ΟΡΜΥΛΙΑ 350ml

Ορμύλια

Τα λικέρ-ηδύποτα αποτελούν παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα. Τα πρώτα λικέρ φτιάχτηκαν στα μοναστήρια από εκχύλιση βοτάνων και αρχικά είχαν χρήση φαρμακευτική.…

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  1. Freskon 2018: Διεθνής έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Θεσσαλονίκη

    26 Απριλίου - 28 Απριλίου
  2. UNESCO: Διεθνές Συνέδριο «Άμπελος, Οίνος, Διατροφή & Υγεία»

    23 Μάϊου - 26 Μάϊου

Εγγραφείτε στο newsletter μας!

Εαν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας, παρακαλώ συμπληρώστε το email σας παρακάτω.

preloader